Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyniku EKG i Holter

Gość kasia55

Rekomendowane odpowiedzi

No u mnie było tak samo, 2 lub 3 skurcze dziennie, raz na jakiś czas miałam takie nasilenie tych skurczy ale nigdy nie dało ich się złapać na holterze aż w końcu moja lekarka dała mi skierowanie na holtera takiego bez terminu, powiedziała że jak się skurcze wysypią to mam zrobic tego holtera, no i teraz się 2 tygodnie temu zaczęło, zrobiłam tego holtera i wyszło. 200 skurczy to wg różnych źródeł taka norma u zdrowego człowieka. Powyżej tej normy też nie leczą, dziś od babki od holterów usłyszałam że w Zabrzu to leczą to powyżej 3 tysięcy. Mela80 a powiedz mi Ty odczuwasz te skurcze?? przeszły Ci one czy nadal masz je w takiej ilości?? Ja sobie nie wyobrażam że mam z taką ilością skurczy żyć już do końca życia. W nocy mnie to wybudza, w dzień praktycznie każdy nagły ruch je powoduje: głęboki wdech, schylenie, podniesienie rąk do góry...z resztą teraz i tak s w takiej ilosci że czy ruch czy nie ruch to i tak mam ich pełno.

Wydaje się, ze jak tak nagle przyszly same w dużej ilości to na 99% same odejda. Dobrze jakbys teraz zrobila badania typu: morfologia z OB, CK-MB, potas, magnez, sod, kreatynina, tsh, ft3, ft4, glukozę i może jeszcze cholesterol, ATG, ATPO (ja mam to zlecane przez kardiologa) Może masz jakiś stan zapalny? Nie dopadla Cie grypa? U mnie nie ma takich skokow skurczy, tylko z każdym rokiem jest ciut gorzej. Normalny chyba proces

Gość samotnawtymwsz

Omega najpierw to musialabym isc do lekarza by mi dal tego holtera a nawet sierowania do kardio jeszcze nie posiadam hehe gromadne ja rozumiem ze to sa te ktore kopią kilka pod rzad, chociaz sa i jakies bigeminie i cos jeszcze, nie znam sie na tym bo nikt mi tego nie nazwal jak sie cos zarejestrowalo na holterze to odczuwalam tylko jako jeden kopniak i lekarz mowil ze to nic takiego

Gość Gimnazjalistka

Ogl. to zrobiłam oba Holtery tak jak mi radziłeś , Marko. W tym RR wyszło *Dominują prawidłowe wartości RR. W ciągu dnia nieliczne zwyżki do 163/ 82 mmHg. Zachowany spadek nocny. średnia dzienna 132/80, nocna 108/ 61 mmHg*, a z tego Holtera Ekg to *AS 58-166/ MIN. okresowo czestoskurcz zatokowy. jeden skurcz dodatkowy komorowy. Bez zaburzeń przewodzenia A-V I PAUZ. zmiany ST niecharakterystyczne* Ba nawet byłam u lekarki i powiedziała mi tylko, że mam jeszcze raz zrobić Holtera RR w lutym, Więc dużo się dowiedziałam :/// Ktoś może wie o co w tym chodzi ?

Jest to ilość zespołów (wcześniej napisałem qrs, ale chyba nie tylko qrs, no bo jak przy inicjacji będzie np. tylko komorowy?) które zostały zainicjowane ze stymulatora w stosunku do naturalnych. Wynik powinien być w %. Sczegolowo się nie wypytywałem, ale od razu zapytal czy jest stymulator

Witam mam 35 lat i bardzo proszę o interpretację mojego holtera Opis: Rytm zatokowy.Komorowych i nadkomorowych zaburzeń rytmu nie rejestrowano. Obserwowano sporadyczne epizody niemiarowości zatokowej. Zmian z zakresie ST typowych dla choroby niedokrwiennej serca nie stwierdza się. Minimum HR-4 R-R: 45 Makisimum hr 125. z góry dziękuję

Gość MACIEK53637

Dodam, ze pytam ze wzgledu na to ze do 18. roku zycia bylem pod nadzorem kardiologa ze wzgledu na niedomykalnosc zastawki trojdzielnej. Nie mialem jednak nigdy zadnych objawow, zawsze mialem mocno ponadprzecietna kondycje, zadnych omdlen itd. Lekarz nigdy nie narzucal zadnych ograniczen co do trybu zycia, ale teraz pojawila sie okazja zeby powazniej zaczac uprawiac sport

Witam, niestety mam za miesiąc dopiero wizytę u kardiologa a dzisiaj odebrałam wyniki Holtera. Może ktoś wskaże czy się martwić. Rytm zatokowy zaburzony arytmią komorową. Średnia częstość rytmu wynosiła 82 /min.Minimalna 56/min max 142/min - tachykardia zatokowa. Pobudzień komorowych zarejestrowano 1829 w tym 9 par ( również dwuogniskowych ) oraz 6 epizodów trigemnii. Bez zmian odcinka ST Mam 35 lat w 2010 roku przeszłam zawał z uniesieniem odcinka ST powikłany wstrząsem kardiogennym oraz obrzękiem płuc I 21 . Migotanie przedsionków dziękuję za pomoc pozdrawiam Natalia

Witam, Chciałam się jedynie zapytać, niestety wizyte mam dopiero 4.02 w kardiologa a zaniepokoił mnie wynik QT w zapisie Holtera. Czy powinnam szybciej udać sie do lekarza? Biore leki Tritace 5 i Betalok ZOK 50. Wynik QT mam 745ms. Będę wdzięczna za jakąkolwiek podpowiedź.