Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Antykoncepcja hormonlna a częstoskurcze

mbrucka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) Mialam czestoskurcz wezlowy..pierwsza ablacja sie nie udala, druga natomiast byla na poczatku pazdziernika tego roku i jak narazie ejst wszystko ok. Do konca stycznia mam jedynie brac acessan i pokazac sie na wizycie w czd. niebawem koncze osiemnascie lat :). Problemem z ktorym sie borykam jest antykoncepcja... Chodzi mi konkretnie np. o krazki dopochwowe lub tabletki - hormonalne. Czy ktos z was stosuje antykoncepcje hormonalna przy czestoskurczach i czy wiecie moze cos na temat tego,, cazy przez to moga pojawiac sie kolatania serca? pozdrawiam

Przy jakichkolwiek problemach z pracą serca nie powinno się stosowac tabletek hormonalnych ponieważ predysponują one do zakrzepu .Na dodatek trują cały organizm .Firmy farmaceutyczne się cieszą bo mają miliardy obrotu a kobiety marnują sobie zdrowie .Pamiętajcie że przy zakrzepie nie zdazycie zorientowac się czy coś się dzieje .

Lekarze nie przestrzegają tego aż tak rygorystycznie, że jak masz problem z sercem to tabletki odpadają. Ja brałam tabletki antykoncepcyjne i nic się nie działo. Zakrzepicę miałam kilka lat po odstawieniu tych leków. Teraz również powinnam dostawać tabletki hormonalne ale po incydencie zakrzepicy lekarze - kardiolodzy, hematolodzy, endokrynolodzy - kategorycznie zabronili. Porozmawiaj z lekarzem i spytaj. Może będzie kazał częściej sprawdzać poziom krzepliwości i zwracać na siebie większą uwagę.

Mbrucka masz rację żę świadome zajście czy nie zajście w ciąże to też ważny temat a ,ale myślę że gumka plus jeszcze coś też jest wystarczająca . Istnieją też inne metody oczywiście nie myślę tu o kalendarzyku który raczej jest metodą zachodzenia a nie unikania ciąży .Znam przypadek zejścia nagłego przy przyjmowaniu tabl.anty któer zlecone były w hormonoterapii raka piersi ,znam przypadek raka piersi po pół rocznym zazywaniu i uprzednio wykonanej mammografii .Ryzyko jest duże szczególnie przy problemach z pracą serca .