Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica serca?! ktoś z Was to ma?

Gość aga

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim, dawno mnie tu nie było :] ja w piątek mam egzam ustny u bardzo niefajnej babki i strasznie się stresuje, dziś miałam atak paniki podczas zakuwania,ale wmawialam sobie,że to tylko głupia nerwica i na siłe myślałam o czymś innym i jakoś przeszło :) w sumie serce tylko czasem mi się *potyka* (czasem, czyli dziennie,ale już nie tak czesto,tylko raz na dzien),ale najgorzej to ucisk na klatce piersiowej i ten brak tchu,że zaraz aż się slabo robi...Biore magnez i persen rano i wieczorem. Po egzaminie też pomyśle poważniej nad pójściem do psychologa (pytałam, nie trzeba miec skierowania), no i czeka mnie badanie holterem, ale najpierw go musze załatwić. Bardzo boje się piątku echh. Grunt to w chwilach kryzysu nie spanikować, bo wtedy to już naprawde jest ciężko. Na siłe myślcie o czymś innym,zajmijcie się czymś,byleby wyłączyć myślenie o tym.Wiem,że łatwo się mówi,bo cholernie ciężko opanowac strach i to dziwne uczucie,ze zaraz umrzemy...Ale nie możemy się poddać prawda?Życze Wam,aby każdy nowy dzień był lepszy od poprzedniego :) pozdrawiam wszystkich
Witam wszystkich na forum. Tych, którzy z nerwicą męczą się już od wielu lat i tych, którzy od paru tygodni próbują ją wykluczyć. Ja żyję z nią już ponad 11 lat. Obecnie jest ok. Miałam standardowo robione wszystkie badania: kardiologiczne (tachykardia), endokrynologiczne (wole powiększone bez guzków), laryngologiczne (z powodu *ślimaka* w gardle), neurologiczne (bóle głowy). Wszystko ok. A samopoczucie koszmar! W końcu 2 lata temu zdecydowałam się zadzwonić do psychiatry, którego nr tel nosiłam od roku. Mam wykształcenie pedagogiczno-psychologiczne, a na studiach 5 na egzaminie z nerwic więc myślałam, że wszystko już wiem. Na szczęście lekarz okazał się niezłym gościem i wreszcie ktoś mnie zrozumiał! Biorę lexapro pół na noc i awaryjnie przy mocnym ataku pół xanaxu pod język. Na szczęście to zdarza się teraz raz na 2 miesiące. Żyję więc prawie normalnie starając się skupiać na innych nie na sobie. Mam 33 lata, jednego męża, z nim czworo dzieci, dwa koty i prowadzę świetlicę środowiskową dla dzieci z rodzin patologicznych. Wiem, że są ludzie którym MY z naszą wraźliwością możemy pomóc. Trzeba się tylko rozejrzeć. Życzę spokojnej nocki wszystkim bolącym serduszkom i główkom!
Czy mogę dostać od Lalusa namiary na psychiatre w Warszawie. Ile trzeba czekać na wizytę? Ja po strasznej nocy mam dosyć. A jeszcze wiem, że w dalszym ciągu czeka mnie bardzo silny stres w pracy i już nie mam siły i rozumu. Pozdrawiam wszystkich. Codziennie rano czytam wypowiedzi i nie czuję się nareszcie nienormalna
do asia2613 numer do tej lekarki to;660 797042 nazywa sie beata pokrasniewicz i jest super lekarzem.zadzwon do niej i powiedz ze sie zle czujesz i pewnie przyjmie cie nawet dzis bo jest super.jak cos to nawet przyjmie cie u siebie w szpitalu .jest super.przyjmuje tez prywatnie. wbij jej dane na internecie i poczytaj oniej.jak nie masz kasy to przyjmie cie za darmo.TO LUX LEKARZ. mojemu kumplowi tez pomogla.wiec POLECAM JA
Dawno mnie tu nie było więc zrobiłem EKG oprócz pulsu 106 to wyszło idealnie rozpoznanie Nerwica od kąt dowiedziałem się o tym że właśnie to mam od razu mi przeszło nie myślę o tym że coś mi jest itp i mnie nie boli :) chciał bym podziękować ludziom z tego forum za wsparcie najbardziej Wojtkowi naprawdę wspaniały człowiek dzięki wam wszystkim jesteście super. Nie martwcie się swoimi dolegliwościami i nie myślcie o tym pamiętajcie problem nie tkwi w zdrowiu tylko w psychice :) Jeszcze raz dziękuję:)
