Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Różnica między Concor a ConcorCor

Gość Krzysztof

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Krzysztof
Od dwóch lat zażywam lek Concor 5 mg na nadciśnienie tętnicze. Ostatnio lekarz przepisał mi lek ConcorCor. Powiedział mi, że jest to ten sam lek. Nie potrafił mi wytłumaczyć, czy są jakieś różnice. Czym się różnią te leki między sobą? Zauważyłem, że w opakowaniu Concor jest 30 szt., natomiast ConcorCor tylko 28. Czy jest sens zamiany leku? Concor jest również stosowany w chorobie niedokrwiennej serca (chorobie wieńcowej), niewydolności serca. Jak ma się to do zastosowania leku przy nadciśnieniu? Czy nie będzie negatywnych skutków na serce? (zakładając, że oprócz nadciśnienia nic innego mi nie dolega).
Cześć ja też od niedawna zażywam Concor 5 mg . Ale w aptece kobieta pomyliła się i sprzedała mi ConcorCor jak to zauważyłam to poszłam go odnieś, ale pani w aptece powiedziała ze to jest to samo tylko ma jakiś więcej składnik i powiedziała ze moge go spokojnie zażywac bez obaw, no i ma 2 tabletki mniej. Ale na wszelki wypadek zapytaj się kogoś kto się na tym zna. Pozdrawiam pa.
Znalazłem częściowo na postawione przeze mnie pytanie na czeskiej stronie: *Jaký je rozdíl mezi léky CONCOR a CONCOR COR? Děkuji za odpověď 30-11-2006 (16.40) Lékař odpovídá: Concor Cor je z hlediska úhrady od pojišťoven určen výhradně pro pacienty se srdečním selháváním ale účinná látka (bisoprolol) je v obou lécích (Concor i Concor Cor) stejná.* Domyślam się, że ConcorCor jest dla osób z zaburzeniami sercowymi. Niemniej dalej czekam na szczegółową, konkretną odpowiedź.
Gość Były pracownik Merck
Jest cała historia tłumacząca tą sytuację, ale podsumować ją można - IDIOTYCZNE PRAWO. Na początku bisoprolol(substancja aktywna obu tych leków) był używany jako lek hipotensyjny i zarejestrowany jako Concor, kiedy zaczęto badać bisoprolol w niewydolności serca nie można było dodać nowego wskazania do Concoru bo w NS używa się mniejszych i precyzyjnie dobranych przez kardiologa dawkach (w innych krajach Concor Cor występuje w jeszcze szerszym spektrum dawek). Dlatego zarejestrowano ?nowy? lek Concor Cor, który jest identyczny pod względem składu jak Concor, różni się jedynie spektrum dostępnych dawek i ilością tabletek w blistrze(to jest szczyt idiotyzmu prawa).Jako że choroba niedokrwienna serca postępuje dawkę trzeba zwiększać dochodząc do np. 10mg/doba czyli dawki takiej jak biorą nadciśnieniowcy. Dlatego farmaceuci dadzą Ci to co akurat mają. Żeby było śmieszniej powiem że w Polsce jest bez różnicy który preparat wydadzą natomiast w USA to byłoby przestępstwo (wydanie pacjentowi z niewydolnością Concoru) bo Concor nie ma wskazania w niewydolności, które to ma Concor Cor. :)
Concoru nie można jeść w ciąży ani podczas karmienia. U naszych zachodnich sąsiadów można brać metocard w trakcie ciąży. To co u nas przepisuja w ciaży jest z przed wielu lat, raczej nie działa na osoby które cierpią od dawna. Na mnie dodatkowo leki z tej grupy działają niekorzystnie na zołądek i ogólnie samopoczucie. Ja w ciaży jadłam tanaxen, poźniej metocard, norvasc. A concor cor nie jest w żaden sposób lepszy ani nie ma lepszego, czy dłuższego działania, to wszystko jest kwestia dawki i indywidualnej tolerancji, wiec należało by najpierw pomysleć zanim sie pisze o czyms.
*Concor Cor je z hlediska úhrady od pojišťoven určen výhradně pro pacienty se srdečním selháváním ale účinná látka (bisoprolol) je v obou lécích (Concor i Concor Cor) stejná. * Znaczy to: *Concor Cor ma wyższy zwrot z ubezpieczenia, przeznaczony jest wyłącznie dla pacjentów z niewydolnością serca, ale substancja czynna (bisoprolol) w obu lekach (Concor Concor Cor) jest ta sama.*
*~Maciej, 2009-01-15 12:06:29 (IP: 89.187.***) Witam, mam 35 lat i nadciśnienie - biorę 10mg Concoru na dobę. Czy ta dawka jest dużą czy raczej normalną, dla nadciśnienia w granicach 150-160/90, czasem w stresie więcej. Pozdrawiam* Ja mam nadciśnienie 220-240 na 120-140 w zależności od dnia i biorę tylko 2,5mg/doba. Po roku ciśnienie spadło mi do 140-160 na 90-100. Teraz po 2,5 roku brania ciagle tej samej dawki mam 120/80. także dawka 10mg może byc za duża, ale lekarz wie lepiej. Aha, razem z Concor Corem biorę Simvasterol i Micardis.
Gość mgr farm. tolmai
concor i concor cor w tych samych dawkach (5 i 10mg) jest tym samym lekiem, pod względem składu, produkowany na tej samej linii produkcyjnej, wygląd tabletek jest identyczny, nie ma między nimi rożnicy w profilu uwalniania substancji czynnej (fumaranu bisoprololu). tabletki z linii produkcyjnej trafiają odpowiednio do blistrów 10 tabletkowych - Concor (3 blistry w pudełku) bądź do blistrów 14 tabletkowych - Concor cor (2 blistry w pudełku). różnica w obu preparatach jest tylko papierowo-prawna. Concor cor ma szersze wskazania. Wynika to z tego, że polskie prawo nie przewiduje dodania nowych wskazań dla preparatów wcześniej zarejestrowanych. Trzeba rejestrować od nowa *nowy* i *inny* preparat pod inną nazwą handlową i innym opakowaniu (stąd dopisek cor i 28 tabl.). Tak na marginesie dodam, że Producent obu preparatów produkuje trzeci o identycznym składzie i gramaturze (5 i 10 mg) pod nazwą Bisopromerck. wskazania (łącznie z ulotką) ma identyczne jak Concor, żeby było ciekawiej jest on ponad 2 razy tańszy od Concoru !! więc nie dajcie się zwieść lekarzom, drodzy pacjenci.

