Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Rozputia

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Rozputia

Witam wszystkim. Mam 21 i mam poważny problem :( od 2 miesięcy mam okropne uczucie duszenia się, ucisk w gardle, jakbym jakąś gule miała, panika, strach do tego dochodzi płacz.. Jak takie coś mnie złapie, to później *zdycham * w łóżku dobre 2 dni :( Dostałam od psychiatry Zoloft, tabletki 50 mg, i Hydroxyzinum VP ale tego nie mogę brać, okropnie sie po nim czuje. Potrzebuje małego wsparcia.. Boję sie tego uczucia że mnie znowu złapie.. Czy jest możliwy ból serca przy tym ? Czy moge doraźnie brac Nervosol ? Proszę odpiszcie :(

Nie cuduj tylko bierz leki .Hydro możesz wziąśc dorażnie w razie ataku .Nie pomoże ci nic jeśli nie będziesz stosować się do zaleceń lekarza .Warto by też było zrobić badania -laryngologiczne i rtg , i być może na alergię .Być moze przyczyną twoich problemów jest jakiś problem z układem oddechowym .Póki co bierz leki na początku będziesz się ponich czuć gorzej ale z czasem będzie już z górki .

Gość Annaaneta

Po pierwsze odstaw wszystkie substancje pobudzajace. Nie pij kawy,coca-coli ani plynow energetycznych. Powyzsze sa podstawowa przyczyna nerwicy. Po drugie zastanow sie czy nie bierzesz jakichs lekow? Wiekszosc ,nawet niewinnych srodkow chemicznych moze u osob sklonnych do nerwicy powodowac ataki paniki. Bo to wlasnie przechodzisz. Atak paniki,wszystkie objawy na to wskazuja. Nie wolno nic brac,zadnych lekow,zadnych srodkow czy herbatek odchudzjacych itp. Po trzecie zbadaj tarczyce. nadczynnosc powodduje nerwice. Po czwarte,kiedy zlapie cie atak paniki oddychaj gleboko,cala klatka albo oddychaj do torebki papierowej. Niektorym pomaga to pierwsze a niektorym drugie. Po piate wypij ze 3 szklanki wody,to jak niektorzy twierdza, pomaga usunac adrenaline z krwi i skraca czas trwania ataku. Po szoste,nie boj sie . Objawy sa okropne,ale nikt od tego jeszcze nie umarl i nie umrze. Po siodme ,sprobuj znalezc psychoterapeute lub grupe samopomocy ,to pomaga. Po osme-nigdy nie wez srodkow uspokajajacych-to wzmaga objawy nerwicy,choc poczatkowo wydaje sie ,ze jest odwrotnie i dodatkowo powoduje uzaleznienie,z ktorego jest okropnie ciezko wyjsc. Rozwaz swoje zycie i zastanow sie co w nim moze cie stresowac,o ile mozesz zmien to. Chodz codziennie na dlugie spacery.Rozmawiaj z przyjaciolmi i spotykaj sie. bardzo dobrze jest w czasie ataku zadzwoni do kogos i poprosic by gadal do ciebie cokolwiek. Odwrocenie uwagi to najlepszy sposob aby sie uspokoic. Mnie pomagalo czyszczenie lazienki:) To przechodzi samo ale trzeba popracowac.

W razie nagłego bólu serca na tle nerwicowym, dobrze jest zażyć neospasminę lub nervosol.Trzeba robic coś, czym mozna odwrócić uwagę od nerwów:nic sie na pewno nie stanie.Olać objawy i robić coś:biegać,prac ręcznie,szorować podłogę,pływac,jexdzić rowerem aż przejdzie.I zero paniki, bo to minie i zyciu nie zagraża,aczkolwiek paskudne jest.

Gość Psycho- farmaceuta

Tak nerwica jest okrutna ale da się z nią walczyć. Relaksacja, zajęcie uwagi, joga, hobby, czytanie, ogólnie nauczenie się mechanizmów radzenia siebie z problemami. Problemem jest gdy ataki utrudniajà normalne funkcjonowanie. Pacjent zamyka się w domu, ma lęki, zaburzenia przełykania i nie je, bezsenność. Wtedy zdecydowanie należy skorzystać z pomocy specjalisty. Wiem, że da się pokonać te chorobę i właśnie nad tym pracujemy z moimi Pacjentami. Odpowiednia farmakoterapia, suplementacja, dieta czy zioła w niektórych przypadkach są konieczne aby wygrać! Da się i wierzę w Was!

pozdrawiam ciepło

Psycho-farmaceuta

mgr farm. Karolina Wójciak

psychofarmaceuta@gmail.com