Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość janek1981

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chodzi mi o to czy nerica pooduje arytmie??mam czasami bigaminie komorową i dodatkow skurcze nadkomorowe,sa dni ze nie mam nic ,a sa ze mam,nie mam wpw,zauwazylem za jak sie wycisze to nie mam zadnych skurczy, ale to przychodzi po okolo miesiacaq od wiekszych stresow,nastepuje uspokojenie i wtedy lapia mnie arytmie,po ponownym czasie,okolo miesiac arytmie ustaja,czyli co nerwia??tylko czemu inni sie denerwuja i nie maja arytmi?

Hej, oczywiście, że pewne cechy osobowości (lękliwość, introwertyzm, tak zwana duża wrażliwość) predysponują do występowania arytmii. Z tym, że reakcja na stres też powinna być reakcją właściwą i nazwijmy to - zdrową, jeśli reagujesz w ten sposób to jest to pewien problem do rozwiązania dla Ciebie - praca nad sobą i reakcją na sytuacje stresowe. Dodatkowe skurcze pojawiają się nawet u osób zdrowych to znaczy bez (organicznej) choroby serca. Ważne jest też czy masz jakieś objawy i jak bardzo są one nasilone, mam na myśli kołatania, duszność, utratę przytomności bądź stany przedomdleniowe tym niemniej nawet groźne zaburzenia rytmu mogą być przez ciebie nieodczówalne. Domyślam się, że jesteś pod kontrolą kardiologa, miałeś holtera - jeśli nie to nie czekaj z tym. Jeśli kardiolog Cię uspokoił to staraj się zdystansować i nie martwić. Może odpowiednie dla Ciebie będą b blokery... Pozdrawiam