Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyniku EKG i Holter

Gość kasia55

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnim czasem jestem bardzo zmęczona, senna mimo że naprawdę wcześnie chodzę spać. Jestem tak słaba, że momentami jak się czegoś nie złapie czuje jakbym miała upaść. Mam wysokie tętno, jakieś nierytmiczne bicie serca, takie uczucie jakby mój oddech nie zgrywał się z uderzeniami serca, przez co robi mi się słabo. Schudłam ponad 3kg praktycznie nie robiąc nic, fakt faktem że nie mam apetytu.. jestem bardzo blada i mam podkrążone oczy, w sumie wokół oczu mam odcienie czerwoności. Dziś poszłam do lekarza, z miejsca zleciła badanie EKG, wyszło V5 ujemne, ale chce jeszcze dokładnie obejrzeć inne pozycje w środę. Jutro morfologia i badanie krwi: Żelazo, cukier, OB i TSH Czy wystarczy? Wszystko wykaże co może mi dolegać?

Proszę o interpretację wyniku Holter ojca wiek 68 l. Rytm Prowadzony: Minimalna: 49 23:51:36(21) Średnia: 58 Maksymalna : 77 08:19:36(22) Tachykardia Bradykardia Bradykardia istotna 2RR - 12 1250[ms] 00:00:01 23:23:30(21) Pauza Arytmie Komorowe Liczba wzorców: 1 Liczba pobudzeń: 318 (0.38%) Pojedyncze: 306 Pary:0 Trójki:0 Pobudzenie R/T:0 Częstoskurcz komorowy nieutrwalony Częstoskurcz komorowy utrwalony Przyspieszony rytm komorowy Rytm Komorowy Bigwminia Trigeminia 4 69[1/min] 00:00:06 13:16:24 (21) Arytmie Nadkomorowe Liczba wzorców:0 Liczba pobudzeń: 89 (0,11%) Pojedyncze:0 Pary:0 Zaberrowane:0 Częstoskurcz nakomorowy Migotanie przedsionków 12 68[1/min] 00:00:04 13:15:07 (21) Podsumowanie Pomiarów ST Obniżenie: Kanał A B C Liczba epizodów: 10 19 6 Całk. czas trwania [min]: 132 290 112 Maksymalna wartość [mm]: -9.55 -4.00 -2.75 Uniesienie: Liczba epizodów: 7 0 0 Całk.czas trwania [min]: 24 0 0 Maksymalna wartość[mm]: +9.57 +1.85 +1.85 wnioski: Dominują rytmy ze stymulatora komorowego o częstości w fazie dziennej 60/min, nocnej 50/min - bez cech dysfunkcji stymulatora. Okresy własnego rytmu (ok. 10%zapisu), tj. trzepotania przedsionków z RBBB, maksymalnie kilku dziesięciosekundowe, w tym czasie częstość komór maksymalna 73/min. Kilkaset pojedynczych pobudzeń komorowych. Mój ojciec od 3 lat ma wszczepiony stymulator serca a w 2009r., miał wymianę zastawki aotralnej i mitralnej. Jest chory na cukrzycę typ2. W tym roku miał w maju kardiowersję ale od miesiąca utrzymuje się migotanie przedsionków. Jest na acenokumarolu, Tritace5, Atorvasterol 40mg, Humalog, NovoMix, Hemofer, Furosemidum. W związku z miażdżycą w 2012 roku przeszedł amputację obydwu kończyn na wysokości ud. Myślę że opisałam dość obszernie bardzo proszę w miarę możliwości o interpretację wyników z Holtera.

Witajcie, mam pytanie odnośnie mojego holtera: ARYTMIE KOMOROWE VE razem 3353 Pary 0 V-Tach 1 Najdłuższa V-Tach 12 beats at 22:55 Najszybsza V-Tach 190 bpm at 22:55 Najwolniejsza V-Tach N/A VE na 1000/VE na godz 36/153 co to oznacza? czy V-Tach zawsze wynosi 1 czy on może być większy? Jak mam to odczytać? jako jeden częstoskurcz czy jak to się ma do tej 12 ?

Na wstępie muszę powiedzieć, że nie jestem lekarzem... To znaczy, że prawdopodobnie był to nieutrwalony częstoskurcz komorowy, czyli taki, który trwa krócej niż 30 sekund. Nie ma jeszcze tragedii według mnie, ale na pewno trzeba poddać Cię dalszej diagnostyce. Takie epizody częstoskurczu komorowego nieutrwalonego zdarzają się u całkowicie zdrowych ludzi, tak samo jak i dodatkowe pobudzenia komorowe czy nadkomorowe. Pytasz czy to dużo...dla porównania ja mam w obecnym holterze 4,5 tys dodatkowych komorowych, tyle samo nadkomorowych, około 300 par, w poprzednich holterach bywało różnie...a to 9,5 tys komorowych pobudzeń i 3 nsVT, a to 2,2 tys komorowych i 2 nsVT. Na pewno odezwą się w tym wątku i ludzie którzy mają po 40tys komorowych i utrwalone częstoskurcze, sama znam takich paru. Wszyscy żyjemy...ale jak, to już nie pytaj :)

