Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość kajtka

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj KAROLA33 Założyłaś kilka wątków ale postaram się na tym coś skrobnąć :) Piszesz tutaj ,że zmieniasz leki tzn.że lekarz je zmienia.Ja brałam enarenal prawie dwadzieścia lat,wcześniej brałam dobre lekarstwo z niemiec ale u nas jego nie było,zamieniono mi je na właśnie enarenal.Na tamte czasy to był nowoczesny lek.Dwa lata temu od młodej lekarki usłyszałam,że enarenal to już prehistoria i jest już sporo leków lepszych i dających lepsze efekty w leczeniu. Nie wiem czemu się boisz zmienić lek?Mając ciśnienie 200/100 ,to jego powinnaś się bać.Lekami ustawisz sobie ciśnienie i będziesz spokojniejsza. Przy nadciśnieniu samoistnym musisz brać leki,tym bardziej że masz skłonność do nakręcania się a od tego rośnie ciśnienie. Czasami warto posłuchać co radzi lekarz,jeśli nie pasuje ten, to znajdzie się inny ale jeśli z góry nastawisz się ,że oto kolejny nieuk ,który będzie na Tobie eksperymentował, to chyba sama nie dasz rady. Dużo zdrowia życzę.

Witam, ostatnio lekarz ze względu na skutki uboczne zmienił mi zestaw leków na nadciśnienie. Brałem Bisocard 10, Lisiprol 10 i Amlodipinę. Leki brałem zagranicą, więc może nazwy są trochę inne. Obecnie mam brać Beto 25 ZK, Polprit i Indix. Czy ktoś ma może doświadczenie w tej materii i też zmieniał leki? Będę wdzięczny za opinie i porady. Pozdrawiam.

Na lekach się nie znam,ale polecam przeczytać : ,,niefarmakologiczne sposoby obniżania ciśnienia**. Ta wiedza może choć trochę wspomóc leczenie.Warto wiedzieć.Poza tym przebadać dokładnie jak pracują nerki.Znaleźć przyczynę nadciśnienia.Samo obniżanie lekami to nie wszystko.Trzeba coś zrobić ,by jeszcze innymi sposobami obniżyć ciśnienie.Może wtedy będzie mozna np. zmniejszyć dawkę leków.A to jest już coś..Ww.Tekst ,,niefarmakologiczne sposoby...** o tym mówi.Pozdr.