Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Gość TOMEK  LAT34
jestem 14 rok po zapaleniu mięśnia sercowego czuję się dobrze niedawno robione miałem echo serca LK ROZKURCZ 5,5 PK 3,0 LP 4,0 EF 60 TYLNA śCIANA LK ROZKURCZ 0,8 PRZEGRODA MIęDZYKOMOROWA ROZKURCZ 0,8 PODANE TO JEST W CENTYMETRACH JAK TO WYGLąDA PROSZę KOGOś O OPIS
Gość Łodzianka
Pani Izo proszę o odpowiedź: Mama ma 55 lat. Jest rok po zawale i ma wadę zastawek. Jest pod stałą opieką kardiologa. W październiku 2006 miała następujące wyniki Echa: Lewa komora - 45mm/55mm Lewy przedsionek - 52 mm Aorta - 32mm Prawa komora - 25mm Mięsień IVS - 14mm/11mm Ściana tylna - 14mm/11mm Prawy przedsionek - 43mm Masa mieśnia lewej komory - 288g Zastawka mitralna: fala zwrotna - III, V maks 2,2 m/s, Gradient maks - 18 mmHg, Pole dopp - 1,4 cm2, P12T - 155 cm2 Zastawka aortalna: fala zwrotna - nb. V maks 1,4 m/s Zastawka trójdzielna: fala zwrotna - II, V maks - 0,6 m/s, SPAP - 60mmHg Zastawka płucna : fala zwrotna - nb, V maks 1,0 m/s Osierdzie: b/z Kurczliwośc: hypokineza ściany tylnej i podstawowej cześci bocznej, Frakcja wyrzutowa - 48% Opis dodatkowy: Powiększona lewa komora i oba przedsionki, złozona wada mitralna z przewagą niedomykalności, niedomykalność z. trójdzielnej Wiem, że jest to ciężki stan i wyniki nie są dobre. Ale ostatnio (w połowie marca 2007 r.) była na Echo i lekarz złapał się za głowę i skierował do szpitala po świętach. Wyniku Echa nie dostała. Podobno sie pogorszyło i nawet ma już uszkodzoną zastawkę aortalną. 1. Czy w ciągu pół roku mogło tak drastycznie się pogorszyć? 2. Czy mogło dojść do uszkodzenia zastawki aortalnej np. z fali zwrotnej nb. do III/IV (nie widziałam jednak wyniku)? Mama przez te pół roku nie chorowała, a bierze poważne leki m.in. Cordarone, Plavix. Czy tak szybko moze postępować degradacja serca i zastawek (pierwszy raz wadę zastawki wykryli jej 20 lat temu - była to mitralna)? W tej chwili czeka ją operacja zastawek, zastanawiamy się czy wszystkich trzech?
Wynik samego echo nie jest taki dramatyczny. Jest umiarkowana(wtedy graniczna,ale raczej do rozwazenia wymianazastawki) wada zastawki mitralnej (nie ma opisu morfologii platków ,a pole powierzchni nie wskazuje na ciężka stenoze , z kolei gradient może być podwyższony dodatkowo z powodu niedomykalności. Umiarkowanie powiekszony LP9zapewne mama ma migotanie przedsionkow) , frakcja wyrzutowa nieco obnizona i cechy nadcisnienia płucnego , ktore jest wynikiem wady mitralnej. Z tego opisu mama kwalifikuje się (z samego opisu echo) ewentualnie do wymiany/plastyki zastawki mitralnej. Nie wiem co jest w koronarografii. W echo z pażdziernika nie było fali zwrotnej aortalnej , a aorta nie byla poszerzona ,wiec raczej mało prawdopodobne ,zeby się pojawila istotna , chyba ,ze wystapiło jakies inne powiklanie , ktore spoowodowalo np. perforację płatków zastawki. Powtarzam , są to moje gdybania na podstwie jednego opisu ,a decyzje jaki zabieg podejmie kwalifikujacy kardiochirurg. Na zmiany zastawkowe nalozyl sie zawal serca, stąd progresja wady. Powtorze , nie jest z opisu echo to bardzo dramatyczna wada, prosze wierzyć niemal co tydziemn widze w echo sporo większe(co nie znaczy ,ze nie do operacji) pozdrawiam
Gość Łodzianka
Pani Izo baaaardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Uzupełnie tylko opis Echo: Z. mitralna: zwłókniała z grudkami zwłóknień na płatakach Z. aortalna: brzeżne zwłóknienia płatków pierścienia Z. trójdzielna : bez zmian org Z. płucna: bez zmian Rzeczywiście ma migotanie przedsionków. Koronarografię miała rok temu po zawale, wiem że założyli jej jeden stand. Pani Izo, jakie powikłanie ma Pani na myśli , które mogłoby spowodować w tak krótkim czasie zniszczenie zastawki aortalnej? Czy zatem stan mamy (oczywiście wynikający tylko z tego co Pani przedstawiłam)to raczej klasyczny stan, w jakim ludzie przechodzą takie operacje zastawek, czy raczej niosący poważne ryzyko takiej operacji? Tzn. chodzi mi o to, czy mamy serce (stan serca) nie jest za bardzo zniszczone, czy ma szansę przeżyć taką operację?
