Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyniku EKG i Holter

Gość kasia55

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio było u mnie pogotowie z powodu uczucia ucisku w klatce i przeskakiwania serca. Zrobili mi EKG podczas którego raz złapali arytmię, ale nie zadziałała im chyba aparatura i nie zapisali tego, powtórzyli EKG jeszcze dwa razy i stwierdzili, ze wszystko jest ok, ale kazali iść do lekarza na drugi dzien. niestety nie mam jak iśc do lekarza jeszcze przez kilka dni. Dostałam to EKG, ale bez opisu a do tego wygląda ono zupełnie inaczej niż poprzednie EKG które miałam robione. Czy może ktoś mi zinterpretować moje EKG? bo niestety objawy nie ustępują. mogę skan przesłać na maila, bo oczywiście tutaj nie można dołączyć pliku.

Rytm zatokowy: częstośc 76 Niezupełny blok prawej odnogi pęczka Hisa -szerokość zespołu QRS pomiędzy 80 a 120 ms -w odprowadzeniu V1 lub V2 : R* wyższy niż 0,3 mV -w odprowadzeniu V1 : RsR * Czas trwania załamków (milisekundy) P PQ QRS QRST T 84 148 107 363 141 Katy osi elektrycznych(stopnie) P QRS QRS-T T J - 50 49 50 - BADANIE TYPU M LVIDd 45 mm, EF= norma, IVSd 7 mm, LVPWd 8 mm, AoD 20/25 mm, LVIDs mm, RVID 25 mm, IVSs 10 mm, LVPWs 11 mm, LAD 28 mm, TP 27 mm. OPI: Situs sollitus. Prawidłowy spływ żył płucnych i systemowych. Prawidłowe powiązania przedsionkowo-komorowe i komorowo-tęenicze.Bez cech przecieku wewnątrzsercowego. Zastawki mitralna-pogrubiały przedni płatek bez cech wypadania, szczelna,, trójdzielna- fala zwrotna do III st.,RVPs=21 mm Hg, aortalna-prawidłowa i t. płucnej- fala zwrotna do 3 cm w drodze odpływu, przepływu 1 m/s, morfologicznie bez zmian. Ściany lwej komory bez cech przerostu, z prawidłowym przyrostem grubości skurczowej. Jamy serca nie poszerzone. Aorta w łuku o szerokości prawidłowej. Pień t. płucnej nieznacznie poszerzony. Osierdzie w normie. ,,Pani Kardiolog powiedziała mi, że występuje u mnie mały niuans co kolwiek to znaczy, i to wszystko. Lecz ja chciałabym sie dowiedziec wiecej ale w prostszym jezyku. Z góry dziękuje podrawiam*

Witam, Ostatnio mam dość dużo różnych dolegliwości, m.in bóle serca i ciągłe kołatanie. Robiłam EKG i otrzymałam wyniki. Od lekarza rodzinnego otrzymałam informację, że wszystko jest dobrze, są jakieś maleńkie zmiany, ale nie ma to większego znaczenia. Oto moje wyniki: 111 rytm zatokowy miarowy 253 niecałkowity blok prawej odnogi pęczka Hisa 411 prawogram patologiczny Proszę o pomoc w interpretacji wyników, tylko tak, żeby dało się to zrozumieć :) Pozdrawiam :)

Elektroniczna interpretacja wyników EKG jest bardzo niedoskonała. Powinien wynik zinterpretować lekarz. Tak pobieżnie można powiedzieć, że serce pracuje miarowo i w normie. Prawogram patologiczny brzmi groźnie ale to oznacza tylko tyle, że oś elektryczna serca jest odchylona w prawo. Blok prawej odnogi rokuje w leczeniu dobrze, ale dopiero lekarz kardiolog w wywiadzie z Tobą zrozumie prawdziwe wyniki EKG. Więc idź do kardiologa. Chociaż nie jest źle to jednak jak widać cierpisz. Na nic nie czekaj tylko suń do kariologa. Najlepiej wyniki zinterpretuje specjalista bo się na tym zna najlepiej przecież. Nie wiem co oznaczają te cyfry w opisie. To są po prostu jakieś kody aparatury. Tak myślę.

