Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Troszkę lakoniczny opis czy to bylo echo przezprzelykowe? Rozumiem ,ze wykonujący podejrzewal drozny ortow owalny9choć w sumie na sto procent tego nie potwierdza). Wydluzony przedni płaztek mitralny,ale też nie pisze o ewentualnym zawężaniu drogi wypływu z lewej komory. Niewielka niedomykalnośc mitralna i ciut większa trojdzielna. Lakonicznie też o kurczliwości. Co echokardiografista pisze we wnioskach?
Wnioski: Do pilnej obserwacji zastawki ujść przedsionkowo komorowych. Nie mam nic więcej na ten temat, a czuję się fatalnie... Jako 3-latka miałam robione Echo, w którym wykryto szmery na sercu. To tegoroczne miało być tylko kontrolne, jednak okazało się dość istotne. Czy to może mieć wpływ na ciągłe zmęczenie i fakt, że bardzo szybko się męczę? Pozdrawiam i dziękuję za tak szybką odpowiedź.
Pani Izabelo czy moje wyniki echa serca są dobre? Lewy przedsionek nieposzerzony - 30mm, lewa komora nieposzerzona - 40mm w rozkurczu, przegroda m-komorowa -8mm, tylna sciana -9mm; grubość mięśnia lewej komory w normie, EF- 60% (Bipl. Simpson) kurczliwość segmentarna w normie. Pierścien aortalny -2mm, Ao wstępująca - 28mm, prawa komora 24mm nieposzerzona, prawy przedsionek nieposzerzony, pień płucny nieposzerzony Zastawka mitralna: płatki mocniej wysycone, niewielkie uginanie skurczowe, grad.max- 4mmHg, powierzchnia PHT 4cm2, fala zwrotna I st. Zastawka aortalna: płatki cienkie, prawidłowo ruchome, separacja - 14mm, grad.max - 4mmHg Zastawka trójdzielna - widoczna fala zwrotna I stopnia Bez cech zaburzonej relaksacji mięśnia lewej komory Bez cech nadciśnienia płucnego. Płynu w osierdziu, skrzeplin nie stwierdza się. Bardzo dziękuje za odpowiedz
Pani Izabello!!! Mam pytanie, czy na podtsawie EKG które miałam robione dwa razy można wykluczyć jakieś powazne choroby?? usłyszałam od lekarza tylko ze jest super, miałam echo serca dwa miesiace temu robione i tez ponoc jest ok! ale ja mam od czasu do czasu takie uczucie jakby skurczu dodatkowego, nie wiem dokładnie co to jest ale bardzo nieprzyjemne uczucie jakby to serce scisneło az troche zaboli, bardzo to wyczuwam co prawda rzadko i mam pytanie czy jest to normalne czy mam sie czym martwic?? miałam to uczucie dw adni przed robionym EKG czy gdyby było cos nie tak wyszło by to?? zaznacze ze czasami tez mam wrazenie ze serce bije i na sekune staje i bijhe dalej równiez rzadko zwłaszcza jak wsłuchuje sie w rytm swojego serca moze to byc z nerwów. Wszystkie badania krwi, tarczycy, elektrolitów mam ok.Miałam napady czestoskurczu ,max do 130 ale juz sama nie jestem pewna czy to nie z nerwów bo wystarczy ze sie wytsrasze to serce mi zaczyna strasznie szybko bic potem robi mi sie słabo czy to normalne??? ze starchyu skacze mi cisnienie itd itp. w stanie spoczynku mam tetno 75-85 no chyba ze jestem poddenerwowana to wtedy mam około 100, chciałabym usłyszec jakas opinie na mój temat. Z góry bardzo dziekuję!!!!!
Jeszcze raz Do Pani Izabelli: Mam jeszcze jedno pytanie, poniewaz kazdego ranka jak wstaje mam podwyzszone tetno około 100 czasami wiecej nie wiem czy to nie przez to ze ledwo wstane to sie zastanawiam jakie mam tetno i czy ni ebedzie mi słabo, a wieczorem albo po południukiedy juz jestem po pracy to tetno spada do np 75, tylko ranem odczuwam te mocniejsze uderzenia, zaznacze ze nawet sie nie spiesze za bardzo ale moze ta podswiadomosc bierze góre ze strachu przed tym wysokim tetnem i sama sie nakrecam??? mam przepisanie BETALOC ZOK 25 i wrazie czego jak juz mnie dopadnie tak na mkas to wezme ale wydaje mi sie ze to strach poteguje moje samopoczucie??!!
