Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Pani Izabello!! Mam takie malutkie pytanie, jaki człowiek powienien mieć puls?? po przebudzeniu w momencie kiedy szykuje się do pracy mam nawet 112 i wtedy zaraz wpadam w panike że zawału jakiegoś moge dostac czuje jak mocno uderza. W pracy trudno mi powiedzieć jaki ten puls jest ale nie taki jak rano. Wieczorami spada do 90 czasem do 85. Mam nadwagę i palę papierosy czy to ma wpływ na podwyższone tętno??? mam 25 lat jakie tetno w stanie spoczynku powinnam mieć. Pytam z tego względu że w różnych publikacjach pisze inaczej. Zaznacze że miałam wykonane Echo serca i wszystko jest w porzadku Ekg również. Proszę o odpowiedz i góry bardzo dziękuję.
Tętniak to brzmi grożnie,ale w przypadku tetniaka aorty zy lewej komory. Tętniak przegrody międzyprzedsionkowej to po prostu upypuklenie scieńczałej i wiotkiej przegrody w stronę w tym wypadku PP. Jesli nie ma przecieku to poniekąd taka uroda. Z rzeczy istotnych -nie wiem czy to błąd w przepisaniu ,ale EF jest trochę za niskie( z drugiej strony taką samą wartość na frakcja skracaia , wiec to zapewne literówka). Niestety zaglądanie na fora to moje hobby , co przy pracy zawodowej , przygotowaniach do egzaminu i malutkim dziecku nie zawsze udaje sie od razu. A poza tym nie zawsze wypowiedzi osoby , ktora troszkę sie zna są dobrze odbierame(patrz watek o kolatanaich serca)
Pięknie i z całego serca dziękuję!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Tak , to pomyłka EF 69,30.Zyczę sił, wytrwałośći i zdrowia dla Pani Izabelo i dla tych których kochasz.Pozdrawiam serdecznie.Jestem wdzięczna,że poświęciłaś mi trochę czasu!
Pani Izabelo! Przeczytałam wątek w KOłataniach SERCA.Mój syn kiedyś powiedział tak - są ludzie i parapety. A to własnie był parapet i nigdy nie życzę mu aby oczekiwał na pomoc od kogokolwiek.Jest Pani wspaniałą osobą, gdy zajdzie potzeba proszę pomóc *parapetom*.Pozdrawiam!
125g to norma dla lewej komory czy mięśnia lewej komory, pozostałe wyniki lewa komora 31mm/44mm lewy przedsionek 33mm aorta 30mm prawa komora 21mm mięsień IVS 15/12mm sciana tylnia 14/11mm zastawka mitralna łagodny prolaps płatka przedniego V max 0,8m/s E/A 1,5 fala zwrotna slad/I frakcja wyrzutowa 65% mogła by pani cos więcej powiedzieć o tych wynikach z góry dziękuje
Izabeilo, bede wdzieczna za interpretacje mojego wyniku - badania echokardiologicznego: lewa kom. - 29mm/47mm lewy przeds. - 37mm aorta - 29mm miesien IVS(r) - 8mm sciana tylna(r)- 8mm masa miesnia lewej komory 138g zastawka mitralna - faza zwrotna II zastawka trojdzielna - faza zwrotnaI/II kurczliwosc wyrzutowa 56% Hipokineza koniszka serca. EF56%(4-Ch). Niedomykalność mitralna i trójdzielna, bez cech nadcisnienia plucnego. Z gory dziekuje:)
Rozpoznanie wypadania płatka jako zespolu Barlowa bywa obecnie mocno naduzywane , bo kryteria są bardziej rygorystyczne. Trudno mi sie wypowiadać za oglądającego echokardiografistę ,ale jeśli pisze o niewielkim wypadaniu to ja bym pewnie napisala *wpuklenie * i zespolu barlowa nie rozpoznala. Ale takie pyatnie nalezy zadac prowadzącemu kardiologowi
Ślicznie Izabelo dziękuję :) Boję się. Radek wczoraj po obiedzie był taki nieswój. Dziwnie sie zachowywał. Bylismy u znajomej i nawet ona to zauwazyła. Nie chciał sie przyznać bo on się krępuje swojej choroby. Mam tyle watpliwości czy dobrze robię wysyłając go na dwa obozy w wakacje. Bo on się tam tez nie przyzna do złego samopoczucia. Obawia się, że inni będa sie śmiali i będzie musiał wrócić do domu. Gdybym choc na chwilę mogła poczuć sie tak jak on zrozumiec co mu dolega :-(((.
Pani Izabelo czy częste krwawienie z nosa może być wynikiem mojej zastawki mitralnej w czasie krwawienia cisnienie mam 130/75 czy musze łykać jakąś witamine K na krzepnięcie, przeważnie leci mi krew jak jest duszno i parno oraz rano przy wstawaniu
Witam Pani Izabello. Od pewnego czasu odczuwam bolesne dźgnięcia w okolicy serca. Zrobiłem echo serca i oto wyniki. LV 5.0 LA 3.7 RV 2.2 Grubość ścian 1.2 Płyn w worku osierdziowym- wolna Lewa komora i przedsionek nie powiększone Graniczna grubość lewej komory Zaburzenia relaksacji Zastawki bez istotnych zmian morfologicznych. Czynnościowo prawidłowe. Bez odcinkowych zaburzeń kurczliwości. EF 68% Jama osierdziowa wolna Aorta wstępująca nieposzerzona Bez cech przeciążenia prawego serca. Bardzo proszę o interpretację