Witam, Kilka dni temu doktor powiedział mi, że mam nerwice serca i zapisał mi kropelki milocardin, przy czym stwierdził to na podstawie zapisłów pomiaru ciśnienia (robione na siedząco i na leżąco -tutaj miałam wysokie różnice tętna w zależności od pozycji,w której się znajdowałam) oraz pomiarów temperatów -wahało się od 26.6-37,3. Zapisywałam to 3 razy dziennie przez 3tyg. Poza tym doktor tylko osłuchał mi klatkę piersiową i powiedział: nerwica serca. Kropelki mnie uspokajają -to tyle, jeśli idzie o zmiany od tego czasu. Tętno i tak mi skaczę jak tylko znajdę się w pionowej pozycji. Szukając info o tym schorzeniu w necie trafiłam na Wasze forum -generalnie z tego, co wyczytałam wnioskuję, że jestem zdrowa, a dolegliwości sercowe mam z powodu swojej histerii?? Może mi to ktoś wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje, czemu ciągle jestem zmęczona? Bo jest mi trudno zrozumieć, że to dzieje się na moje życzenie -bo tak rozumiem nerwicę serca na podstawie info z netu. Druga sprawa: da się tego kategorycznie pozbyć? Zmiana sposobu myślenia nie sprawdza mi się:( Pozdrawiam i życzę zdrówka, Monika
monia. MIałem ten sam problem z tetnem kiedy wstawałem nagle z 50 potrafiło dochodzić do 110. Lecze się już troche czasu i serce sie uspokoiło chociaż nadal wystepują lekkie skoki pulsu, ale tylko o jakieś 10 uderzeń, np. z 50 na 60. Zmęczenie jest to jeden z objawów nerwicy, które może towarzyszyć całymi danimi. Bardzo często się zastanawiałem czemu jak spałem po 8 godzin na dobe nagle wybijała godzina 12 a ja nie mogłem nic zrobić jak tylko się położyć do łóżka bo byłem taki śpiący. Jedno jest pewne im dłużej człowiek w tym siedzi tym bardziej to rozumie i z czasem zaczyna lekceważyć pewne rzeczy. Ostatnio się zorientowałem, że wogóle przestałem mysleć o moim sercu i jest o niebo lepiej bo miałem sporo na głowie. Monia staraj się na tym nie koncentrować chociaż łatwo mówić jak się ma nasilone objawy, które nie pozwalają normalnie funkcjonować. Napewno można się tego pozbyć bo widze po sobie że są postepy w leczeniu i coraz mniej strachu który tak mnie ogarniał. Jeżeli widzisz że te krople po jakimś czasie nie wiele ci dają to warto się postarać od lekarza o jakieś inne leki. Z tego co piszesz objawy pasuja do typowych objawów nerwicy serca wiec chora tak naprawde nie jesteś.
Ta nerwica serca o podlożu psychologicznym to bardzo za przeproszeniem huj/owa i zarazem poważna sprawa.Ja swoją wyczułem jakis rok temu kiedy dobry kolega powiedział na mnie że jestem pajac.Zareagowałem uciskiem na serce a ostatnio miałem okazje przypalić thc i tu poełniłem błąd bo do ucisku doszły mi chyba kołatania .Mam 24 i przymierzam sie do amfetaminy.Pier/dolić serce jedyny niepowtarzalny narząd który cały czas jest w ruchu i reaguje na dżwięki .Jeżeli nie ma biologicznych defektów można tylko tragicznie walczyć.A napisałem coś od siebie ,a macie:D i trzymajcie się....do śmierci^^
Do Asi 79! XCześć asiu przeczytałam twoje wypowiedzi i powiem ci ze ja mam podobne objawy. Tez jestem z wykształcenia nauczycielka tyle ze jestem rok po studiach i jak na razie nie moge pracy znallezc. Byłam 8 miesięcy na stażu i tyle i ten brak pracy tez mnie doprowadza do szału, a nie czuję sie na tyle zdrowa i pełna siły zeby podjąć jakąs 12-godzinna prace tak jak mi proponują. Mam często uciski w głowie i takie dziwne napięcie i w mięsniach nóg też, drażni mnie wtedy hałas choć na codzien sama robię dużo hałasu. O duszościach w klatce i nierównomiernym tempie serca to jużnawet nie wspomne. Ale najgorzej sie czuje własnie jak mam takie uciski w głowie ta jak by mi nerwy głowe rozsadzały i wtedy denerwuje mnie po