Witam, tak jak w temacie prosil bym o interpretacje tego wyniku EKG przepraszam za brak zdjecia calego badania postaram sie je jak najszybciej dolaczyc HR 104 RR 527 P 97 QRS 87 PQ 110 Qt 325 QTc 429 Qs QRS 83 Srednia os QRS- monogram nieprawidlowy zalemek P w II. III amplituda zespolu QRS zwiekszona w V2 V3 V4 V5 nieprawidlowy zalamek R w V2 V3 odcinek st uniesiony w V2 V3 Nieprawidlowy zalamek T w V2 V3 z gory dziekuje za jakie kolwiek informacje

Gość Krzysztof Ciepluch

Witam Panstwa! Prosze o odczytanie wynikow echo serca oto one: LK sk3.0cm, rozk 5.0 cm Pk; 3.4cm Tylna sciana LK; sk 1,6cm, rozk 0.6cmm Przegorda miedzykomorowa sk; 1.2cm, rozk; 0.7cm LP; 3,5 cm EF= 55% Z mitralna IM Ve 0.44m/s, Va 0,52m/s Zaortalna IA trojplatkowa Vel aortalny 1.24m/s MxPG 9,0 mmHg Z trojdzielna IT Vel trojdzielny 0,70m/s Z plucna IP Vel plucny 1.59m/s ACT; 126 m/s Wymiary aorty; opuszka 3,5 cm; pierscien 3,0 cm Kurczliwosc ; symetryczna Dziekuje I pOZDRAWIAM Krzysztof Ciepłuch

Gość MagduchaN

Witam, mam prośbę o pomoc w naświetleniu, czego możemy się spodziewać. Mąż odebrał wyniki Holtera, ale konsultacja kardio dopiero za tydzień, więc sami rozumiecie- drżę z niepokoju :( Opis/wniosek: Rytm zatokowy. Średnia częstość rytmu wynosiła 70. Minimalna częstość rytmu wynosiła 38. Maksymalna- 149. Zarejestrowano liczną arytmię nadkomorową i nieistotną komorową. Pobudzeń komorowych zarejestrowano 40. Pobudzeń nadkomorowych zarejestrowano 9831, w tym 19 krótkich epizodów SV-Tachy i 40 SV-Pary, bigeminii nadkomorowych wystąpiło 400, trigeminii nadkomorowych-58. Bez zmian odcinka ST. Szczegółowe wyniki mogę jeszcze podać, tylko sporo tego i nie wiem co jest istotne. Będę wdzięczna za wskazówki, bo nie mogę wysiedzieć na miejscu bez wiedzy o co może chodzić i co robić :(

Gość MagduchaN

Mąż ma 38 lat. Nigdy nie leczył się na serce. Zakłócenia rytmu zostały wykryte podczas badania stekoskopowego przy infekcji górnych dróg oddechowych. Miał zlecone echo serca, które wykazało niedomykalność serca i arytmię, kolejnym krokiem było badanie Holtera. Pozdrawiam MN

A holter i echo były robione w trakcie infekcji? Wtedy często wyniki są niemiarodajne. Niedomykalność zastawki wyszła istotna czy I*? Ja bym spokojnie poczekała na wizytę u specjalisty :) Można wcześniej pójść do lekarza pierwszego kontaktu, który wypisze propanolol czy inny lek wpływający na pracę serca.

