Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Marcin2555

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marcin2555

Witammam taki problem jak w temacie udałem sie do lekarza który po zrobieniu ekg stwierzil ze serce mam zdrowe i kazal mi zrobic wszystkie badania łącznei z tsh bo podjerzewał ze takie orzdrazneijnie wewnetrzne i skaczace cisnienie moze powodowac tarczyca dodam ze cisnienie wachało sie te górnie mieze było zaluzmy 110 a za chwile mieze i 136 puls tak samo okonuje pomiaru 90 za chwile mieze 76 Odebrałem wyniki i TSH wyszło mi 3.6 gzie norma to 4,2 wiec lekarz wysłał mnie do lekarza od tarczycy tylko moje pytanie brzmie tak wysokie THS u mnie moze swiadczyc o niedoczynnosci tarczycy a pbjawy wskazuja na naczynnosc i tutaj pyatnie czy niedoczynnosc tarczycy moze takze powowac skaczace tetno i cisnienie

Witam. Nie wiem jak amm to okreli, ale od jakiego czasu dokładniej chyba miesiąca mam dziwną dolegliwosc. Mianowicie co jaki czas. np co 5-10 a czasami i co 2 minuty serce nagle szybko mi bije by po chwili wrocic do swojego normalnego stanu rzeczy. Od 2 dni oporcz tych skokow bicia serca zauwazylam, ze zaczyna mnie rowno z skokiem bolec glowa. Nie wiem jak amm okreslac to, ale prosilabym o jakąs sugestie co robic

Witam. Byłam ostatnio u kardiologa mam 23 lata. Nagle zaczęło skakać mi ciśnienie zazwyczaj miałam niskie- 118/72 powiedzmy w takich granicach. Jednak teraz kilka razy było dość wysokie, tylko zazwyczaj górne jak np. było 172 to dolne 88, ostatatnio od kilku dni mierzę ciśnienie i skurczowe mam ok. 125, 128, 130, 132 jakoś tak natomiast to dolne jest zawyżone 95, 97, 99, 89 itp. Nie wiem co może być tego powodem. Dostałam skierowanie na echo serca i badanie krwi. Dziwi mnie to bo zazwyczaj oba ciśnienia skaczą, a mi to dolne twardo się utrzymuje na wysokim pułapie...

Witam wszystkich :) Mam na imie Artur i pochodzę z łodzi. Wzrost 185cm waga 88kg . Mam problemy z Ciśnieniem od dosyć dawna , lecz tak jak teraz mi to nie przeszkadzało. Od ok 3 miesięcy mam skoki ciśnienia ( ok miesiąca temu jechałem autem w aucie bylo dosyć gorąco i zacząłem się śmiać i zrobiło mi się słabo i zakołowało w głowie ) wtedy pomyślałem że trzeba iśc do lekarza , tak więc zrobiłem .Zmierzono mi tam ciśnienie i miałem 152/82/80p Lekarz powiedział że mam delikatnie podwyższone ciśnienie jak na 20 latka i zlecił mi badania ekg i usg nerek/ po usg nerek wyszło wszystko ok oprócz tego że nerka lewa różni się o 1cm niż prawa. a na ekg tak się zestresowałem że mało co zemdlałem i puls był ok 145 w spoczynku. Mierzyłem Ciśnienie w domu przez tydzien i średnio moje ciśnienie wychodzi 135//80/80p Dzisiaj rano poszedłem odśnieżać podwórko i po wysiłku normalne że puls jest wysoki ale usiadłem do komputera i puls utrzymywał się cały czas wysoki ok 110 . Tak się zestresowałem że mało co nie zemdlałem , zadzwoniłem po mamę bo mieszkam z dziadkami i zmierzyłem ciśnienie 160/80/108p. po 20min spadło na 152/83.89 Moja mama stwierdziła że się nakręcam bo ona kiedyś też przez to przeszła. Szczerze taż mam takie wrażenie że tak jest ponieważ przed snem już mam takiego hopla na punkcie mojego zdrowia że co chwila sprawdzam bicie serca i puls/ Pomocy... czym mogą być spowodowane te skoki stresem ? Lekarz wypisał mi lek na nadciśnienie jutro podam jaki bo teraz nie mam przy sobie . Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam

Cześć! Tak Twoje skoki mogą być spowodowane stresem, dobrze Ci mama mówi, że się nakręcasz, skurczowe w granicach 150 jeszcze nie jest tragedia, tak samo jak puls 110 po wysiłku. Wydaje mi sie, że na początek zrzucenie paru kg i jakiś ruch byłby wskazany.