Bardzo trudno odpowiedziec na to pytanie nie badajac chorego ,ale z samego wyniku echo nie . Nie wiem jaka jest obecnie frakcja wyrzutowa, wielkości jam serca itd ,ale czynniki ryzyka wynikające z opisu nie są jakoś znamiennie większe. Powiklaniem takim mogloby byc np. infekcyjne zapalenie wsierdzia czy rozwarswienie aorty ,ael oba sa na tyle powazne ,ze nie mogą zostać niezauwazone Pozdrawiam
Gość Łodzianka
Jeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedź, trochę podniosła mnie Pani na duchu i może tak starsznie nie będę się martwiła w święta ( mama idzie do szpitala już we wrtorek). Oczywiście jeśli dobrze zdozumiałam pierwsze zdanie : *(...)ale z samego wyniku echo nie.* Mam nadzieję, że to *NIE* miało oznaczać, że serce nie jest za bardzo zniszczone, aby przeprowadzić operację, a nie , że NIE przeżyje operacji? Pozdrawiam i Wesołych Świąt.
Pani Izo mam wyniki echa ojca - 82 lata, 1 rok po wszczepieniu rozrusznika. 3 lata temu miał badanie echa serca i było w górnych granicach normy. Teraz wyniki są takie: Hipokineza przegrody i koniuszka serca. Lewa kom. EDD 60 mm, ESD 42,5 mm, EF 35-38% Gr. ściany t. 9,2 mm Gr. przegrody międzykom. 10,4 mm Pr. kom. 31 mm, wymiar 2D 43 mm, L przeds. 47 mm, pole pow. 35 cm kw. (!) P przeds. pole pow. 32 cm kw.(!) Zastawka mitr. V max 0,76 m/s fala zwr. II/III st. Zastawka aortalna śr. ujścia 37,5 mm, rozwarcie pł. 23 mm, V max 0,95 m/s fala zwrotna śladowa, Zastawka trójdz. V max 0,94 m/s fala zwrotna III st. Zastawka płucna V max 0,91 m/s, osierdzie bz. Ojciec jest pod stałą opieką kardiologa. Bardzo proszę o Pani komentarz, mnie laika martwią duże przerosty lewego i prawego przedsionka. Czy te zmiany mogły być konsekwencją założonego rozrusznika ? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam !
Z patologii:powiekszona LK, umiarkowanie powiększony LP , PK tez nie dramatycznie duża(powiększona to prawda,ale to w związku z nadciśnieniem płucnym, choć tu jest podana tylko niedomykalnośc trojdzielna III ) Umiarkowana niedomykalnosc mitralna i to ona powiększa lewy przedsionek. ZAburzenia kurczliwości odcinkowej i obniżenie kurczliwości globalnej -czy tata w oststnich latach nie przebyl epizodu niedokrwienia miesnia serca? Przy wczepionym rozruszkiku bywa ,ze dochodzi do niedomykalnosci tródzielnej 9niewielkiej) , na co nałożyla sie niedomykalnosc mitralna i ją powiększyla. Tak wiec większośc zmian bezposredniego związku z rozuszniekiem nie ma
Pani Izo mialam robione cho serca i z opisu wyniku nie rozumiem dwóch rzeczy? *cienka przewegroda międzykomorowa z balotującym ruchem w trakcie skurczu nie uwidoczniono przecieku*, *Pień płucny pl. 1,9cm* Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam, Kasia
Pani Izo bardzo proszę o interpretacje echo serca : Lewa komora o prawidłowej objętości skurczowo-rozkurczowej , EF -55% LAA, prawe serce -N MV - śladowa niedomykalność A0V , TV - N Osierdzie - bez cech płynu Dodatkowo badania : GOT 17u/l GPT 17U/L BILI 0,51 md/dl Chol 217 mg/dl HDLC 51,5 mg/dl LDL 141,1 mg/dl TRIG 122 mg/dl Mg 1,9 mg/l Na 137 mmol/l K 4,16 mmol/l Z góry dziękuję za pdpowiedź Gosia
Szanowna Pani Izo!. Mam 56 lat, z czego 6 po zawale ściany dolnej. Leczony byłem jeszcze tradycyjnie, streptokinazą, a potem był stent i kilka lat w miarę normalnego życia. Parę przypadkowych ale mocnych sercowych ekscesów wpędziło mnie w depresję lękową z której już dwa razy wyciągała mnie półroczna kuracja Cipramilem. Niedawno zacząłem ją po raz trzeci. Od dłuższego już czasu czułem się z dnia na dzień coraz gorzej i dwa tygodnie temu trafiłem do szpitala. Kolejny raz przeszedłem serię badań i, o zgrozo!, po raz pierwszy *odpadłem* na próbie wysiłkowej. Zatrzymana ona została już na początku drugiego etapu z powodu komorowych zaburzeń rytmu (bigemia komorowa, 4 kolejne pobudzenia). Jako pacjent *świadomy* wiem że winiki akurat tej jednej konkretnej próby nie