Witam. Dzisiaj bylem na ekg i doktora rodzinnego, który nie wiem czy dobrze się zna na kardiologii, powiedzial, ze wszystko w miare jest ok cos tam mu sie nie podoba, nie wiem czy mam isc do specjalisty czy nie prosze o pomoc w przeczytaniu ekg i wytlumaczenia na chlopski rozum:) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b8e9dec39bad90e6.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f8ae2e1ef0f69099.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/37fcb90ade75cb2b.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0287ae96d929e169.html

Cos to mi dziwnie wygląda, pamiętam ze jesteś już długo na forum to masz już jakies doświadczenie i wiedze. Holter powinien być opisany przez lekarza i tam powinna być jakas adnotacja tego jednego incydentu. Mogę wiedzieć gdzie robilas holtera? bo chyba wyniku nie zamienili z innym pacjenetm :)

Holter robiłam w Zabrzu w sccs. No właśnie wszystkie inne pojcia znam a tego jednego nie. Wszystko jest po angielsku i tylko po polsku komentarz opisującego. Rytm zatokowy, średnio 80/min, ekstrasystolia komorowa 823, 9 bloków AV 2stopnia typu Wenckebacha. Nic nie pisze o tym paced beats. I to paced na pewno nie jest blokiem bo bolki sa opisane jaki dropped beat. swoją drogą skurcze sięgnęły u mnie dotychczasowego zenitu. Zwykle miałam 2 na dobe. teraz ponad 800 - każdy jeden odczuwalny, mam już myśli samobójcze....

Najpierw koleżanko to powalcz o zycie. Jak to mowi jedna z forumowiczek carpe diem. Nie bardzo już pamiętam Twoja historie mimo, ze na forum jestem od 2006r i pamięć mam niezla, to jednak nie jest to pamięć słonia ani nawet Romana Giertycha. Będę w czwartek u mojego kardiologa (jest kierownikiem katedry w Aninie) to się zapytam bo sam jestem ciekaw. W razie co pisz na gg 7695497. Na forum poklikam 2-3dni a później będę za jakiś czas. Jakos mi na nerwy działa ono jak się naczytam głupawych wpisow :) a trzeba się oszczedzac

Zaakceptowałam juz fakt że tego się nie leczy i po prostu są niegroźne. Nie panikuje już że umre ale sposobóu odczuwania tych skurczy nie przeskoczę. Nie da się normalnie funkcjonować ze skurczami, przynajmniej ja tego nie potrafię, nasilenie takie nastąpiło od 2 tygodni. Skurcze czuje w zasadzie co paredziesiąt sekund, jestem wykończona, serce staje na chwile po czym wali z kopyta. Jak można się przyzwyczaić to tego że serce co chwila staje? to troche tak jakby co minute ktoś zdzielił Cię w twarz lub kopnął w tyłek - i weź tu człowieku funkcjonuj z tym. A jak się położe to już istna makabra.

Gość samotnawtymwsz

ZALAMANA doskonale Cie rozumiem. Mam non stop jzu teraz skurcze, no moze nie az doslownie non stop ale wystepuja dziennie i masz racje nie da sie z tym zyc, nie da sie nic robic bo nawet emocja taka jak radosc je wywoluje. Jak Cie kopnie skurczak albo kilka takich pod rzad to dalej sie nakrecasz i jest ich coraz to więcej. męcze sie z tym od okolo 13 lat i niestety mialam 3 holtery i na zadnym nic nie wyszlo a teraz mam je codziennie i unikam wszystkiego czego sie da by ich nie prowokowac...

No ja mam to trochę inaczej, bo nie mam ich dużo dziennie (dziś np. 0) jak sa, to do 3-5 dziennie. Mam za to co jakiś czas (coraz częściej) takie dluzsze serie szarpniec, kiedyś na 7 dniowym holterze to wylapalem i był to częstoskurcz. Nie zawsze jednak jest to to samo bo roznie odczuwam. Zalamana, opisz cos więcej bo wiem, ze kiedyś przy 200 komorowych można było się o ablacje ubiegać, teraz oczywiście jak nasza sluzba lezy to i normy się podniosły. Po Twoim holterze widać, ze sa to pojedyncze incydenty a nie gromadne i mimo ze jest ich dużo to nie sa one prawdopodobnie niebezpieczne Samotna holterow to miałem już z 8 :) ale nie udało się na zadnym tego ciągu wylapac.