prostu wszystko. Jestem wtedy niemiła nawet dla osób które bardzo kocham i które mnie ocos pytaja grzecznie albo coś a ja wyskakuje z wielka gebą takie jakieś rozdrażnienie we mnie siedzi. Często tez użalam sie nad sobą i mam tendencje do wpadania w histerię. Nie wim czemu tak jest. Czasami yto nie mam siły do tej nerwicy czasami wydaje mi sie ze cały swiat jest bez sensu ze istnieje tylko praca i problemy i nixc wiecej. Bardzo chciałabym byćaka jak kiedyś kochać zycie cieszyć sie wszystkim i nawet w sierci wiedzieć romantyzm i sens. Obecnie raczej wszysrtko jest dla mnie bezsensowne choc i tak jest o wiele wiele lepiej nizkiedyś. Pozdrawiam serdecznie i tytrzymaj sie nie jestes sama pamiętaj nie jesteś sama. Pozdrawiam i ściskam mocno trzymaj sie.
Witam wszystkich, ja dzis w nocy znow mialam atak, najpierw jak sie polozylam to w miare jak czulam sie coraz bardziej znuzona to serce wprost proporcjonalnie zaczelo mi mocniej bic i lekkie kolatania ale takie ze po nich czulam lekkie zawroty glowy, ale jakos usnelam ,potem sie obudzil mnei lek , bylam cala spocona i dretwiala mi tym razem prawa reka , tak jakby kolatanie mnei obudzilo, ale jakos usnelam , i znowu sie obudzilam i zaczelo mi sie robic juz slabo , i mocne kolatania, szybko wzielam xanax i zaczelo przechodzic moze nawet przed zadzialaniem tabletki , byc moze samo by przeszlo, ale ja sie tak balam ze moze mi sie cos stac z sercem ze wolalam wziac, gdzybym byla pewna ze nic mi nie grozi to dalabym rade bez tabletki, ale zawsze wpadam w panike bo to jest nie do opanowania, myslalam zeby isc do lekarza ogolnego ale wlasciwie po co , znowu mi przepisze to samo, albo da skierowanie do kardiologa i na wizyte bede musiala czekac miesiacami, a juz sie tak cieszylam bo kolatania mi sie troche zmniejszyly i myslalam ze moze tak pozostanie ale niestety , to mnie dobija , macie tez podobne ataki ?
guest. Rzeczywiście jak przymierzasz się do wzięcia amfetaminy to raczej prosisz się aby twoje serce szybko padło. Mój kolega który sobie niczego nie załował zmarł na serce w wieku 22 lat od przedawkowania tego specyfiku, ale każdy ma prawo robic ze swoim zdrowiem, życiem co mu się podoba. Natii. Mam dokładnie to samo takie trzraski w głowie a zwłaszcza w usach. Nasilają sie one z reguły od południa i przypominają mi odgłos pekających bąbelków. Njaczęściej występują podczas ruchów głowy i jedzenia czy picia. Promieniuje to od żuchwy do skroni, ale czasami pojawia się też z tyłu głowy. Do tego dochodzi czasami dziwny ucisk lub jakieś niepokojące odczucie, że coś tam w środku mam.
Witajcie dawno nie pisałam:) Ale wczoraj dobiłam męża do końca i sama nie wiem już co mam robić. Wczoraj cały dzień planowałam z mężem przejażdżkę na zakupy do dużego sklepu. Kiedy zbliżała się godzina wyjścia ciśnienie zaczęło mi skakać jak szalone, bicie serca czułam w bardzo bolącej głowie. Zaczęłam zdrętwieć, mrowienie i zimno zawładnęło całą głową. Wzięłam meliskę i validol na uspokojenie, ale kiedy doszłam do samochododu nagle tak strasznie się wystraszyłam, że w sklepie mogę mieć zawał albo wylew, że uciekłam do domu. Już dłuższy czas skacze mi cisnienie i tętno rzadko spada poniżej 100. Leczę sie na nadciśnienie, ale od trzech miesięcy nie mogę brać dawnych leków, jak również leków na nerwicę, lęki i depresję (jestem w ciąży). Dostałam tylko jakiś lek na nadciśnienie, ale odkąd go biorę głowa mi pęka. Ciągle się boję, że moje serduszko nie da rady dłużej tak ciągnąć i wreszcie padnie. A może wcześniej będzie wylew? Wiem, że to dziwne myślenie, ale ja już naprawdę nie wiem co robić. Próbuję wychodzić na spacery, ale szybko wracam do domu. Chyba się wykończę.
