Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie przy rzucaniu palenia

Piotrek71

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie , jestem tu nowy , dopiero w tą sobotę wykryto u mnie przypadkiem nadciśnienie 208/140 .W sumie to sam je wykryłem żona kupiła ciśnieniomierz zmierzylismy sobie i jak zobaczyłem swój wynik to aż mi się gorąco zrobiło. Moze troszkę spanikowałem ale od razu wezwałem pogotowie. Zawieźli mnie do szpitala * nie obyło się bez złosliwych uwag w karetcę typu że jestem bezczelny wzywając pogotowie*. W szpitalu dostałem Captopril pod język i cos jeszcze i spadło do 130/70. Dostałem receptę na Tritace 5mg i Captopril 25mg.Wykupiłem leki w niedzielę rano wziołem Tritace i nadal miałem 200/140 . Poszedłem tym razem sam do szpitala , akurat był ten sam lekarz. Dał Captopril i znowu spadło do 140/90 . Teraz już troszkę mniejsze mam oscyluje od 160/110 raz uz miałem nawet 135/95. Ale przewaznie mam ok 150-155 / 90-110 . Nie wiem czy muszę troszkę poczekać aby leczenie Tritace zaczeło odnosić skutki ? Jestem w trakcie rzucania palenia dziś wypaliłem 5 papierosów ,normalnie do tej pory wypaliłbym juz ze 20. mam troche nadwagi jakieś 10 kilo. Co można jeszcze zrobić żeby pomóc sobie ? popijam meliske bo jestem troszkę niespokojny wyobraźnia mi podsuwa cały czas myśli o wylewie lub zawale.

Nie bój się jak do tj pory nie łopnołeś na wylew to już ci to na lekach nie grozi .Papieroski w odstawkę ,dietka ,spacerki ,zero coli i kaw szatanów .Zero tłuszczu ,cukru .A najważniejsze zero stresu .I będzie dobrze .Powinieneś się przebadać co spowodowało takie ciśnienie ,podstawowe badania ,cholesterol i inne ale to już lekarz wie co zlecić .

Robiłem wszystkie badania nie dawno morfologia ok , serce i nerki ok ja nawet nie odczuwałem że mam takie cisnienie. nawet nie wiem od kiedy chodziłem z takim cisnieniem. Ani mnie głowa nie boli , ani w klatce piersiowej też nic , nie męczę się szybciej niż przeciętny człowiek zupełnie nic. Jestem okazem zdrowia oczywiscie nie licząc cisnienia. Wydaje mi się że to od berzuchu , w którym żyje i papierosów . Pracę mam siedzącą przy komputerze. Chyba zacznę się gimnastykować żeby troszke ruchu złapać.Coli nie piję ani kawy bo nie lubię wodę mineralną za to piję. Czasem piwko ale to jedno dwa dziennie to chyba nie szkodzi i przy tych lekarstwach. Dzięki za odpowiedź podniosłas mnie trochę na duchu swoim pierwszym zdaniem. Papierosy rzucam ale nie dam rady tak od razu wypalę dziś jeszcze pewnie ze dwa co da w sumie 7 dziennie a nie jak to było przed sobotą 25-30 sztuk. Jutro postaram się wypalić 5 sztuk. Miło jest z kimś porozmawiać na ten temat nawet za pośrednictwem internetu bo juz spanikowałem trochę.

Morfologia nie ma za wiele do wyjaśnienia skoków ciśnienia .Więcej powie cholesterol ,tzn.ogólnie wszystkie trójglicerydy żeby zobaczyć jak to wygląda .Myślę ze jeśli paliłeś 30 papierosków to też wiele wyjaśnia .Spróbuj chociaż ograniczyć bo takie rzucenie od razu z 30 do 0 też wcale nie jest dobre jak by się mogło wydawać .Jęsli mocz był ok to świadczy o tym że nerki pracują w miarę dobrze .Najważniejsza jest dieta ,ograniczenie tłuszczów zwierzęcych DO ZERA ,zero masła -najlepiej Benecol ,lub coś w podobie ,dużo warzyw ,owoców .Warto zmierzyć sobie też cukier -ukradnij sąsaidce glukometr i pomierz na czczo i 2 godziny po jedzeniu .Olej tylko rzepakowy .