Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, mam 19 lat obecnie studiuje na Akademii Wychowania Fizycznego. Trenuję kulturystykę, waga 82kg/177cm obecnie BF ~ 15% etap masowania. Moje ciśnienie waha się w okolicach 140-150, dzisiaj 3 pomiary 152/70, 146/69, 143/72. Mam pytanie, wiem że przy takim nadciśnieniu zaleca się już leczenie farmakologiczne, ale boję się jak będzie ze sportem. Obecnie próbuję naturalnie jakoś je obniżyć, zacząłem używać czosnku w tabsach i omegi 3. Moje pytanie, czy miał ktoś może taką sytuację, próbował naturalnie obniżyć ciśnienie? Ile dzięki temu można obniżyć owe ciśnienie? ostatnio zaniedbywałem treningi cardio, jedynie tyle co na uczelni być może przez to ciśnienie wzrosło?

Gość Arnoldzik

Spokojnie możesz trenować, zawsze miałem wysokie ciśnienie (nawet 180), całe życie trenowałem kulturystykę. Dokonaj pomiaru podczas treningu... :) Leków nigdy nie jadłem i nie polecam oczywiście jeżeli czujesz się dobrze, jak chcesz zmniejszyć ciśnienie to wprowadź również ćwiczenia tlenowe, zacznij biegać lub rowerek. Lekarzom nie ufaj...

Arnoldzik zastanowił by się z takimi radami .............po prostu ręcę opadają ,jak mozesz pisać komuś żeby nie wierzył lekarzom i żeby nie brał leków ??A autorowi tematu radzę udać się do lekarza i porobić badania ..................