Ja bardzo przepraszam bardzo że tak wiecznie zawracam głowę ale jak Pani uważa jakie ja mając 24 lata mam mieć tetno bo kazdy lekarz mi mów co innego!! Chodzi mi o to ze jak odpoczne to po pólgodzinie mam od 75-85 czasem wyzszy jak jestem zdnerwowana, ale rano jak wstaje to mam koło 100 i w pracy tez a prace mam siedzaca. Zazncze ze mam nadwage około 15 kg i strasznie szybko sie mecze pare schodów i wysiadam, cwicze tez mało prawie wcale wiec jak siedze mam nizszy a jak wstane to od razu mam szybki czy to normalne????
Gość Łodzianka
Pani Izo Kilka postów wcześniej przedstawiałam wyniki Echa mojej mamy, która miała po świętach iść do szpitala na operację zastawek. Otóż, jest w szpitalu od soboty. Po przyjęciu zaczęli odstawiać jej leki (m.in Cordarone , Plavix)i w niedzielę zaczęło spadać jej tętno do 29! Nie traciła jednak przytomności. Zrobiło się zamieszanie, zaczęli mówić o koronarografii (podobno robi się przed operacją), rozruszniku, operacji. W końcu wzięli ją jednak na Echo, po czym zebrało się konsylium (przyjechał nawet kardiochirurg, ze szpitala, do którego mieli ją przewieź na operację). Dziś natomiast założyli jej rozrusznik - rzecz, której nikt z nas się nie spodziewał i o której nigdy wcześniej nie było żadnej mowy. Puls ustawiono na 60. I moje pytanie: Dlaczego zaprzestano mówić o operacji? Powiedzieli, że na razie nie ma potrzeby, że można poczekać, bo wada się jednak bardzo nie pogłębiła i prawdopodobnie ją wypiszą do domu. A przecież miesiąc temu, kiedy była na Echo i dostała po nim skierowanie do szpitala mówili, że operacja na 99%. Czy założenie rozrusznika wyklucza operację? Czy przegapili coś i nie można już teraz jej operować i dlatego założyli tylko rozrusznik, bo to jedyna rzecz jaką mogli już teraz zrobić? Czy opinia w sprawie operacji kardiologa robiącego Echo może być całkowicie odmienna od diagnozy kardiochirurga? Proszę o odpowiedź.
Dzień dobry! Wszczepienie rozrusznika absolutnie nie wylucza zabiegu kardiochirurgicznego, pewnie mama ma migotanie przedsionkow z pauzamipowyżej 3 s , stad decyzja o wszczepieniu rozrusznika.Co do róznicy w echokardiografii-jest to metoda niestety subiektywna i bardzo dużo zalezy od doświadczenia osoby badającej, ja jednak oparlabym sie na ocenie echokardiografisty z ośrodka kardiochirurgicznego-ma po prostu większe doświadczenie w ocenie wad .Jesli stan serca mamy wykluczałby operację , myslę ,ze pani by o tym wiedziała, tzn. zostala o tym poniformowana. Co do decyzji o operacji-kiedy , czesto sie ją odracza , jesli objawy kliniczne i obraz echokardiograficzny na to pozwalają.Co do decyzji kwalifikacji do operacji ostateczne zdanie ma kardiochirurg, bo on bedzie ten zabieg wykonywal
Witam.Mialam robione dzisiaj echo serca. Wynikow niestety nie mam :( maja zostac przslane do do mojej przychodni do lkearza prowadzacego. Jednak gdy mialam je robione lekarz stwierdzila nieduze wypadanie lewej zastawki i nie duza fale zwrotna czy jakos tak . Co to moze oznaczac ?? Czy to moze byc cos powaznego ? i czy to wymaga dalszego leczenia kardiologicznego ?
Prawdopodobnież chodzi o zastawkę mitralną - niewielka niedomykalność ( fala zwrotna) oraz zespól wypadania płatka(ów). Nie piszesz czy powodem badania były jakies niepokojące objawy. Niewielka niedomykalnośc wymaga okresowej kontroli kardiologicznej. Poszukaj w ostatnich wątkach było nt zespołu Barlowa, objawów itp. Pozdarwiam i zyczę zdrowia.