@BRACIKOWA Tak, jak powiedziała KUMEN, V-Tach to inaczej tachykardia komorowa, z definicji nazywana częstoskurczem komorowym. Również tak, jak to stwierdziła koleżanka KUMEN, wystąpienie takiej arytmii należy poddać dalszej diagnostyce. Przede wszystkim echo serca celem wykluczenia nieprawidłowości strukturalnych w sercu, określenia jego frakcji wyrzutowej itd + morfologia krwi, żeby zweryfikować poziom elektrolitów, hormonów tarczycy. Być może przydałoby się również echo wysiłkowe, czyli poddanie Cię wysiłkowi na bieżni pod stałym monitoringiem EKG. W przypadku dobrych wyników wyżej wymienionych badań, nie powinnaś mieć większych powodów do obaw. Skonsultuj się z dobrym kardiologiem, być może należy zrobić to prywatnie, bo nie wiem, jak długo przyjdzie Ci czekać na wizytę państwową, chyba nie ma w Polsce miejsca, w którym trwałoby to krótko. To wiąże się z pewnymi wydatkami, ale chyba akurat w tym przypadku, kiedy chodzi o Twoje zdrowie i spokój umysłu, chyba nie warto za wszelką cenę oszczędzać. Mój przypadek jest bardzo podobny do Twojego. Wszystko zaczęło się od wychwycenia częstoskurczu komorowego składającego się z 11 uderzeń na moim pierwszym holterze. O wiele więcej o mojej historii, a przy tym o historii np. wspomnianej tu już koleżanki Kumen, znajdziesz w temacie *Badanie elektrofizjologiczne*. Ja przy moim wychwyconym częstoskuczu nie miałem tyle pojedynczych skurczy komorowych (Ty, jak widzę, miałaś ich ponad 3 tysiące) - mój najwyższy wynik to tylko 118. Czy czujesz swoje skurcze dodatkowe? Czułaś epizod tego częstoskurczu? Przede wszystkim, nie zamartwiaj się. Mam nadzieję, że lektura tematu o badaniu elektrofizjologicznym podniesie Cię na duchu. Pozdrawiam, Dolor

Co robić ??? opuszka aorty- 3,5 cm aorta wstępująca- 3,0 cm lewa komora 6,5/4,2 cm przegroda między komorowa- 1,0 cm tylna ściana 1,1 cm lewy przedsionek- 4,3 cm prawa komora w 4j- 3,0 zastawka aortalna: podejrzenie zastawki dwupłatkowej, Vmax 1.6 m/s; PGmax 10 mmHg, niedomykalnośc III/IV stopnia, ekstrentyczna po przednim płatku mitralnym. prosze o pomoc co robic z takimi wynikami

Te wyniki musi przecież zobaczyć kardiolog! Dwupłatkowa zastawka aortalna to wrodzona wada serca, ma ją Arnold Schwarzenegger (kilka lat temu dostał nową, z trzema płatkami). Niedomykalność zastawki jest duża. Może też trzeba ją będzie wymienić. Poczekaj do konsultacji z lekarze, a póki co nie wykonuj dużych wysiłków fizycznych.

Opuszka aorty- 3,5 cm aorta wstępująca- 3,0 cm lewa komora 6,5/4,2 cm przegroda między komorowa- 1,0 cm tylna ściana 1,1 cm lewy przedsionek- 4,3 cm prawa komora w 4j- 3,0 zastawka aortalna: podejrzenie zastawki dwupłatkowej, Vmax 1.6 m/s; PGmax 10 mmHg, niedomykalnośc III/IV stopnia, ekstrentyczna po przednim płatku mitralnym. wniosek wyniku echo serca Lewa komora powiekszona, o nieco kulistej geometrii, hipokineza sciany bocznej. gobalnie lvef ok. 60%. łagodnie powiekszony lewy przedsionek. wymiary jam prawego serca w granicach normy. zastawka dwpłatkowa. CIĘŻKA NA GRANICY ISTOTNOŚCI HEMODYNAMICZNEJ NIEDOMYKALNOŚCI ZASTAWKI AORTALNEJ. aorta wstepujaca i luk nieposzerzone, bez cech rozwarstwienia. osierdzie wolne, bez plynu. jamy serca bez dodatkowych ech. moge podac inne wyniki badan bo troche ich juz mam. nie wiem co mam robic ??? prosze o doradzenie

Witam! Mam 29 lat i odkryłem u siebie, że mogę mieć tendencję do wyższego ciśnienia. Zacząłem dbać o siebie w ciągu roku zrzuciłem 15 kg, wszystkie wyniki badań poprawiłem, chociaż miałem praktycznie w normie. Biegam, jeżdże na rowerze regularnie. Moja waga w stosunku do wzrostu jest prawidłowa 180cm, 80 kg. Postanowiłem zbadać swoje serce i poszedłem do kardiologa. Echo, Holter ciśnieniowy i EKG i badania wysiłkowe. Serce mam zdrowe i nie ma wpływu na wyższe ciśnienie. Wysiłkowe badania wyszyły super. Holter ciśnieniowy średnia z dnia wyszła: 132/80,z nocy 109/68. W ciągu dnia jak mi mierzył ciśnienie to mnie to irytowało i denerwowało więc i były wyższe wartości nawet 160/90, by potem spaść do 120/70. Generalnie nakręcałem się tym urządzeniem. Lekarz przepisał mi tritace połowa z 5mg. Zastanawiam się czy pchać się w leki czy jednak powalczyć naturalnie z tymi swoim wahaniami. Pozdrawiam

Witam, Proszę o interpretację wyniku EKG: HR: 97 RR: 614, QRS: 66, QT: 331, QTC: 422, P: 178, PQ: 213, Oś QRS: 53, Oś P: 47, Oś T: -8 Wynik interpretacji: 111 - Rytm zatokowy miarowy, 420 - normogram, 414 - nieprawidlowy kąt osi QRS-T, 505 - umiarkowana zmiana ST, 530 - przednio-boczne niedokrwienie podwsierdziowe. Mam 24 lata, leczę się na niedoczynność tarczycy (choroba Hashimoto), problem z bezsennością, mam lęki, ogólnie źle się czuję, jakiś czas temu straciłam przytomność, często czuję jak mi szybko bije serce, czasami odczuwam klucie.