są zbyt miarodajne bo rozpoczęliśmy ją trochę *na siłę*. Dała tu o sobie znać moja nerwica (Cipramil jeszcze wtedy nie działał), bo z chwilą podpięcia elektrod ciśnienie krwi skoczyło mi natychmiast na 160/80 (normalnie 110/70 tętno 52 bo byłem w młodości sportowcem) i pomimo że kilka ładnych pań zabawiało mnie rozmową przez pół godziny nie chciało ani trochę opaść. Ponieważ nie chciałem zostawać w szpitalu ani chwili dłużej, wyprosiłem w końcu rozpoczęcie próby i zacząłem swoją drogę pod górkę (chyba od razu z dość dużego obciążenia) z trochę klekocącym sercem i lekkim bólem za mostkiem. Nerwy - nerwami, doskonale wiem że potrafią ze zdrowego sercowo człowieka zrobić *dziada*, ale ja wypadłem chyba jeszcze gorzej niż dziad. Lakarka prowadząca oraz ordynator udzielali mi bardzo wymijających odpowiedzi i najwyraźniej *coś kręcili* bo niemal natychmiast załatwiono mi scyntygrafię. Badanie za kilka dni. Na pocieszenie mam ostatnie wyniki echa serca. Jak na zawałowca podobno są dobre, w co trochę nie wierzę (bo dlaczego zostałem *dziadem*?), ale bardzo Panią proszę o ewentualne potwierdzenie: Wymiary jam serca: - lewa komora: skurcz 36mm, rozkurcz 52mm - mięsień IVS: skurcz 16mm, rozkurcz 14mm - tył: skurcz 16mm, rozkurcz 14mm - lewy przedsionek: 43mm - aorta: 36mm - prawa komora: 23mm - zastawka mitralna: pogrubienia nici, Vmax 1m/s, fala zwrotna I* - zastawka aortalna: bz, Vmax 1,3m/s, bez fali zwrotnej - zastawka trójdzielna: bz, Vmax 0,7m/s, ślad fali zwrotnej - zastawka płucna: bz, Vmax 1m/s, bez fali zwrotnej Opis dodatkowy: - podatność ścian nieco obniżona Kurczliwość: - nieco sztywniejsza ruchomość przegrody w środkowej części komory - EF: 56% - masa mięśnia LK: 372,1g Wnioski: - Pogrubiały mięsień ścian LK z obniżoną nieco podatnością. - Dyskretne zmiany kurczliwości j.w. - Funkcja skurczowa w granicach normy - IM I*, IT ślad. Z tych wszystkich liczb zrozumiały jest dla mnie tylko parametr EF który od chwili zawału powoli lecz systematycznie rośnie, bo zaczynałem od 52%. Może to i dobrze... A.M. Łódź.
Witam! W echu bez dramatycznych patologii -przerost Lk najpewniej związany z nadciśnieniem i graniczny wymiar lewego przedsionka, EF troszkę obnizona ,ale bez zaburzen kurczliwości odcinkowej. Co do interpretacji innych badań trudno sie wypowiadac na odległośc,ale zapewne lekarze rozważają wykonanie koronarografii , jesli scyntygrafia wykaże zmiany. Pozdrawiam
Widze ze Pan Izabela sie dobrze na tym zna ... wiec w zwiazku z tym mam wielka prosbe ... mialam robione ekg na ktorym wykazano RYTM ZATOKOWY ZWOLNIONY Z NIEMIAROWOSCIA ZATOKOWA. Co to moze oznaczac ?? dostalam skierowanie nna echo serca, niedlugo bede je robic ? ale co moze oznaczac ta niemiarowosci i zwolnioy rytm zatokowy ?
Bardzo dziękuję!. Też mam przeczucie że coś mi się w sercu zapycha. Dwa tygodnie temu miałem pierwszy od chwili zawału tak poważny sercowy eksces. Potężny ból za mostkiem promieniujący do wszystkich zębów, duszenie się, zlewne zimne poty, specyficzny rodzaj strachu, itd. Doskonale znam te objawy z autopsji. Szczyt trwał około minuty i po dwóch dawkach nitrogliceryny wszystko minęło po kilkudziesięciu minutach. Będzie to już trzecia moja koronarografia, jeśli oczywiście do niej dotrwam. Bo jest nieśmiesznie. Ból za mostkiem (spoczynkowy) jest już coraz częściej. Jeszcze raz dziękuję!. A.M. Łódź.
Widzę, że dużo ludzi tutaj ze swoimi dolegliwościami i wynikami Echa się wypowiada, więc ja też sobie pozwolę... Łuk Ao lewostronny, w Ao Adb przepływ tętniczy 1,1 m/s W Ao Des 1,7 m/s. Zastawka Ao 3-pl, odejścia naczyń wieńcowych bez uchwytnych patologii. W IAS zawirowania na poziomie FO (w różnicowaniu napływ z zgg). W PA i gałęziach przepływ skurczowy. Wydłużone płatki obu ujść a-v. AML w rozkurczu opiera się o IVS. Mi 1,5 cm do La, wąska. TI 2,5 cm do Ra. Wymiany serca, osierdzie prawidłowe. Kurczliwość nieregularna. Z góry dziękuję.