Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość PaulinaIna

Witam ! Chciałabym się was zapytać co może oznaczać takie ciśnienie i czy powinnam udać się do lekarza z tym ciśnieniem, dodam, że jestem ostatnio zmęczona i męczą mnie schody które kiedyś nie były problemem. Mam 19lat i nie mam nadwagi. Pomiary z 3 dni : (rano, popołudniu, wieczór). r. 142/61 p. 143/65 w. 141/68 r. 129/54 p. 146/65 w. 146/71 r. 138/63 p. 139/61 w. 147/65 Wydaje mi się, że różnica między skurczowym a rozkurczowym jest lekko za duża ale powiem szczerze, że nie mam wiedzy na ten temat. Może ktoś był w podobnej sytuacji i może coś poradzić.

Proszę nie martwić się. Przyjmuje się za normalne ciśnienie 140/90. W Twoim przypadku ciśnienie skurczowe trochę jest wyższe niż 140. Ciśnienie wzorcowe to 120/70. Ciśnienie jest zależne od wielu czynników: od wysiłku, od stanu emocjonalnego, od pory dnia, od tego co zjedliśmy, a nawet od pogody. Proponuje przez tydzień, a nawet dwa pomierzyć ciśnienie o stałej określonej porze np rano i wieczorem. Notować wyniki. Jeśli te wyniki będą niepokoić i stwarzać zakłopotanie, a nawet panikę to warto iść do lekarza rodzinnego i w raz z wynikami przedstawić swój *problem*. Jestem przekonany o szczęśliwym zakończeniu problemu. Pozdrawiam-Stanisław

Może warto stosować rezonator bio-fotonowy minimedic. Ja sobie kupiłąm i jestem bardzo zadowolona z rezultatów, nie mam już tak wysokiego ciśnienia, a uwierz doskwierało mi bardzo. Tabletki nic nie pomagałąy już nawet, mąż przerażony. Pomogło, ale sumiennie stosowałam, nie było oszukiwania. Mi zależało rónwiez na tym, żeby stawy przestały mnie boleć. No i czuję ulgę, a myślałam że tak nie będzie.

Witam! Amplituda ciśnienia, czyli różnica pomiędzy ciśnieniem skurczowym i rozkurczowym prawidłowo wynosi 30-50 mmHg. Podwyższone wartości mogą świadczyć zaś o : - niedomykalności zastawki aortalnej, - nadczynności tarczycy. Dodatkowo, podane wartości ciśnienia rzeczywiście są zbyt wysokie. Koniecznie proszę zatem skonsultować się z lekarzem w celu wdrożenia diagnostyki i ewentualnie także leczenia.

Czy przyczyną sporej amplitudy ciśnień może być niedomykalność zastawki mitralnej? Ponieważ moje ciśnienie to mniej więcej 135/70 bez blokerów ,choć zdarza się nadciśnienie czasami, a z blokerem w tej chwili było 120/58 ale to piwko sobie strzeliłam jedno, a bez alkoholu mam 105-100/55 i tętno koło 46-53. Mam zespół Barlowa z istotną niedomykalnością i komorowe i nadkomorowe zaburzenia rytmu. Brak zaburzeń biochemiczno - humoralnych. tarczyca zdrowa.

Gość Tomekllll

Wzrost ciśnienia skurczowego może też świadczyć o sztywności ścian dużych tętnic. Zmiany powstające wraz z wiekiem. Sercu jest trudniej wypompowywać na obwód krew, więc musi to robić z większą siłą. Zjawisko może rodzić skutki w postaci przerostu mięśnia sercowego (dośrodkowy przerost lewej komory).