Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość kasia777

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kasia777

Witam. Od kilku dni mam niski puls - poniżej 60. Dzisiaj już kilka razy mierzyłam sobie ciśnienie i ani razu puls nie przekroczył 60. Czuje się fatalnie: jakaś zaćmiona, słaba itd. Jak można podnieść sobie puls? Znacie jakieś sprawdzone sposoby? Czy puls poniżej 60 może być groźny?

Gość kasia777

Od jakiegoś niecałego roku. Odkąd pojawiły się u mnie skurcze dodatkowe (nadkomorowe). Zawsze maiłam puls w granicach 60 parę. Teraz od jakiegoś tygodnia mam często poniżej. A jeszcze tydzień wcześniej się przeziębiłam jakoś strasznie i wtedy przez tydzień mój puls oscylował w granicach 80 parde 90 pare. Wyzdrowiałam i nagle tak gwałtownie spadł, aż za bardzo. Chodzę po ścianach normalnie ze zmęczenia. I odczuwam jakieś dolegliwości w okolicach serca (pieczenie, kłucie), zaczęła mi się włączać arytmia podczas wysiłku, czego wcześniej nie maiłam.

Gość kasia777

Jeszcze nie byłam z tym niskim pulsem u lekarza. Dopiero we wtorek widzę się z moim kardiologiem. Nie biorę żadnych leków na stałe, bo jeszcze nie mam zdiagnozowanego skąd u mnie te skurcze dodatkowe itd. Tym bardziej nie biorę nic na puls, bo wcześniej nie był on aż tak niski w ciągu dnia.

Gość kasia777

Ostatnio zdarza mi się mieć przeskoki serca podczas wysiłku i jakiś dyskomfort w klatce. zrobiłam przysiady: ciśnienie 129/67 puls 107. ale to tak po tych przysiadach (bo normalnie nie robię przysiadów) np. po skakaniu po pokoju w rytm muzyki (a robię to często) to puls mi wzrasta co najwyżej do 70 paru.

Gość tommyleeeeeeeeJones

Co jest przyczyną niskiego pulsu z niskim ciśnieniem? Chodzi mi o puls 50 czy poniżej? Czasami uczucie osłabienia przy wysiłku? Dodatkowo czasem arytmia. Adrenalina, noradrenalita wpływaja na akcje serca więć może to jest skutek zaburzeń hormonalnych? tarczyca? nadnercza? Albo odwrotnie - za szybki puls? Sportowcy mają z reguły niski puls bo mają silne serce i nie musi ono tak szybko bić aby utrzymać prawidłowe ciśnienie ale oni czują się dobrze i mają kondycje do wysiłków.