Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Adrian1992de

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Adrian1992de

Witam! Mam wszczepiony rozrusznik firmy Medtronic (AAIR-DDDR) ,Czy są jakieś osoby uprawiające sporty siłowe, lub inne sporty czeszciej niz rekreacyjnie? Wiem że trzeba uwazac na uszkodzenia mechaniczne, ale jak wyglada sprawa z kotwami . Czy czesto dochodzi do wypadniecia tych kotew ? Lekarz powiedział ze moge wrocic do treningów siłowych )kulturystyka) po 2 miesiacach lecz musze zaczac delikatnie od niewielkich obciazen aby wszystko przyzywczaic , musz tez uwazac podczas treningu barkow i klatki aby nie udezyc w rozrusznik sztanga/hantlem. Czy wzrost tkanki miesniowej na klatce nie bedzie problem? Pisze tutaj poniewaz w sieci nie ma poruszonego tego aspeku ani znani mi dotej pory lekarze nie miel zbyt wielu pacjetow ktorzy cwicza na silowni. Dodam tylko ze mam 20 lat i jestem osoba bardzo aktywna fizycznie.

Wydaje mi sie ze najrozsądniej będzie porozmawiać z lekarzem prowadzącym - wg mnie (mam rozrusznik od 4 miesięcy) małymi krokami ropocząc wszystko od nowa. Powoli aby to nie byl szok dla organizmu. czytalam ostatnio artykuł o maratończyku ktory ma wszczepiony rozrusznik i opisywal rozpoczęcie zycia po wszczepieniu od nowa. musisz przyzwyczaić swój organizm do nowego przyjaciela :-) pzdr/ i zycze wielu sukcesów.

Gość Adrian1992

Wszczepiony mam rozrusznik. Pytam osob posiadajacych lub majacych styczność z rozrusznikami . Chciec sie dowiedziec od strony praktyka jak to wygląda , czy rzeczywiste może dojść do zerwania tych drucikow. Kardiolog powiedział że tak ,kardiochirurg ze nie ,..