Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

witam. Ja mam taki wynik ech serca;po zawale serca bez uniesieniaST. wym. serc ;LK-44mm;Masa miesnia LK-;210g,LP32-mm,Aorta-24-mm,PK-37mm.MięsięńIVS;14mm,tyl;9mm,. Zastawki;mitralna-płatki prawidłowej morfologi,ślad fali zwrotnej;aorta-płatki oprawidłowej morfologi i ruhomości;trujdzielna-płatki oprawidłowej morfologi,fala zwrotna1;płuca-płatki oprawidłowej morfolofi i ruhomości.Osierdzie;Bez cech płynu w worku osierdzowym.Kurczliwość;hipokineza seg.śćiany dolnej.Frakcja wyzutowa;46%. EKG;Rytm zatokowy,miarowy 80\%.NOrmonogram.Zaburzenia przewodzenia sródkomorowego w 3.Cechy przysrostu lewej komory. Pozdrawiam
Witam, bylam dzis na badaniu echa serca. Lekarz stwierdzil ze mam *MV - wiotkie płatki (ugiete do LA) zastawki TW bez cech optunkcji* moglam cos zle napisac bo niezby wyraznie pisze, za co przepraszam. Wiem ze to nie grozne i wszystko w porzadku ale bardzo prosze o przelozenie tego na polski... i prosze o podanie jak sie to fachowo nazywa. Doktor wymienil ta nazwe ale nie zapomietalam. Z gory bardzo dziekuje.
Gość Mariusz, 28 lat, 183
Witam Panią Izabelę, z Krakowa i gratuluję wytrwałości w odpisywaniu na te wszystkie posty :-) Jestem pod wrażeniem, bo mnie samemu nie udało się być na tyle wytrwałym a przede wszystkim znaleźć na tyle czasu by móc odpisywać ludziom którzy na forum budowlanym, mnie prosili o poradę . Dodam tylko, że pracuję w branży budowlanej, na odpowiedzialnym i niestety stresogennym stanowisku i jakoś się tak złożyło, że postanowiłem wykonać ekg i echo serca. Zanim Panią poproszę o interpretcję wyników, w ramach ewentualnego rewanżu oferuję pomoc w zakresie budownictwa; doradctwa, informacji, etc. W szczególności dotyczy wszelkich gałęzi ogrzewnictwa, klimatyzacji, wentylacji, alternatywnych źródeł energii, etc. Jeśli ma Pani jakieś pytania proszę pisać. Tymczasem, nieśmiało, poproszę Panią o interpretację moich wyników; ZASTAWKA MITRALNA: EF: 72 mm/sek ES: 19,2 mm Gradient średni: 0,4 mmHg PTH: 56 m/s Pow. ujścia: 3,9 cm2 Fala zwrotna: x Stopień fali zwrotnej: śladowa ZASTAWKA AORTALNA: Szerokość pierścienia: 31,2 mm Separacja płatków: 21 mm Vmax: 1,31 m/s Gradient max: 6,9 mmHg Gradient śr: 3,7 mmHg Fala zwrotna: - ZASTAWKA TRÓJDZIELNA: Vmax: 0,56 m/s Fala zGradient max. fali zwrotnej: 22 mmHg ZASTAWKA PŁUCNA: Vmax: 1,15 m/s Gradient max: 5,3 mmHg Fala zwrotna: - AcT: 92 ms PRAWA KOMORA: 26,6 mm LEWY PRZEDSIONEK: 37,2 mm LEWA KOMORA: Przegroda; rozkurcz: 7,6mm, skurcz: 14,4 mm Jama LK; rozkurcz: 54,0mm, skurcz: 32,7 mm Tylna ściana; rozkurcz: 9,1mm, skurcz: 14,4 mm Frakcja wyrzutowa: 69 % Frakcja skracania: 39 % Wnioski; Wymiary jam serca w normie. Kurczliwość prawidłowa. Wiotkie(proszę o opinię czy wiotkie znaczy - coś nie tak??)płatki mitralne, bez cech wypadania. Śladowa IM (co to jest IM Pani Izabelo i co oznacza śladowe IM), IT I/II stopnia (co to oznacza??). Gradienty w normie. Nie stwierdzono płynu w worku osierdziowym. I to na tyle Pani Izabelo :-) Ufffff, ufam, że znajdzie Pani chwilkę by rzucić okiem na te wyniki i je zinterpretuje;-) Proszę pamietać, że w kwestiach dotyczących budownictwa ja też służę pomocą. Pozdrawiam serdecznie. Mariusz (gacko@gazeta.pl)
Zanim Conka jako fachowiec zinterpretuje Mariuszu wyniki Twojego echa: IM - niedomykalnośc zastawki dwudzielnej ( mitralnej) - śladowa, a więc bliska fizjologicznej. Byc może na skutek wiotkości płatków. Bez zech wypadania - informacja pozytywna. IT - niedomykalnośc zastawki trójdzielonej. I/II stopnia - z 4, o których najczęściej sie mówi. Na jej skutek częśc krwi cofa się z prawej komory do prawego przedsionka. Wymiary jakm serca w normie - czyli, że niedomykalnośc jw nie wywiera negatywnych zmian na budowę serca. Z tą wytrwalością masz Mariuszu rację . Conka jest cierpliwa i na szczęscie jeszcze nie zniechęciła się tym. Zyczę zdrowia. I niech żyje branża budowlana, która daje mi środki utrzymania ^___*.
