Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leczenie nadcisnienia lekami i ziołami

Piotrek71

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mógłby ktoś , kto ma pojecie mi napisać czy przy Tritace 5mg raz dziennie lub dwa razy zależy od ciśnienia , captoprilu 25 mg w razie wyskokiego pod język można brac takie rzeczy i czy będą pomocne w leczeniu. otóż kupiłem dzis jeszcze Aspargin , nalewkę z jemioły , i tabletki Omega 3 . czy taka mieszanka nie odniesie odwrotnego skutku ? nie za wiele tego? Moje cisnienie po mimo przyjmowania leków z recepty od niedzieli cały czas jest wysokie dzis rano po leku miałem 171/104.

Aspargin i omega mozesz brać spokojnie .Nie wiem czy ta nalewka z jemioły to alkoholowa czy co tam jest w środku ?Sprawdz na wszelki wypadek .Bierz leki i zapisuj ciśnienia ,być moze na ciebie Tritace nie działa że masz 170 po lekach .Albo za szybko po wzięciu mierzysz ?Tak czy siak musisz za jakiś czas iść do lekarza i pokazać mu pomiary .

Dziś znowu 2 godziny po tabl 170/100 nie wiem czy na mnie działa czy nie wziołem Captopril pod język . lekarz powiedział mi tydzień temu że na pełne działanie Tritace trzeba poczekać ok.2 tygodni żebym się nie przejmował jak ciśnienie będzie podwyższona jeszcze przez jakiś czas od rozpoczęcia kuracji. Nie wiem może faktycznie troszkę przesadzam ale nie mam z kim pogadać na ten temat nie znam nikogo z nadciśnieniem . Mówił też żeby Captopril brać przy 190 górnego ja biorę przy 170 nie wiem już sam . Jak by ktoś mógł mi coś napisać na ten temat to byłbym wdzięczny bo już chyba zaczynam świrować .

Na pewno organizm musi się nasycić lekiem żeby zadziałał w końcu jak należy .W nadciśnieniu liczy się bardziej drugie ciśnienie czyli rozkurczowe .Powinno być do 90 .Nie martw się wiele osób ma nadciśnienie i żyje 100 lat ,ważne że wykryłeś i leczysz .Ale pamiętaj o diecie bo tabletki to tylko tabletki i trzeba wyregulować cholesterol żeby ciśnienie spadło .Co z tego że będziesz łykał prochy jak zjesz pół kilo golonki i popijesz piwem ....:)I zero masełka .Ostatnio jak byłam na kursie i kardiolog opowiadał o zawałach to wszyscy siedzieli jak zamurowani bo dotychczas sądziło się że ludzie chorzy mają zawały a to nie do końca prawda .Najważniejsze to dieta i zero stresu ,to drugie jest praktycznie niewykonalne ....

To jeśli bierzesz Tritace rano myślę że wieczorem mozesz zażyć nalewki na początek np.pół dawki żeby ewentualnie zobaczyć co się będzie działo ale myślę ze przy tak niewielkiej dawce alkoholu nic nie powinno się dziać .Po jedzeniu to nawet nie poczujesz alkoholu .Ludzie biorą leki na nadciśnienie i piją normalnie alkohol i żyją ,ważne żeby oczywiście nie przesadzać z niczym .Czytałam o tej nalewce i powiem ci że jeśli tak działa jak piszą to na pewno warto spróbować .

Nie ma sprawy :)Jesteśmy z jednego rocznika :)A w tym wieku to niestety różne rzeczy już się lubią przyplątać ......Dobrze że kupiliście ten ciśnieniomierz bo pewnie byś łaził dalej z takim ciśnieniem i kopcił 30 fajek a wtedy to już różnie mogłoby się to skończyć .Najważniejsze że to wykryłeś i że masz leki i mniej kopcisz ,dieta najważniejsza .No i do lekarza musisz pójść po jakimś czasie i pokazac mu zapiski ciśnień .Staraj się też dużo spacerować na świeżym powietrzu .

Okazuję się że jednak nie muszą przyjąć. Dowlokłem sie na ostry dyzur na pogotowiu jak wyszło że straciłem ubezpieczenie odesłali do domu nawet ciśnienia nie zmierzyli. Do szpitala już nie miałem siły iść przez ten kręgosłup. Zmierzyłem trochę spadło 180/112 zrobiłem sobie melisy i poszedłem spać. W sumie to nie spałem cała noc oglądałem filmy bałem się. Zaraz Ewelina jedzie po Captopril do mojej mamy , któa ma ze trzy opakowania to jedno mi da w razie czego . Cisnienia narazie nie mierzę nie chcę się stresować zmierzę jak Ewelina wróci z lekami. Piekny kraj ta Polska tracisz ubezpieczenie i nie jesteś człowiekiem i pomoc lekarska się nie należy. Można zdechnąć pod płotem.

Nie mogą odmówić pomocy z taim ciśnieniem .Nie wiem ale ja bym napisała skargę ,jeśli jest to ostry dyżur to musza przyjąć .To znaczy ze jak przywiozą człowieka z wypadku i stwierdzą że nie ma ubezpieczenia to go wystawią za drzwi ,nie rozumiem tego ......Na drugi raz niech ci dadzą na piśmie dlaczego nie udzielili pomocy . Przecież zmierzenie ciśnienia nie wiąże się z żadnymi wydatkami .Ja jestem ze SZ i nie jestem aniołkiem ale nie wyobrażam sobie nie pomóc w takim przypadku .Nawet zmierzyć i dorażnie dac coś z apteczki ,a za opłatą by zmierzyli ?

Nie wiem , już nie pytałem się powiedziałem że pracowałem na czarno a ubezpieczenie straciłem bo nie mogłem dojechać na pośredniak. To mi powiedzieli że jak pracowałem na czarno to mam się leczyć na czarno. Nigdy nie byłem w takiej sytuacji zawsze pilnowałem tego ubezpieczenia. No cóz trudno , leków mam na 3 miesiące to akurat tyle ile karencji na pośredniaku. Ciśnienie spadło mi do 162/104 . Ale nie spodziewałem się takiego traktowania ludzi przez Pogotowie . Teraz widać jestem z kategirii gorszych Polaków i tak będzie przez 3 miesiące.