Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyniku EKG i Holter

Gość kasia55

Rekomendowane odpowiedzi

KATTRINKA czy wydł qt wyszło Ci tylko w holterze , czy w okazjonalnym ekg też wydłvżone ?......pytam gdyz moj 18-letni syn dłvgie qt zarejestrowane ma w holterze, kazdorazowe wykonanie ekg jest ok.......konsvltowałam z wieloma specjalistami, łączne z panią prof. w Aninie , ktora zajmvje sie lqts, ale do dzs nie jestem spokojna :(. Syn nigdy nie miał omdleń, czy Tobie się zadrzały?

Becik64 narazie mialam jedno EKG, gdzie wyszło w normie a na Holterze wyszło tak jak wyżej... A czy Twoj syn bierze jakieś leki? bo po konsultacji telefonicznej powiedziano mi, ze w przyszłym tygodniu bedziemy decydować co dalej, narazie musiałam wszystkie badania przesłać i bedą radzić dlaczego taki wysoki i niebezpieczny wynik wyszedł, jednak uspokojono mnie troche bo możliwe ze to BETALOC ZOK 50 który biore tak działa, ale chca sie upewnić patrząc na całokształt. Ja omdlen jako takich nie mam, ale mam krecenie w głowie, przy podnoszeniu sie np. jak kucam, badz sie schylam, omdlenia skończyły sie w wieku nastoletnim (kiedyś było ich bardzo duzo...).

Witam serdecznie, niedawno podczas pobytu w szpitalu z powodów zupełnie nie związanych z moim pytaniem rutynowo wykonano mi badanie ekg, dzień później zostało ono z jakichś przyczyn na prośbę lekarza powtórzone tym razem *na wdechu*. Po wyjściu ze szpitala otrzymałam wypis, i szczegółowe opisy wszystkich przeprowadzonych badań. Poza kilkoma obniżonymi wartościami w morfologii jest również opis ekg identyczny w przypadku obydwu badań *rytm zatokowy miarowy o częstości 70/min; ujemny załamek T w III i V3: obniżenie odcinka ST do 05,mm w III; zaburzenia przewodnictwa śródkomorowego w aVR; niepełny blok prawej odnogi pęczka Hisa.* Niestety nikt nie omówił ze mną tych wyników i jestem troszkę zaniepokojona co oznacza opis tego badania. Czy ktoś jest w stanie choć trochę rozjaśnić mi sytuację?

Witam serdecznie. Dziś miałem robione EKG. Proszę uprzejmie o interpretację wykresu i z góry serdecznie dziękuję. 1. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/311e6ccff800ed1d.html 2. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ee981d1e3257fdf5.html

Gość Krystian2311

Witam , otrzymałem wynik z 24 godzinnego badania Ekg tzn Holtera, w opisie jest napisane m.in kilkakrotne zwolnienie rytmu w przebiegu zahamowania zatokowego , .... kilka sekund przed zdarzeniem obserwowano pobudzenie przedwczesne komorowe. Co to może oznaczać ? Czy są jakieś leki na to aby się ztym jużcnie męczyć ? Z góry dziękuję

W wynikach Holtera pojawiają się tajemnicze skróty, które nie zawsze wiem co oznaczają a w internecie nie bardzo mozna je znaleźć. Domyślam się, że pochodzą one z języka angielskiego. Jeżeli ktoś z Was ma pojęcie co oznaczają niektóre z nich to bardzo będę wdzięczna za wyjaśnienie. Chodzi mi głównie o : VTAC Izolelektryczna ST Początek ST, Koniec ST, ST o maks. odchyleniu - co to wogóle jest i o czym świadczy?

Mam 22 lata o to moje wyniki: Częstość rytmu serca [1/min] Minimalna : -2 Średnia: 67 Maksymalna: 131 Bradykardie 40-60 : 413 Podsumowanie pomiarów ST Obniżenie ST Kanał A Kanał B Kanał C Liczba epizodów : 91 27 46 Czas trwania [min]: 536 118 149 Maksymalna wartość [mm] -20.88 -10.58 -11.98 Uniesienie ST Kanał A Kanał B Kanał C Liczba epizodów : 11 10 13 Czas trwania [min]: 25 24 47 Maksymalna wartość [mm] +8.13 +7.88 +12.28

Mam 22 lata o to moje wyniki: Częstość rytmu serca [1/min] Minimalna : -2 Średnia: 67 Maksymalna: 131 Bradykardie 40-60 : 413 Podsumowanie pomiarów ST Obniżenie ST Kanał A Kanał B Kanał C Liczba epizodów : 91 27 46 Czas trwania [min]: 536 118 149 Maksymalna wartość [mm] -20.88 -10.58 -11.98 Uniesienie ST Kanał A Kanał B Kanał C Liczba epizodów : 11 10 13 Czas trwania [min]: 25 24 47 Maksymalna wartość [mm] +8.13 +7.88 +12.28

