Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Piotrek71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Piotrek71

Witam wszystkich forumowiczów. W ostatnią sobotę czyli 15.12 br przez przypadek wykryłem u siebie nadciśnienie tętnicze 208/145 wezwałem pogotowie * może spanikowałem ale mój kolega umarł na wylew. W szpitalu dostałem pod język Captopril 25 mg i spadło do 140/70 dostałem jeszcze receptę na Tritace 5mg , wykupiłem. W niedziele rano wziołem Tritace i nic po dwóch godzinach zmierzyłem i znowu miałem 200/140 poszedłem do szpitala akurat jeszcze był ten sam lekarz. Dał mi znowu Captopril pod język i znowu spadło do 130/90 i polecił brac Tritace rano i potem tabletkę po południu a w razie wysokiego ciśnienia Captopril pod język. Dalej cisnienie mam wysokie 170/110 mimo stosowania sie do zaleceń lekarza. Nie wiem czemu w szpitalu ten Captopril działa a w domu nie. Może dlatego ze sie denerwuję. Popijam melise troszke pomaga. Czy długo trzeba czekać na efekty brania leków ? Pewnie troszkę histeryzuję ale boje sie przy takich wartościach cisnienia moze mi się coś stac. Ogólnie czuję się dobrze nie mam bóli głowy , w klatce ani innych obiawów. nawet bym nie wiedział ze mam takie cisnienie jak by zona nie kupiła tego ciśnieniomierza. jak by ktos mógł mi wyjasnić te działania leków , które wymieniłem byłbym bardzo wdzięczny.

Gość Adam 2012

Działa w szpitalu, bo czujesz się bezpieczny, pod opieka. Ja też tak mam, ale jak skacze do 180/100 to captoprol pomaga ale bez uspokojenia się i wyluzowania nic nie da się na dłuższą metę zrobić. Tritace biorę ale ze Spironolem i Diuverem (sam nie bierz - lekarz musi przepisać). Pomaga to na upuszczenie wody z organizmu. Kaszel minął i zmęczenie ustało. Ja niestety mam chore zastawki więc zbadaj echem serce. Przy dużym ciśnieniu może być sporo powikłań. U mnie lewa komora serca jest b. duża i niestety to przez ciśnienie i zastawki. Ps. jak Cię żona za rękę weźmie w dom to ciśnienie samo spada ;)

Leki z grupy ACE stosuje jest w początkowej małej dawce i są lekami zaczynającymi działać po kilku tygodniach.W twoim przypadku powinno się podać lek z grupy blokerów wapna.Ja biorę od wielu lat i nie odczuwam żadnych działań ubocznych.Trzeba systematycznie mierzyć ciśnienie i stosować dawkę optymalną tzn. taką najmniejszą która obniża ciśnienie do wartości 140- 150 /80 -87 Są też leki z grupy beta-blokerów te powodują szybki spadek ciśnienia ,ale działanie ich powoduje też bradykardię