do matiiaga , jak jestes w ciazy to ja bym na twoim miejscu poszla do kilku lekarzy zeby sie upewnic czy w twoim stanie to nie jest grozne i dla ciebie i dla dziecka, porobilabym wszystkie badania zeby byc spokojna, bo moze potrzebujesz silnijszych srodkow niz validol, jesli nie mozesz brac zadnych lekow jak piszesz to jak masz sobie poradzic z tymi atakami, ja bym to skonsultowala,
Ja sie dzisiaj znowu gorzej czuje... duszno mi jest, ciezko mi sie oddycha, zaczelo sie po tym jak na sali gralem w kosza godzine, w gardle mam poteznego *slimaka* i caly czas kaszle przez co jeszcze gorzej mi sie oddycha, strasznie mnie podczas gry zatkalo... i teraz nie moge sobie wyregulowac oddechu, boje sie ze sie udusze, mam tego dosyc, ile mozna... od miesiaca zle mi sie oddycha... serce juz odpuscilo, ale oddech nie...
Klaudia, rzecz polega na tym ze wypadanie zastawki mitralnej daje rozne objawy: sa nimi bol w kaltce piersiowej, zawroty glowy, dusznosci i czesto odczuwany niepokoj! Serce rowniez bije wtedy nierownomiernie wiec dlatego nalezy brac magnez (najczesciej lekarze przepisuja aspargin czyli jony potasu i magnezu), ktory ma wlasciosci wyrownywania rytmu sercowego. A zwiazek z nerwica? Wezmy np mnie, ja nerwice dostalem przez tachykardie, napadowe bicie serca, strasznie mnie to przejmowalo i sie tym martwilem, zaczalem czytac o tej chorobie i wyczytalem ze moge miec uszkodzone serce, na co zareagowalem atakiem paniki, zrobilem szereg badan i caly czas o tym myslalem, stad sie wziela moja nerwica, za duzo myslalem o tym.... A objawy wypadania zastawki dwudzielnej sa niemal takie same jak objawy nerwicy i droga do niej wtedy jest naprawde niedaleka...
aaarooon-a bierzesz jakies leki np na cisnienie?pamietam ze moja mama wiecznie kaszlala ato byl efekt uboczny.wybieram sie na echo serca czy tam wykaze mi ta wade tej zastawki?jezeli tak to czy wystarczy ze bede brala sam aspargin ktory i tak caly czas biore czy bede brala jakies inne leki.potyka mi sie serce a wczoraj sie wkurzylam i juz serducho kolotalo w nocy.dzisiaj moj listonosz powiedzial ze idzie na pogrzeb swojego 33 letniego kolegi,ktory zmarl na zawal no i to wystarczylo zeby zpieprzyc mi chumor.....znowu mysle,jej jakie to niepokojace.a raka juz tez mialam nie raz i glowy bo bolala 4 msc dzien w dzien i kolan i piersi jak wyczulam guzka i pluc tez bo ciezko oddychalam a i zoladka bo wiecznie bolal-teraz to wszystko mam gdzies i w ogole sie soba nie przejmuje tylko tym sercem tak-niestety....pozdrawiam serdecznie i aarooon prosze napisz cos :))
Marzena: nie biore zadnych lekow na nadcisnienie bo cisnienie mam dobre:) idealne wrecz:) zawsze kolo 120/80/75. Co do asparginu to przy kazdej wadzie serca sie go bierze, chodzi tylko o wyregulowania rytmu serca. Jesli chodzi o mojego raka pluc, to wiem ze mam karcinofobie, wiem ze nie mam zadnego raka, ale jednak cos mi siedzi stale w glowie i nie moge sie wyzbyc strachu... A co badan to echo wykrywa ta wade o ile sie ja ma:)