Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Liczne epizody tachykardii zatokowej i pojedyncza ekstrasystolia nadkomorowa

Gość Grazyna 41

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Grazyna 41
wiodący rytm zatokowy o śr.cz.-92/min ,max-159/min ,min-59/min o godz.0.33.Liczne epizody tachykardii zatokowej o cz.123-149/min w ciągu całego zapisu.Pojedyncza extrasystolia nadkomorowa -5SVEX/d Bez komorowych zaburzen rytmu serca.Bez pauz*2,0 sek.Bez zwolnien cz. serca *45/min.Bez zaburzen przewodzenia A-V.Jeden epizod obnizenia odc.ST-T do max -1.9mm o godz 6.31 w trakcie tachykardii 123/min-niemy klinicznie wizyta u kardiologa dopiero za 3 tygodnie,dziekuje z gory
To nic poważnego, jest tylko nieprzyjemne i daje uczucie poddenerwowania. Ta okresowa tachykardia może być objawem przewlekłego stresu, przemęczenia, obniżonego poziomu elektrolitów, czasem anemii lub zaburzeń w czynności tarczycy. Wymaga spokojnej konsultacji u lekarza prowadzącego i ewentualnie dalszej diagnostyki. Proszę się nie zamartwiać!!!
a może ktoś zinterpreuje moje wyniki?? * poziom ST zmieniał sie w zakresie od 0.00mm w kanale 1 do +1.00mm w kanale 1. arytmie nadkomorowe składały sie z 103 pijedynczych pobudzeń nadkomorowych, bez pauz lub wypadniętych pobudzeń, 3bradykardii do 46p/min, 21tachykardii zatokowej do 153 p/min, 1 okres częstoskurczu nadkomorowego o częstości 157 p/min o czasie trwania 6min. okresowo obserwuje sie niemiarowość zatokową. Chcę dodać, że to było w nocy gdy spałam i nic nie czułam bym miałam nieregularne bicie serca (jeżeli je mam to zawsze sie budze, mój ostatni rekord to 280 udzerzeń na minute.) z góry dziękuje i pozdrawiam.
Witam bardzo serdecznie. Od 4 lat męczę się z nerwicą lękową i wlaśnie w jej trakcie uaktywniły się skurcze dodatkowe.Bardzo proszę o interpretację. A oto wynik: Ambulatoryjną analizę EKG przeprowadzono w ciągu 22godz i 17min. Przeanalizowano 108616 pobudzeń. Średnia częstość rytmu serca wynosiła 81 p/min, z maksymalną częstością 148 p/min, minimalna częsość 55 p/min. Arytmie komorowe: 9 pobudzeń, maksymalna liczba pobudzeń komorowych na godzinę wynosiła 4 . W sumie wystąpiło 9 pobudzeń komorowych, bez okresów bigeminii/trigeminii, bez pobudzeń gromadnych, bez epizodów tachykardii komorowej. Arytmie nadkomorowe: 165 pobudzeń nadkomorowych, bez pauz lub wypadniętych pobudzeń, bez bradykardii, 26 trachykardii nadkomorowej, bez napadowego częstoskurczu nadkomorowego. proszę o analizę i odpowiedź. Pozdrawiam

Hej:) ja jestem tez po badaniu mobile holter*em, nie bardzi wiem jak odczytać wyniki, a do kardiologa terminy zapelnione do konca roku... :( moze ktoś pomoże rozszyfrować chociaż część z wyników, oto one: rytm zatokowy o czestosci minimalnej 52* i max około 182*. w godzinach aktywnosci zwraca uwagę tachykardia zatokowa. Bradykardia do 30*. Wystapiły 4 pauzy powyzej 2000ms- najdluzsza 2210ms - to blok p-k II stopdnia typu Periodyka Wenckebacha. Ekstrasystolia komorowa- 32 pobudzenia pojedyncze oraz 2pary. Ekstrasystolia nadkomorowa - 90 pobudzeń pojedynczych. Dla mnie to czarna magia.. pomóżcie prosze.. Pozdrawiam Magda :)