Witam, mam 24 lata i od kilku lat moje serce stwarza mi problemy. Jestem po kilku holterach. Do tej pory nie leczyłam się niczym (łykałam jedynie magnez). Moje ostatnie wyniki holtera wyglądają tak (podam jedynie te wartości, które są większe niż zero): 3707 pobudzeń komorowych (w tym 141 par i 410 bigeminii) 27 nadkomorowych pobudzeń pojedynczych 16 tachykardii 2 przerwy (po około 2 sekundy) 419 migotań przedsionków Kompletnie nie wiem co o tym myśleć i jak się do tego ustosunkować. Oczywiście, idę do kardiologa na konsultację. Ale chciałabym wiedzieć czy ktoś z Was ma podobne objawy i jak mu się z tym żyje. Jak wygląda Wasze leczenie? Nie znam nikogo o podobnych problemach dlatego postanowiłam napisać na forum i znaleźć kogoś kto powie mi coś ciekawego. Będzie dobrze? pOZDRAWIAM

Gość karolaaaa

HR: minimum : 53bpm at 4;47 maksimum : 162bpm at: 8:41 Analiza ST: Razem min. ST kan.1 : 11 Razem min. ST kan 2 : 0 Razem min ST kan3 : 1 Maks obnizenia ST: -1,3 at 08;13 Maks uniesienie ST : +2,1 at 8;25 Najdluzszy epizod ST: 5 minut o 8.25 Maks HR w epizodzie ST: 163 Interesuje mnie szczególnie interpretacja tych wynikow powyzej. Zaznaczam ze mam 19 lat :) Bardzo dziekuje za kazda odpowiedz

Gość KarolinaS

Witam, po próbie wysiłkowej u kardiologa zlecono mi badanie Holtera. Mam 23 lata (waga 57kg, wzrost 164cm). Odebrałam wyniki Holtera i nie wiem jak mogę je interpretować. Bardzo proszę o pomoc kogoś, kto mógłby mi jakkolwiek je wyjaśnić. HR Minimum HR-4 R-R 42bpm o 4:53 Maksimum HR-4 R-R: 164 bpm o 14:00 Średnie HR 24h: 93bpm Arytmie komorowe VE razem: 68 VE na 1000/VE na godz: 1/3 HRV SDNN-24h: 115 Indeks SDANN: 106 Indeks SDNN: 54 rMSSD: 35 pNN50: 12 Moc widma-24h: 2638.7 Bradykardia Pauza powyżej 2.5 sek: 15 Maks. pauza: 2.1 sec o 4:53 Wniosek: Dużo zakłóceń. Średnia częstość rytmu wynosiła 93 - rytm zatokowy. Minimalna częstość rytmu wynosiła 42 o godz. 04:53 (rytm zatokowy z blokiem p-k ll stopnia typu l). Maksymalna częstość rytmu wynosiła 146 o godz. 14:00. Wystąpiło kilkanaście epizodów bloku p-k ll stopnia typu l w nocy. Pauz dłuższych od 2.5s. wystąpiło 0 (dane w tabeli są nieprawdziwe, max pauza w bloku p-k ll stopnia wyniosła 2070ms). Pobudzeń komorowych zarejestrowano 68, w tym 0 V-tach i 0 par, bigeminii komorowych 0 i trigeminii komorowych 0. Pobudzeń nadkomorowych 0. Epizody ST minut 0.

Oto wyniki mojego EKG, czy są prawidłowe (w normie)? kobieta l. 56 HR: 75 [1/min] RR: 798 [ms] QRS: 88 [ms] QT: 369 [ms] QTc: 329 [ms] P: 97 [ms] PQ: 152 [ms] Oś P: -8 [ 0] Oś QRS: : -23 [ 0] Oś T: -: -43 [ 0] nie występuje naprzemienność P i QRS rytm RR jest nieregularny rytm PP jest nieregularny długość interwału PQ jest nieregularna 420 normogram 505 umiarkowane obniżenie ST

Witam, również prosiłabym o interpretacje wyników badania holtera. Podczas wykonywanego badania zarejestrowano: 110113 Qrs*ów, średni rytm HR 94, Max rytm HR 175, Min rytm HR 60. Minimalna częstość rytmu wynosiła 52 o godz. 03:42. Maksymalna częstość rytmu wynosiła 176 o godz. 06:45. Pauz dłuższych od 2.0 s. wystąpiło 1. Pobudzeń komorowych zarejestrowano 1, w tym 0 V-Tach i 0 par, bigemnii komorowych 0 i trigemnii komorowych 0. Pobudzeń nadkomorowych zarejestrowano 2, w tym 0 SV-Tach, bigemnii nadkomorowych 0 i trigemnii nadkomorowych 0. Z góry dziękuje za interpretacje.