Gość Izabela
Do pana Mariusza-zastawki ok, wiotkie platki to po prostu okreslenie ich budowy , czeste u mlodych osob , jesli nie towarzyszy im wypadanie czy inne patologie traktujemy to jako wariant normy. Nawet do kilkudziesięciu procent osób ma sladowa niedomykalność zastawek , bez zadnych konsekwencji. Wymiary jam serca w normie, prawidlowa frakcja wyrzutowa. Generalnie badanie ok. Do pani Pauliny-podobnie, wiotkie platki okreslaja ich budowę , wpuklaja sie do lewego przedsionka, ale jesli nie powodują opturacji9czyli zamknięcia ujścia mitralnego) to wszystko ok. Pozdrawiam majowo
Gość Izabela
Do pana Marka-trudno powiedzieć nie widząć ekg, zaburzenia przewodnictwa srodkomorowego moga być spowodowane niewielkim uszkodzeniem ukladu przewodzacego, choć jesli opisujący zwraca uwagę ,ze wystepuja tylko znad dolnej sciany , moga byc np. wyrazem niedokrwienia(choć oczywiście nie musza i nie jest to patognomoniczne)Rytm zatokowy , miarowy to opis prawidlowego ekg. Nie da sie *pogorszyc * wynikow echa przez pacjenta , z tej strony jest to badanie obiektywne
Dziękuję Pani za odpowiedź. Czy takie zaburzenie może wystąpić podczas napięcia nerwowego w czasie bdania? Dodam że leczyłem się na nerwice i dłuższy czas zażywałem seroxat. Wczasie leczenia w/w lekiem wszelkie dolegliwości nerwicowe również te sercowe ustąpiły. Po odstawieniu leku po okresie 8 m-cy choroba zaczęła powracać a wiec kołatania, bóle serca itp. Badanie EKG poleił lekarz aby mnie przekonać ze serce mam zdrowe a tu prosze taka niespodzianka! Kurcze jak z Tym żyć!!! Miłego dnia!!! I jeszcze raz Pani Izuniu dziękuje!
witam! wlasnie wrocilam z echa serca. to bylo moje pierwsze badanie tego rodzaju. chcialabym prosic o ziterpretowanie moimch wynikow. dodam tylko ze mam za duze tetno i mialam przypadki omdlen. oto moje wyniki: wymiary jam serca: lewa komora - rozkurcz 41 mm lewy przedsionek: 27 mm aorta: 26 mm prawa komora: 21 mm miesien IVS - rozkurcz: 8 mm sciana tylna - rozkurcz 7 mm masa miesnia lewej komory: 97 g zastawka mitralna: morfologia prawidlowa zastawka aortalna: morfologia prawidlowa zast. trojdzielna: morfologia prawidlowa faza zwrotna: I zastawka płucna: morfologia prawidłowa osierdzie: bz kurczliwosc: bez zaburzen kurczliwosci LK funkcja wyrzutowa 60% wnioski: wymiary jam serca i echo zastawek w granicach normy. Srodkowa czesc PMP zcienczala bez cech przecieku
dzikeuje bardzo za interpretacje moich wynikow. ciesze sie bardzo ze to nic powaznego :)chcialabym prosic jeszcze o interpretacje wynikow mojej mamy z echa serca :) wymiary jam serca: lewa komora - rozkurcz 49 mm lewy przedsionek: 42 mm aorta: 33 mm prawa komora: 28 mm miesien IVS - rozkurcz: 11 mm sciana tylna - rozkurcz: 10 mm masa miesniowa lewej komory: 220 g zastawka mitralna: morfologia prawidlowa faza zwrotna: I/II zastawka aortalna: morfologia prawidlowa zastawka trojdzielna: morfologia prawidlowa fala zwr+(++ z cis. w TP okolo=36 mmHg faza zwrotna: I/II zastawka plucna: morfologia prawidlowa osierdzie: bz kurczliwosc: zab. relaksacji LK z dobra gl. kurczliwoscia funkcja wyrzutowa: 60% wnioski: nieznaczne powiekszenie LP z mala IM. MAIa IT z lagodnym nadcisnieniem plucnym
