Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból głowy i oczu a nadciśnienie

Gość Jakub123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam 19lat i od jakiegoś czasu często mnie boli głowa i oczy , ogólnie chodzę cały czas jakby mi się kręciło w głowie... Byłem u lekarza i przepisał mi lek na nadciśnienie... w domu mierzę Ciśnienie to średnio mam 135-140/80/70p , ale zdarzają się skoki do 150-160/85/90p Wtedy się źle czuję... wydaje mi się że skoki są powodowane moim podejściem do zdrowia i nakręcaniem się,.. Lekarz zlecił EKG i usg nerek i zbadać dno oka. do okulisty ide w środę a usg ok. tylko z ekg troszkę się zestresowałem i wyszedł mi duży puls i lekarz powiedział że ekg do wyrzucenia. Czy na prawdę może być tak że się nakręcam i stresuję i od tego mam takie ciśnienie ? nigdy na to nie narzekałem tylko od jakiś 2miesięcy chodze tak jak napisałem wyżej. Dziękuję z góry za odpowiedzi. Pozdrawiam :)

Może jeszcze nie nadciśnienie ale skłonność do nadciśnienia . Najwyższa wartość ciśnienia mieszcząca się w normie to 140/90 . Może powodem tych skoków są właśnie nerwy. Ja też tak mam odkąd wiem ze choruję na nadciśnienie. Teraz juz może trochę mniej ale przed kazdym pomiarem się denerwuj i dlatego mam wyższe niz jak mierzyli mi w szpitalu. Tam czułem sie bezpiecznie i cisnienie miałem sporo niższe niz przy pomiarach w domu. Zalezy tez jakim aparatem sie mierzy nadgarstkowe sa ponoc najgorsze. Ja mam elektroniczny na baterie ale ponoc one tez pokazuja wyższe niz jest w rzeczywistości. Najlepsze są pompowane ze słuchawkami najdokładniej mierzą.