Witam Z powodu szmeru serca w badaniu osłuchowym oraz od lat leczonego nadciśnienia tętniczego kardiolog zalecił mi ECHO serca, którego wynik jest następujący : Płatki zastawki mitralnej cienkie,przeciwstawne ruchome, amplituda ruchu przedniego płaska, miernie obniżona( DE- 1,55 cm, EFsl- 120mm/s ), lewy przedsionek miernie powiększony ( 4,7 cm ), pierścień aortalny na górnej granicy normy ( 3,7 cm ), płatki zastawki aortalnej cienkie, separacja miernie obniżona (1,4 cm ). Lewa komora znacznie powiększona (d-7,75 cm s- 7,05 cm ) EF= 32 %. Przegroda mk. niepogrubiona (d-0,8 cm s- 0,8 cm ). Stwierdza się akinezę koniuszka l. komory , całej przegrody mk, ściany przedniej i dolnej l. komory oraz 2/3 dystalnych ściany tylnej. Hiopkineza segmentu podstawowego ściany bocznej i .dolnej. Nie stwierdza się jednoznacznie cech włóknienia mięśnia lewej komory . Prawa komora na górnej granicy normy (w proj. przymostkowej -2,65 cm, w proj. czterojamowej- 4,5 cm ). Prawy przedsionek umiarkowanie powiększony ( 4,4 cm x 5,4 cm ) . Osierdzie bz. Doppler : Fala zwrotna III stopnia do lewego przedsionka i I/II stopnia prawego przedsionka . Pole powierzchni fali zwrotnej stanowi ok. 42 % pola powierzchni lewego przedsionka . Przepływ mitralny o typie upośledzenia podatności mięśnia lewej komory ( E/A = 2,8 przy dtE 90 msk). Skurczowe ciśnienie w t.płucnej wynosi ok.53,0 mmHg ( 38+15 mmHg ) Wnioski : Obraz jw. Konieczna konsultacja kardiologiczna/kardiochirurgiczna. Proszę o interpretację wyniku , gdyż jestem przerażona, a lekarz robiący badanie miał nietęgą minę. Dzięki

Gość kalinaaaa

Witam. Zrobiłam sobie ostatnio holter ekg dla kontroli, gdyż wcześniej miałam przeskoki serca itd. i jedyne co mi wyszło to 541 dodatkowych skurczy nadkomorowych, trochę tachykardii i bradykardii. Obecnie objawy mi się nasiliły a serce bije jakoś dziwnie czasami, no i tym razem w holetrze wyszło: 101325 Qrs*ów średni ryt HR 81 max HR 183 min HR 39 1 pojedynczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych 152 tachykardii 190 bradykardii 67 rytmów niemiarowych Czy te rytmy niemiarowe to coś poważnego? Wcześniej tego nie miałam. A często czuję jakieś dolegliwości sercowe, inne niż wcześniej i są częstsze. Jeszcze jest komentarz podsumowujący: Dużo zakłóceń, ocena rytmu nie jest w pełni precyzyjna. Rytm wiodący zatokowy, okresowo niemiarowy, 39-183/min (średni 81) Nie widać ektopowych zaburzeń rytmu. Nie było istotnych pauz. Martwi mnie też to, że było dużo zakłóceń, więc możliwe, że nie wszystko lekarz zobaczył w holterze-bo to chyba tak to działa z tymi zakłóceniami?

Gość Krystek37

Witam,to moje wyniki badania UKG z tamtego roku,prosiłbym i jakiś komentarz na ten temat. LV EDD (37.,57mm) 53 / LVESD (20..35mm) 37 / LAESD 1 (40mm) 35 / LA AREA (20cm2) 17 / EDV (ml) 90 / IVS (m-do 12mm k-do11mm) 10 / PW (mm,doll) 9 / EF (n:60%) 60 / RV EDD 1 (28mm) 27 / RV EDD 2 (40mm) 34 / RA AREA (18cm2) 14 / RW (do 7 mm) 4 / TrP (29mm) 22 / Ao Asc (do 39 mm) 28 / Fala E/A 1,2. Przy zastawkach pisze w normie,przy zastawce pnia płucnego w normie i AcT 120 MSEK ale są szmery w sercu tylko że szmery nasilają się przy wysiłku i stresie,przy spokojnym spoczynkowym obsłuchiwaniu jakby szmer zanika.Zaburzenia Kurczliwości odcinkowej - Synchronia IVS. Miałem robione ekg 24h i było bez zaburzeń rytmu i bez zaburzeń przewodzenia.