Różnica między Concor a ConcorCor sprowadza się do stopniowego uwalniania substancji czynnych w ConcorCor dlatego ten lek ma przedłużone działanie. Czy ktoś wie czy ConcorCor można dzielić? Lek ma rowek do podziału ale jest też powlekany w związku z tym nie wiem czy można go dzielić czy też nie?

Concor cor różni się od concoru tym że jego uwalnianie jest dłuższe i trwa do 24h. Lek jest utrzymywaniu w krwiobiegu przez cały czas czyli 24h i nie maleje ani nie wzrasta w tym okresie. Natomiast concor jest uwalniany szybko do 30 min jego max stęzenie wzrasta w ciągu 4 h po czym maleje i do 12 godz praktycznie jest wydalany z organizmu. Concor cor może być utrzymywany nawet do 32h w organizmie i dlatego jest lepszy pod tym względem. I tylko tym się różni od concoru.

Gość farmaceutkaola

Http://merck.pl/country.pl/pl/images/CHPL%20-%20Concor%20Cor%201,25%202,5%203,75%205%207,5%2010%20-%20150327_tcm686_133331.pdf?Version= Ze względu na okres półtrwania leku wynoszący około 12 godz, działanie leku trwa 24 godz i można podawać go raz na dobę, tabletki nie są o przedłużonym uwalnianiu....