Znaczy ten puls to był raczej ze stresu , bo po odśnieżaniu podwórka minęło jakieś 20min , a czułem się tak jakbym miał zaraz dostać wylewu ciśnienie w głowie było takie że ledwo się utrzymałem na nogach... i do tego strzykanie w uszach...

Zastanawia mnie czemu się tak stresuję , jakoś wcześniej było wszystko ok. a teraz zabije mi troche szybciej serce to sieje panike ;/ Rano jest ok ciśnienie 120/135 na 75/85 . Na EKG tak się zestresowałem że miałem puls 145 . Chyba muszę iść do psychologa ;)

Witam wszystkich gorąco! Mianowicie mam pytanie donośnie mojego ciśnienia.Mam 20 lat 191 cm wzrostu 81 kilogramów nie pale od 45 dni nie spożywam alkoholu też od pewnego czasu.. Generalnie pewnego dnia kładąc sie poczułem że mi serce *wali* ale w miarę znaczy wolno.. następnego dnia stwierdziłem że zmierze sobie ciśnienie bo to możę od tego mam te odczucia no i miałem 170/75 potem przez pare dni zawsze 160/70 150/70 poszedłem do lekarza i dostałem axtil 2.5 i bisocard (doraźnie) bo mam tachykardie.. tak że axtli sadze codziennie rano po połowie tabletuni i bisocard w sumie od pewnego czasu też moje pytanie brzmi dlaczego pierwsze ciśnienie czyli rozkurczowe lata sobie nie wiadomo po jakich wartościach a osobiście dolne największe miałem 90.. po lekarstwach dalej mam nie raz 150/60-80 ale z reguły utrzymuje sie 130-140/60-80 jest to dla mnie dość intrygujące stąd ten wywód ;)

Ciśnienie zależy od wielu czynników np od stanu emocjonalnego, od pory dnia, wysiłku fizycznego, od tego co jemy itp. Ważną sprawą jest systematyczne zażywanie leków zaordynowanych przez lekarza. Nie powinno się samemu zmieniać dawkowania leków. Na efekt ustabilizowania ciśnienia należy poczekać pewien czas, a czasami nawet zmienić lek/każdy pacjent inaczej reaguje na dany specyfik/. Dlatego tak ważna jest współpraca pacjenta z lekarzem. Pozdrawiam-Stanisław

Dzięki za odpowiedź właśnie lekarze mają wątpliwości co do mojego stanu emocjonalnego to znaczy że jestem nerwowy i sie denerwuje z byle powodu.. uwarzają że od tego do ciśnienie. Właśnie głowiłem sie czemu te lekarstwa mi nie pomagały odrazu teraz miną pewien czas i zauważyłem że ciśnienie sie stabilizuje ale znów mam pare innych dokuczliwych objawów..

Witam mam na Imie Damian mam 22 lata jakies 3 lata temu zaniepokoiły mnie objawy wysokiego pulsu wynosil on wtedy około 100-120 udezen na minute poszedlem do kardiologa powiedzial ze jest wszsytko okej wiec sie uspokoilem ale jakies 3-4 miesiace temu pojawiły sie u mnie nagłę skoki cisnienia serce wali mi jak dzwon po 140 cisnienie skurczowe skacze do 180 wpadam w panike pozniej to wszsytko mija za jakies 15-20 min jest juz normalnie w stanie spoczynku cisnenie mam 12050 a puls srednio 70+ lecz zauwazylem ze gdy leze i mierze sobie cisneinie to mam czasami 11050 a puls 55 ? czy to normalne ze tak r adykalnie zmniejszyl mi sie puls..? i skad sie biorą te okropne skoki przy tym d retwieje mi konczyny mam dusznosci przez to musialem zjechac do polski bo nie moglem sobie z tym poradzic jest to bardzo uciazliwe bylem teraz u lekarza przepisal mi leki na wysokie cisnienie ale moim zdaniem cisnienie jest okej co moze mi być ktos mi pomoze?;/ jestem bezradny

