Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Zaciekawiona

Witam, piszę do państwa bo jak to w tych czasach zanim dostanę się do lekarza to wiele czasu minie a chciałabym się chociaż dowiedzieć czy to coś poważnego. Mam 17 lat ogólnie jestem zdrową dziewczyną lecz od około 1,5 roku choruje. Na początku często mdlałam , przy niektórych utratach przytomności miałam również drgawki kończyn bądź całego ciała i zwrot gałek ocznych ale w badaniach neurologicznych wyszło że nie mam epilepsji. W czerwcu b.r w końcu lekarze coś odkryli przy moim kolejnym długim pobycie w szpitalu, okazało się że mam guzką w przysadce mózgowej, bradykardie zatokową oraz jakieś dużo mniejsze rzeczy. Piszę odnośnie tej nieszczęsnej bradykardii od jakiegoś dłuższego czasu mam częste kłucia w sercu i wokół niego. Często dzieje się tak że podczas mocniejszego bólu nie mogę złapać zbyt wiele powietrzna gdyż jeszcze bardziej mnie boli i nie wiem od czego może tak się dziac. Pół nocy nie przespałam bo nie wiedziałam jak mam się ułożyć tak bardzo mnie kuło, za to dziś ból mam mniej więcej od godziny 18: 20 i chwile po tym jak zaczęło mnie kłuć zmierzyłam ciśnienie i mój wynik to 85:43 pul. 51. Ps. dodam pare informacji o których wcześniej zapomniałam, mam skierowanie na oddział kardiologii lecz miejsc od dłuższego czasu brak. Lekarze twierdzą że bradykardia i guz przysadki nie są czynnikami wpływającymi na moje utraty przytomności , raczej mam normalne ciśnienie a nie takie niskie tylko puls mam niski. dodam również że wątpię że to mogą być nerwobóle bo raczej jestem spokojnym człowiekiem który woli sobie olać wiele spraw niż się nimi denerwować.

Wg mojej wiedzy i doświadczenia chorobowego uważam, że kłucie w okolicach serca, oraz trudność w nabraniu powietrza jest na tle nerwicowym. W takim nie ciekawym przypadku proponuje przez chwilę starać się być w bez ruchu, bardzo płytko oddychać, po kilku minutach mnie przechodziło. Przedstawiona rada jest tylko doraźna. Na całość dolegliwości powinien wypowiadać się specjalista mając wyniki badań. Zachęcam wizytę u kardiologa. Jestem pewien, że wszystko zakończy się pomyślnie-czego życzę z całego serca. Stanisław

Też myslę, że to kłucie może być nerwicowe [jeśli bad. serca są dobre].Czy ten guż przysadki ma związek ze zbyt wysokim poziomem prolaktyny? Jeśli tak, to się to leczy bromergonem.Czy bierzesz w związku z tym jakieś leki od endokrynologa-ginekologa.Czy regularnie miesiączkujesz--to ważne ,gdy guz nma związek z nadmiernym wydzielaniem prolaktyny przez przysadkę.Jeśli to jest ten przypadek, to nie masz się czym martwić , bo to sie leczy - z dobrym skutkiem najczęściej.Czy tarczycę ci tez badano?

Gość Zaciekawiona

Wyni badań serca wykazały na razie tylko bradykardie zatokową gdy byłam badana przez ekg i holtera 24 h, Niestety nie wiemy z czym jest związy ten guz przysadki ponieważ od czerwca nie dostaliśmy się do endokrynologa ale jest szansa że to już kwestia kilku dni i przyjmą mnie na oddział endokrynologi. Nie biorę na nic żadnych leków bo mi nic nie zlecono zanim wszystkiego nie przebadamy. Miesiączkuje również regularnie. Tarczycę mi badano w lipcu 2011 gdy również leżałam w szpitalu i wyszło że mam małego guzka ale odrazu powiedzieli że on się sam wchłonie i od tamtej pory już nie była badana.