Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość leviathan

Rekomendowane odpowiedzi

Od około 6 miesięcy walczę z arytmią serca przyjmuje propranolol 40mg z powodu całodobowych tachykardii 144/91 w spoczynku , w trakcie wysiłku 173/108 na lekach jest względnu spokój 104/71w spoczynku w obciążeniu badanie krwi wykazało tylko odrobine za mało magnezu , przez miesiąc brałem magb6 i się wyprostowało . ale skurczaki się nie uspokoiły, 122/85 holter wyszedł dobry tylko gromadne pobudzenia przedsionkowe i komorowe (tych pierwszych 96 w ciągu 1 godziny komorowych 47 w ciągu godziny, holter 24godzinny, ilosc komorowych i nad komorowych wachała się w okolicy 100 , ogólnie 2731 przedsionkowych 2541 komorowych 4 pauzy po 2s 0 asystolii reszta w normie echo serca wyszło z lekkim wypadaniem płatków zastawki mitralnej, jakas mała niedomykalnosc trójdzielna , EF 75% , przy próbie wysiłkowej wyszły skurczaki komorowe i przedsionkowe ale przerwano na 15 mets z powodu zmęczenia.. ekg nic nie wykazało za 1 razem i za 2 razem poza *przyspieszonym rytmem zatokowym* lekarz kazał sie tym nie przejmowac , zamienił propranolol na jakis betaloc 25mg od pewnego czasu dokładnie 2 - 3 tygodnie odczuwam gromadne dosy specyficznie, takie wirowanie , mruczenie w klatce piersiowej, w trakcie trwania tych pomruków serca odczuwam lekkie kłucia w jego okolicy, serce robi notorycznie 1 sekundowe 1,5 sekundowe przystoje które odczuwam jako uczucie niepokoju i pojawiają się okropne dreszcze których nie mogę opanowac - pije zioła uspokajające ale srednio pomaga nie mam utraty przytomnosci , nie pije alkoholu nie zażywam narkotyków ani nie pale papierosów , jem duzo warzyw i owoców i unikam tych produktów które maja najwięcej E , wiadomo nieda sie 100% uciec ale staram sie to ograncizyc mam też jeszcze też takie problemy, mam codziennie poranny atak paraliżu przysennego, budzę się i 2 -3 minuty nie mogę sie poruszac przy tym serce skacze niemiłosiernie i obraz się przed oczami rozmywa , po chwili ustępuje paraliż moge wstac ale serce nie chce zwolnic i tak caly dzien. nie zdiagnozowano u mnie nerwicy , chodzilem do psychiatry i wg niego to sprawa kardiologiczna, odeslal do domowca aby wziąsc skierowanie na kardiologa, niestety wiadomo portfel nie jest gruby i niemam szans zadnych na prywatne wizyty a serce dalej fika na wszystkie strony , musiałem troche przystopowac z parkourem i sportem wyczynowym, nie przerwac tylko troche zwolnic . w tej chwili serce robi co 3 co 4 czasem co 11 - 15 uderzeń półtorasekundowe przystoje przy niektórych przystojach czuje uczucie dławienia jakbym miał zatkane gardło. pobolewa mnie w okolicy serca, tych uderzeń mam rednio na minute 94/77przy nowym leku spoczynek , przy wysiłku 102/80 czyli *norma* tylko te notoryczne przystanki mi psuja cały dzień w trakcie wysiłku serce nie boli, po wysiłku nie boli ale jak serce zaczyna chodzic wlasna droga to wtedy kluje pobolewa , co polecacie ? kraków 26lat kamil podgórze.

Leviathan mam bardzo podobne dolegliwości tzn. czuje uczucie dławienia jakby serce miało wyjść mi gardłem, boli, szarpie, kuje, drętwieje, trzepocze i rozpycha się jakby brakowało mu miejsca. Dziwne odczucia trudne do opisania :). Jednak moje wyniki są niestety o wiele gorsze od Twoich. Mam stwierdzoną dużą arytmię bardzo widoczną na holterze i dużą kardiomiopatię rozstrzeniową (rozpoznanie choroby = EF 25-30%). Pozdrawiam.

dokuczają mi skurcze komorowe, są na tyle silne ze wyczuwalne przez skórę (wystarczy dotknąć ręką by je wyczuć) uczucie dławienia jest niemiłosierne, ale nie męcze się przy bieganiu skakniu, problem w tym że nie mam gdzie z tym iść, lekarz odsyła do innego lekarza, inny lekarz do tamtego i tak się zapętla. odsyłają do psychiatry a psychiatra spowrotem do domowca bo to nie nerwy, a serce postanowiło zrobić mi nocny koszmar, skurcz za skurczem, rodzina wstaje zapal światło a mi się obraz przed oczami rozlewa w trakcie trwania tych pomrukiwań w okolicy serca. , to samo rano, chcę wstać nagle serce robi maraton i znów rozlewa się obraz, potem chwile spokoju, znowu to samo i tak przez kilka minut , w ciągu dnia wyczuwalne po dwa po trzy takie wyskoki serca, pod wieczór znowu jazda,..

Próbuje pić zimna wodę aby serce się uspokoiło ale działa chwilowo i za chwile znowu puk pupupupupupu puk puk pupupupupupupupupu puk puk pauza pupupupupupupupupu puk puk i tak w kółko. przerw wyrównawczych mam mnóstwo , choć o sercu nie myśle to cały czas się coś dzieje,

Gość Anna Maria

Też mam arytmie i kołatanie serca,dużo czytałam na ten temat,wiem,ze lekarze mi nie pomogą ani lekarstwa,więc zaczęłam sama szukać.Mi to pomaga więc dzielę się z wami : zażywam koenzym Q10 ale 100mg 1 raz dziennie i nacieram ciało szczotką przynajmniej raz dziennie/powinno się nacierać wodą 2 razy dziennie stając w wannie / i 2-3 szklanki soku marchwiowego.Obecnie zeszłam do jednej dawki Biosotalu 40mg dziennie.Zanim wyśmiejecie mnie zastosujcie.Nacieranie wodą wzięłam od P.Romualda Stanisławskiego,działanie koenzymu Q 10 z *medycyny komórkowej*,sok marchewkowy z metody Gersona i diety Alleluja.