Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nacisk na tylną część głowy przy zmianie pozycji przy nadciśnieniu

Gość chaluk5

Rekomendowane odpowiedzi

Choruję na nadciśnienie mam 28 lat, ciśnienie jest ustabilizowane pigułkami, wyniki ogólne dobre, Holter ok. Nie mam nadwagi, nie palę oraz nie piję. Regularnie jeżdżę rowerem przez co schudłem 10 kg. Często przy zmianie pozycji z siedzącej na stojącą czuję nacisk na tylną część głowy oraz oczy. Uczuciu temu towarzyszą delikatne zawroty głowy. Jestem bardzo podatny na nerwy, łatwo wyprowadzić mnie z dobrego humoru :) Pół roku temu zemdlałem nie wiadomo czemu (brałem pigułki i piłem alkohol) dosyć często może dlatego. Wyniki mam dobre (krew, mocz itp.) Co może być przyczyną tego stanu rzeczy? pozdrawiam

Witam, W leczeniu nadciśnienia tętniczego warto od czasu do czasu zmierzyć ciśnienia na leżąco lub na siedząco i na stojąco - po 2-5 minutach stania. W niektórych sytuacjach dochodzi do istotnego obniżania się ciśnienia na stojąco.- jest to nazywane hipotonią ortostatyczną, co może być przyczyną omdleń. Alkohol może nasilać efekt hipotonii ortostatycznej podczas stosowania wielu leków nadciśnieniowych - być może dlatego po wypiciu alkoholu doszło do omdlenia. Proponuję rezygnację z opicia alkoholu - najlepiej całkowitą abstynencję.