Gość Allison23

Witam. Strasznie martwię się o swój skaczący puls. Byłam u kardiologa miałam ekg robione i echo serca i jest ok. Ciśnienie też mam przez ostatnie 4 tyg raczej w normie tylko wczoraj wieczorem dolne mi skoczyło do 90, a dzisiaj miałam 87 i teraz 85... a wcześniej miałam 75-77, 80. Wczoraj miałam mierzone ciśnienie u lekarza i miałam 120/80. Górne mam w normie. Jednak jeśli chodzi o puls to mam dziwne skoki... mam 74 w spoczynku a potem też w spoczynku mi skacze na 88./ Np. dzisiaj mierzyłam sobie ciśnienie i puls miałam tak ok godziny 13 z 75, a teraz mierzyłam i mam puls 88/ Zmierzyłam dlatego ponieważ położyłam się oglądałam TV i nagle serce zaczęło mi walić jak zwariowane. Możliwe że to przez nerwy skoro wszystko jest ok? To możliwe, no ale ja sie niczym nie denerwowałam tylko leżałam i oglądałam tv i od czasu do czasu mam takie skoki nagłe.

Mam 17 lat, i od niepamiętnych czasów mam wysoki puls w stanie spoczynku oraz coś co bardziej mnie martwi to, że po wykonaniu lekkiego ćwiczenia (ok 1 min) podnoszenie nogami ciężaru mój puls skacze natychmiast do 160/min a następnie przez kolejne 4 min (w stanie spoczynku) utrzymuje się przy 150 po czym momentalnie wraca do normalnego wolniejszego tępa. Zdarzają się identyczne a nawet intensywniejsze sytuacje na tle stresowym, lecz przy wysiłku fizycznym jest to na porządku dziennym. Czy jest to powód zmartwień czy jednak przesadzam? miałam badania na tsh i nic nie wykazały. Może ktoś jest w podobnej sytuacji?

Witam. mam 24 lata Mam skoki cisnienia, raz jest bardzo niskie innym razem za wysokie, to samo dzieje sie z pulsem raz jest bardzo szybki innym razem bardzo wolny, temu towarzysza zawroty glowy,omdlenia, klucie w klatce piersiowej,dretwienie dloni lub stop.Lecze sie rowniezna nerwice. mialam robione ekg ktore wyszlo dobrze i nic nie wykazalo, echo serca wykazalo niedomykalnosc zastawki mitralnej, ale lekarz powiedzial ze to nic czym nalezy sie martwic i ze wiekszosc kobiet to ma. Jednak dolegliwosci ktore mam coraz bardziej mi dokuczaja. Proszę o jakąs porade. pozdrawiam

Witam. mam 24 lata Mam skoki cisnienia, raz jest bardzo niskie innym razem za wysokie, to samo dzieje sie z pulsem raz jest bardzo szybki innym razem bardzo wolny, temu towarzysza zawroty glowy,omdlenia, klucie w klatce piersiowej,dretwienie dloni lub stop.Lecze sie rowniezna nerwice. mialam robione ekg ktore wyszlo dobrze i nic nie wykazalo, echo serca wykazalo niedomykalnosc zastawki mitralnej, ale lekarz powiedzial ze to nic czym nalezy sie martwic i ze wiekszosc kobiet to ma. Jednak dolegliwosci ktore mam coraz bardziej mi dokuczaja. Proszę o jakąs porade. pozdrawiam

Dodam iz często mam uderzenia gorąca od klatki piersiowej do samej glowy, pewnie to wlasnie cisnienie mi sie wtedy dzwiga i niekiedy trzyma jakis czas. Lekarka powiedziala ze mam po prostu zbyt wrazliwy uklad wspolczulny a dla mnie to tragedia:(