Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Ktos wie co to moze byc......dzis idac poczulam nagle takie jakby szemranie w klatce piersiowej i nagle zrobilo mi sie slabo jak nigdy wczesniej. Musialam az sie przytrzymac bo bym upadła, dziwny wzrok do tego, uczucie odrealnienia plus co najgorsze ogromne stopniowe zalewajace czaszke cisnienie. zaczelam glebiej oddychac i jakos przeszlo...ale do tej pory strasznie sie boje. Czy mozliwa jest w ogóle jakas wada serca po jakims czasie od poprzedniego badania u kardiologa?? tzn czy mozliwe ze sie jakas wada przypałetała?? Dodam iz codziennie czuje skurcze serca tzn kopniaki szarpniecia...i skurcze gromadne ktore trwaja po kilka minut (glownie w stresie) za pomoc bede ogromnie wdzięczna

Przecież możesz iść na pomoc dorazną lub ostry dyżur i opowiedzieć .powinni zrobić ekg i uspokoisz się bo po co mieć całe święta do dup.......Dzisiaj wszyscye czują się zle być moze to pogoda i zmiany ,mroz na przemian z odwilżą jest niedobra dla osób mających problemy sercowe i nerwicowe .

Ania ja w zasadzie czuje sie dobrze, no moze bylam wczesniej troche podenerwowana i z pewnego powodu mialam tez ciąg takich skurczy no ale pierwszy raz to narobilo mi powanziejszego stracha a szczegolnie wlasnie to oslabienie i inne niz zazwyczaj uczucie rosnacego cisnienia w glowie, no i dodatkowo oblewałam sie goracem.. No mzoe dlatego ze to stalo sie na mrozie i wrazenia są inne niz w pomieszczeniu.. na pomoc dorazna nie chce za bardzo iść bo tam nie sa przyjemni ludzie a i stresu wiecej nie chce..postaram sie nie przejmować tym bardziej ze nie raz bylam badana przez kardiologa ale ostatni raz byl jakies 4 lata temu albo tyci dluzej. czy przez te skurcze cos moglo sie w miedzyczasie zmienic na sercu??

Twoje serce napewno nie ucierpioalo z tego powodu spokojnie. Moje wytrzymalo bez uszkodzen tentno 600 dwa strzaly z aed jeden strzal z icd mieliony arytmi migotan przedsionkow tachoarytmi itp. I nadal serce jako miesien nie jest uszkodzony. Po za zrytmy przewodnictwem w sercu jest oki.

Ale ten lek to do stosowania na skórę jest więc nie ma wpływu na serce .Myślę ze po prostu miałaś jakiś przeskok a stres spowodował tą falę ciśnienia i nic więcej się nie wydarzyło .Ja tez mam dodatkowe i nieraz jak zakołacze to aż się ciemno w oczach robi zanim nie wróci do nowmalnego rytmu .Nie stresuj się bo to jeszcze gorzej .Strach napędza strach i tak w kółko .

Mialem kiedys podobnie jak ty. Zapamietalem nawet date i godzine. Ppare miesiecy potem moja choroba sie odezwla w szpitalu spytalem sie czy moje icd cos zarejestrowalo w lasnie wtedy. Przejrzeli moja czarna skrzynke i nic nie bylo. Wiec pewnie tez mi cisnienie skoczylo czy powietrza zabraklo bo w autobusie byl tlok ludzie na euro jechaali i bylo goraco. Nie masz co sie martwic jest wszystko oki. Wsumie ja mam tez wjotka zastawke mitralna ma to duzo ludzi kompletnie nieszkodliwa wada serca nie leczy sie jej nie operuje bo jedyne co moze spowodowac to delikatne zawroty glowy i to od swieta. Wiec niema co sie martwic. Ciesz sie swietami i raduj sie wolnymi dniami od pracy ;-)

Co za głupoty gadasz, *moje życie się już skończyło* ludzie mają poważne schorzenia z sercem ja mam w najlepszym dniu ponad 600 skurczy na dobę i często gromadne i nie mówię tak, żyję funkcjonuję i cieszę się kazdym dniem. Mając nerwicę i nie tylko serce czy ciśnienie ma prawo coś tam zaszwankować, gdyby było coś powaznego to byś nie dała rady dalej chodzić, robić tylko szybko musiałabyś lecieć na pogotowie. a skoro do tej pory nic się nie dzieje to jest ok. Nie myśl o tym, bo wywolujesz sama u siebie lęk.

