Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wybudzanie po zatrzymaniu akcji serca

Gość Jou

Rekomendowane odpowiedzi

witam mój dziadek miał w niedziele zatrzymanie akcji serca, narzekał na arytmie i jego córka zadzwoniła po karetke , akcja serca zatrzmała się na izbie przyjęć, i od razu została podjęta reanimacja, teraz leży w śpiączce farmakologicznej już 5 dni , wczoraj został odłaczony od respiratora i ma teraz tylko taką rurke na oddychanie , i zaprzestano mu podawać leków, rodzice zauważyli już jakieś zmiany w sensie ruchy rękoma , ruszanie powiekami, kaszlanie, niestety dzisiaj znów podali mu te leki usypiające ponieważ miał przyśpieszony oddech, i nie było juz takich odruchów , trochę znów to zdołowało wszystkich, lekarze określają stan jako ciężki ale stabilny, aha dziadek ma 67 lat reanimacja trwała ok 30 min , jeszcze jak dzisiaj rodzina była u niego w szpitalu to tak jakby miał 2 głębokie oddechy i czoło zaczęło mu się marszczyć, pielęgniarka mówi że pacjent zaczyna się wybudzać, miał ktoś podobną sytuację, jak oceniacie rokowania?

Moge Ci powiedzieć jak byłem zemną. Zatrzymanie akcji serca miałem w wieku 23 lat. Akcja reanimacyjna została przeprowadzona po za szpitalem najpierw przez człowieka potem przy pomocy AED. Z tego co mi mówili to dobe byłem nieprzytomny dlaczego nie wiem chyba leki jakies. Jak sie obudziłem nie wiedziałem kim jestem gdzie jestem i nie poznawałem znajomych i rodziny i byłem strasznie agresywny. Po 2 tyg wróciłem w 70% do siebie. Zaintubowany i pod respiratorem byłem z 12h. Biorąc pod uwage wiek twojego dziatka to może potrawć dłużej ale trzeba wieżyć jak dziadek sie wybudzi rozmawiajscie z nim to pomaga. Coprawda moja pamiec nie siega tam gdysz tak jakby została wymazana tak z 2tyg z życia przepadło ale mam przebłyski chwil jak wciskaja mi jedzenie bo ciagle mówiłem ze jadłem bo to pamietałem jako ostatnie posiłem w fastfoodzie i pamietam twarz pana który mnie wiązał do wyrka bo chciałem do domu isc za wszelką cene. Cierpliwość i wiara i wiecej otymizmu.

DZIADEK PODOBNO CIĄGLE OTWIERA JUŻ OCZY , TYLKO ŻE CZĘSTO ZASYPIA, I BARDZO SIĘ TEŻ DENERWUJE CHYBA ŻE JEST W TAKIM STANIE BO CIŚNIENIE MU SKACZE, LEKARZE DALI MU WCZORAJ TABLEKI USPOKAJAJĄCE , LEKARZ MÓWIŁ ŻE JEST DZIADEK NIEŚWIADOMY , ALE JA MYSLE ŻE Z DNIA NA DZIEŃ JEST TROCHE LEPIEJ

dziś z dziadkiem lepiej znów, zeszłe 2 dni miał podawaną morfinę i praktycznie cały czas spał, dzisiaj już otwierał oczy gdy się mówił do niego żeby się pojrzał, zaciskał rękę, poruszał palcami od nogi, jeszcze ma jakaś dawke morfiny podawaną i gdy otworzy oczy to za chwilę znów zamyka, ale po rozmowie z lekarzem który o dziwo był optymistycznie nastawiony, mówił że wszystkie wyniki są dobre, dziadek powoli odzyskuje świadomość, że poprawa jest widoczna , no cóż miejmy nadzieję