Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zaburzenia rytmu w postaci ekstrasystolii nadkomorowej

Gość Patrycja

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Patrycja
Witam, Mam 27 lat i właśnie wyszłam ze szpitala po zapaleniu płuc. jeśli miałby ktoś z Państwa chęć poczytania i pomocy mi to proszę o nią bardzo. jestem o tyle bardzo zrozpaczona że lekarz przy wypisie powiedział że wyniki nie wyszły dobrze a ja do lekarza który mi cokolwiek powie zarejestrowana jestem dopiero na poniedziałek, do tego czasu chyba zwariuję (a serce albo mi stanie albo wyskoczy z nerwów). w szpitalu podczas badań wykryto szmery serca zrobono mi: EKG-rytm zatokowy miarowy, normogram o częstości 75mm,EKG met Holtera: średnia częstość rytmu serca wynosiła 82p/min, z max częstością 147p/min. o godzinie 9:14:59 i z min częstością 56p/min o godzinie 01:09:04. poziom ST zmieniał się w zakresie od -0,12mm w kanale 2 o godzinie 6:32:00 do +2,04,, w kanale 3 o godz. 10:43:30. arytmie komorowe występowały i składały się z 5 pobudzeń. maksymalna liczba pobudzeń komorowych na godzinę wynosiła 2 i wystąpiła pomiędzy godz. 11:00 i 12:00. wystąpiło 4 pojedynczych pobudzeń komorowych, pary nie wystąpiły, bez okresów bigeminii/trigeminii, bez pobudzeń gromadnych, bez epizodów tachykardii komorowej.arytmie nadkomorowe składały się z 456 pojedynczych pobudzeń nadkomorowych, bez pauz lub wypadniętych pobudzeń, bez Bradykardii, brak tachykardii nadkomorowej, bez napadowego częstoskurczu nadkomorowego. badanie echokardiograficzne: obraz zastawki mitralnej: prawidłowy, Vmax0,68m/s, bez fali zwrotnej.obraz zastawki aortalnej prawidłowy Vmax 1,35m/s, bez fali zwrotnej. ściany aorty bez zmian. ściana aorty 26mm (N20-39mm)rozwarcie płatków 20mm (N15-27mm) lewy przedsionek33mm (N9-40mm)prawa komora21mm (N9-40mm).lewa komoraEDD 42mm(N35-57mm)ESD 26mm (N27-38mm) kurczliwość lewej komory prawidłowa, symetryczna, Frakcja wyrzutowa EF ponad 50%,płyny w worku osierdziowym nie stwierdza się. przegroda 10mm, tylna ściana 8mm, obraz zastawki trójdzielnej V max 0,9m/s, fala zwrotna 2,6mm. do tego laboratu dodam ze kiedyś leczyłam się na tarczyce niedoczynną, ale po jakim czasie około 1,5 roku brania euthyroxu (międzyczasie ciąża i dzidzia) było wszystko ok. ok jakiegoś pół roku serce znowu mi kołatało intensywnie, ale zwalałam wine na tarczyce i odwlekałam wizyte u lekarza -z powodu odległych terminów wizyt. w tejsytuacji jak wszystko jeszcze raz przeanalizuje to się okazuje że z tą dolegliwością chodziłam i niebyłam nawet świadoma że to nie tarczyca-najświeższe wyniki TSH 3 gen 2,21 ulU/ml. proszę o pomoc. zrozpaczona Patrycja
Nie znam sie tak dobrze jak kardiolodzy, ale na moj gust jestes w porownaniu do nas - zdrowa. Wypadanie zastawki malego stopnia, to jest praktycznie nic. A juz na pewno nie jest to dolegliwosc niebezpieczna dla zycia. Skurcze masz, jak wiele osob. Czesc z nich je odczuwa, czesc nie. W ilosci 456 nie zawracalbym sobie glowy. Tym bardziej, ze nie mialas serii pobudzen. To tylko moje domniemania. Podejdz do kardiologa. On zadecyduje, czy jest sens cos z tym zrobic, czy jakies delikatne prochy. To tak, jakbys miala ubytek w jednym oku +/- 0,5 . Mozna nosic okulary, ale po co ?