Gość Paulina
Witam serdecznie! Dostałam wynik echo bez wyraźnego opisu oprócz wskaźników dotyczących lewej komory po angielsku: IVSd 1 cm LVDd 3,98cm LVPWd 0,64 cm IVSs 1,52 cm LVDs 2,40 cm LVPWs 1,23 cm LV Vol. d 69,17 ml LV Vol. s 20,16 ml Stroke Vol. 49,01 ml Ejec Frac 70,86 % Frac Short 39,70 % LV Mass 95,83 g Bardzo proszę o dwa słowa interpretacji. Wczoraj wylądowałam na pogotowiu z częstoskurczami i tętnem 130*. Czy coś jest nie tak? Z góry dzięki wielkie! Paulina
Gość Ewelina
Pani Izo! Na badaniu echo stwierdzono u mnie niewielkie wypadanie płatka zastawki mitralnej bez cech wady.Czy jest możliwe aby 3 lata wcześniej robiąc badanie echo serca lekarz nie zauważył niewielkiego wypadania płatka zastawki mitralnej? Dodam, że oba badania były robione na innej aparaturze i przez innych lekarzy.
Gość Izabela
P.Chibi! Tak jak jest napisane w e wnioskach-graniczny wymiar lewego przedsionka, niedomykalność zastawki mitralnej malutka, troszkę większa trójdzielna z lekko podyzszonym ciśnieniem płucnym. P. paulino -same cyferki ok,ale troszkę za mało na pelny opis, p. ewelino-interpretacja wyniku echo zalezy od doświadczenia badającego i sprzętu(to pierwsze jest zedydowanie ważniejsze), tak wiec jest to możliwe
Gość Michał
Czy ktoś mógłby napisać mi parę słów na temat wyników badania USG serca ? Lewa komora: 48 mm. Lewy przedsionek: 40 mm. Aorta: 27 m. Mięsień IVS (r): 10 mm. Ściana tylna (r): 9 mm. Masa mięśnia lewej komory: 184 g. Lekarka, która oglądała wyniki mówiła coś o *rozstrzeni*. Natychmiast po powrocie do domu wrzuciłem to słowo w google i wyskoczyła mi kardiomiopatia... Teraz mam lekką panikę, czy na podstawie tych wyników da się stwierdzić, że mam tę chorobę ??? Opis badania USG kończy się słowami: *Wymiary serca w badaniu 2D w normie*, więc może niepotrzebnie panikuję ?
Bardzo dziękuję. Wszytstkie nerwy mi nie minęły, bo została jeszcze paskudna arytmia, po 2-6 dodatkowych uderzeń na minutę, ale miło poczuć się lżej. Już widziałem siebie w kolejce do przeszczepu, ze sztucznie podtrzymywanym krążeniem... Wyobraźnia czasami daje popalić...
PANI IZABELO!!! bardzo proszę o komentarz do wyniku :*tętniak przegrody m-przedsionkowej wypukłością w prawo bez cech ubytku śladowa niedomykalność zastawki mitralnej i trójdzielnej przestrzeń osierdziowa wolna. *Bardzo się niepokoję bo tętniak to brzmi bardzo groznie. Dziękuję serdecznie i życzę cierpliwości dla takich jak ja!
Gość Magdalena :)
Ewo mój syn miał tętniaka IAS (ubytek midzyprzedsiokami ) nazwa gożnie brzmiąca ale wada należąca do jedych z najlżejszych Jest obecnie po zabiegu zamkniecia przezskórnie i czuje sie dobrze- zabieg w Zabrzu Myslęże musisz być chyba cały czas podkontrolą(czy aby w tęniaku nie powstał ubytek , a i proponowałaby konsultację u innego lekarza jeden widzi ubytek drugi nie :) pozdrawiam