Ccc ja takze mam czesto gromadne, w ogole skurcze mam od ok 12 lat.... masz racje strach wywoluje strach o strach i to bledne kolo ale moje zycie doslownie sie skonczyla bo co to za radosc nie moc nic zrobic procz zakupow i porzadku w domu, ech dziekuje wam za podniesienie na duchu, chyba czas wyluzowac no ale z tym to u mnie ciezko

Samotna skoro masz to tyle lat to powinnaś sie do tego trochę przyzwyczaić i sama widzisz, że nie tak szybko się pada. Najgorszy to ten lęk przed lękiem, nie ma co się nakręcać, to psychika nic innego, jak jesteś przebadana wzdłuż i wszerz i wszystko dobrze to nerwy napędzają strach. Pomalutku, bez pośpiechu rób, nic na siłe a wazne jest pozytywne nastawienie. Nie martw się nie tak szybko padamy, człowiek może wiele znieść. Zaraz święta, trochę odpoczniesz i będzie dobrze a jak chcesz uspokoić nerwy to po świętach zrob sobie ekg, albo echo serca i będziesz wiedziała że zdrowa jak koń a to był tylko chwilowy epizod, stres. Miłych świąt.

Sorki zdublowalam.. jestem przyzywczajona do nich chociaz jest ich z kazdym rokiem niestety coraz to wiecej, wystepuja codziennie wiec dyskomfort ogromny.....nie panikowalabym gdyby spotkalo mnie to co zawsze , dzis bylo inaczej dlatego tez jestem zaniepokojona... No ale tak musze sie zabrac za siebie i robic tak jak piszesz, dziekuje:)

Witam wszystkich. Dopiero co dolaczylam do forum bo zauwazylam u siebie dziwne objawy i ciekawa bylam czy ktos moze ma podobne i moze mnie uswiadomic czy cos mi jest. Raz na kilka dni czasem tygodni czuje delikatne uczucie dusznosci i wtedy jak badam puls to czuje jakby serce bilo miarowo i pozniej jedno udezenie zanikalo i znowu miarowo i tak 5-6 udezen i nic i 5-6 udezen i nic...tak to sie powtarza kilka razy, raz tylko trwalo z 10 min. chyba wtedy za duzo kawy wypilam. Normalnie mam bardzo niskie cisnienie 90 na 60, nawet po kawie niewiele sie podnosi...czy ktos moze mial podobne objawy?

Gość aleksandra555

Witam, dzisiaj wystąpiły u mnie dziwne objawy - od rana co jakiś czas (kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt minut) czuję jakby mocniejsze uderzenie serca. Nic więcej się nie dzieje, wcześniej nie miałam takich problemów. Czym może to być spowodowane? Niedobór magnezu? W prawdzie wczoraj wypiłam trochę alkoholu, ale nigdy nie miałam tego typu dolegliwości. Czy jeśli jest to spowodowane niedoborem któregoś ze składników również trzeba to leczyć, przestrzegać diety itd? Czy wystarczy uzupełnić niedobory i problem zostanie rozwiązany? Domyślam się, że warto przejść się do lekarza, ale czy może to być poważna sprawa? Dziękuję za pomoc :)

Gość aleksandra555

Dziękuję bardzo za pomoc :) Dzisiaj udało mi się jedynie dostać do lekarza ogólnego, niczego nadzwyczajnego nie stwierdził (w czasie badania też nie wyczułam dodatkowych skurczy), dla pewności idę jutro na badanie EKG. Mam nadzieję, że jednak nie będzie to nic poważnego.

Do samotnej To czego doznalas jest to napad lęku panicznego Nie uderzyło żadne ciśnienie do głowy i nie groziło Ci ze zemdlejesz To był strach przed omdleniem Podczas ataku lęku panicznego dobrze mieć przy sobie papierową torbe zeby przez nią chwile poodychac. Troszkę późno napisałem ale uważam ze nie masz co się martwic im więcej będziesz myśleć tym mocniej uderzy. Nie myśl czuj słuchaj obserwuj świat. Podświadomość jest ciężko przestawić na właściwy tor. Daje Ci gwarancje ze to stres i badania będziesz robić do bólu a nic nie wykażą prócz tego co miałaś jeśli coś miałaś.