Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wydłużone QT

Gość weronika

Rekomendowane odpowiedzi

Gość weronika
witajcie!wykryto Umnie wydłuzone QT jak miałam 9 lat(teraz mam 22) zazywałam rózne leki przez ten okres czasu(atenolol,metokart i inne juz nawet nie pamietam)od 2 lat mam wszczepiony Defibrylator dwujamowy i zazywam leki Metohexal 200!po tylu latach pobytu w szpitalach(zabiegi,badania,stresitditp) zachorowałam na deprecje lękową!lecze sie w poradni zdrowia psychicznego zazywam tabletki o nazwie Asentra pomagaja mi tak na 70%!lęki utrudniaja mi normalne zycie nie wychodze z domu bez opieki a sama wogóle!
Ja też mam wydłużone QT i wypadanie płatka mitralnego. Dowiedziałam się o tym będąc dzieckiem. Nie biorę żadnych leków (chociaż powinnam), nie mam w zasadzie żadnych objawów. Czasami w sytuacjach stresowych czuje kłujący ból w sercu.
Witaj Weroniko, przykro mi czytac o Twojej dolegliwosci. U mnie rowniez wykryto wydluzone qt w podobnym wieku. Od tamtej pory pakowano we mnie roznego rodzaju leki, pobirano krew, wysylano po roznych szpitalach i przygotowywano do operacji. Ja jednak, podobnie jak w/w Asia odstawilam leki- proplanolol dokladnie i nie podjelam operacji- wsszczepienia rozrusznika. Mialo to miejsce ok 9 lat temu. Teraz mam 25 lat, nie dlugo zostane mama i czuje sie swietnie. Chwilami kreci mi sie w glowie, lub czuje ze cos jest nie do konca jak powinno byc. Wtedy kontaktuje sie z lekarzem, aby upewnic sie, ze nie ma zagrozenia zycia. Ale, jak widac zyje i mam bardzo duzo sily. Przykro mi z powodu Twojej depresji, o ktora i ja sie ocieralam w wielku pk 13 lat. Wizyty szpitalne, leki, strach, zabiegi, to cos okropnego, to wlasnie o maly wlos do depresji mnie doprowadzilo. Latwo mi sie mowi, ale uwierz w siebie. Poznaj przyjaciol, wychodz do kina, teartu, wyjedz do senatorium. Zobacz ile piekna za oknem, ile piekna w zyciu swoim mozesz spotkac. Jestes za mloda na tak gleboka depresje, za mloda, zeby umierac! Pozdrawiam,

Spokojnie. Jedno wydłużone QT, czy QTC o niczym jeszcze nie świadczy. Na jednym z badań holterowskich miałam max OTC 552 i żaden lekarz nie zrobił z tego larum. Od lat chodzę systematycznie na EGK, robię badania holterowskie i nikt, ale to nikt nie stwierdził u mnie wydłużonego QT. Nie jestem lekarzem, ale przypuszczam, że jeden, czy dwa pojedyncze epizody wydłużonego odcinka nie świadczy o chorobie. Zrób sobie zwykłe egk dla własnego spokoju i sprawdź jakie masz te odcinki na wykresach.

Gość Małpeczka1410

Hej, wiem że ostatnie odpowiedzi były już dawno. Mam 20 lat w maju obecnego 2018 roku miałam w śnie nagłe zatrzymanie akcji serca. W szpitalu stwierdzono wydłużone QT ponad 700. Czekałam na badania genetyczne i niedawno wszczepiono mi kardiowerter. Jestem ciekawa jak żyjecie? Czy wasze życie jest normalne? 

Gość Malpeczka1410

Zajaczek111 sama w sumie nie wiem. Wyglądało to ponoć jak atak padaczki. Zadzwonił budzik, wstałam zamknąć okno i położyłam się dalej spać. Ja myślałam że śpię, a ja ponoć się dusiłam, gałki miałam do góry,  wykręcone ciało, oddałam mocz, a jak mama obrocila mnie na pozycję boczną z buzi wyleciała mi piana. Później ocknęłam się już jakby nigdy nic. W badaniach krwi magnez i potas był minimalny. Hormony tarczycy podwyższone tak samo jak cukier. Zrobili mi ekg I myśleli z początku, że mam zawał. Frakcja serca 28%. Arytmia i ileś tam dodatkowych skurczy. Taka była moja historia. W tym tygodniu wylądowałam w Aninie gdzie podjęli decyzję jak pisałam  o wszczepieniu kardiowertera.