Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio miałem robione Echo i oto co mi napisał lekarz:**Lewa komora 2/32mm o prawidłowych ścianach.Przegroda 12/19mm.Tylna ściana 13/19mm.Prawidłowa funkcja skurczowa.EF 60%.Lewy przedsionek 35mm.Prawa komora 34 mm.Aorta wstępująca 34mm.Osierdzie prawidłowe.Zastawka mitralna,zastawka aortalna prawidłowe.Doppler:gradienty prwaidłowe.Funkcja rozkurczowa lewej komory upośledzona**.No właśnie funkcja upośledzona.Mam się czego bać?Czy ktoś mógłby coś więcej mi na ten temat powiedzieć?Dodam jeszcze że chodze na siłownię i nie wiem czy powinienem kontynuować treningi z ciężarami.Z góry dziękuję za odpowiedź.

Miałam robione pierwsze echo serca więc nie za bardzo znam się na wynikach a moja doktor tylko pokiwała głową nic mi nie tłumacząc, powiedziała jedynie żebym się zgłosiła jeśli coś będzie się dziać. Mam za sobą długą historię choroby które nikt nie zdiagnozował, już nawet miałam nauczanie w domu żeby mnie mieć na oku, bo mdlałam na każdym kroku i mimo tomografu i wiecznych pobytów w szpitalach nic nie wiedzieli, jeden lekarz wykluczał drugiego. Oto moje echo serca po rocznym spokoju od *dziwnej* choroby. LVDd - 47 mm LVPWd - 7 mm LA - 35 mm Sep. zast. aort. - 17 mm RVDd - 17 mm frakcja wyrz. (LVEF) - 73% LVDs - 27 mm IVSd - 8 mm AoD - 20 mm Pierścień aorty wym. wew - nieuzuepłniona rubryka E/A 1.9 ACT 180

Cześć!!! w 2009 roku miłam robione echo serca a wczesniej założonego holtera. W echo wyszło mi ze mam wiotki płatek komory dwudzielnej czy cos takiego... Miałam byc pod kontrolą kardiologa lecz niestety zaniedbałam to... ostatnio zaczynaja dziac sie ze mna dziwne rzeczy czasami kilka dni kuje mnie serce i srasznie mi duszno... dodam tez ze mam 21 lat a moj tata zmarł na zawał lekko po40-stce... Czy ta wada moze sie pogłebiac??? Pomocy!!!

Witam, wczoraj miałam robione echo serca. Czy mógłby ktoś zerknąc na te badania. AO 23 LA 42 IVSD 13 PVD 10 LVDD 61 LVDS 57 EF 25 RVDD 33 Niedomykalność mitralna-płatki mitralne w ustawieniu restrykcyjnym, fala ekscentryczna wzdłuż tylnego płatka mitralnego i ściany bocznej lewego przedsionka. VC 6 mm, zajmuje około 25% światła LP. Niedomykalność trójdzielna I st. RVSP 30mmHg. Rozstrzeń jam lewej komory, lewego przedsionka, i prawej komory, zaburzenia podatności lewnej komory. Rozlegle zaburzenia kurczliwości lewej komory. akineza segmentów dolnych, bocznych, hipokineza segmentów przednich. Widoczna przebudowa pozawałowa ścian lewej komory. NIESTETY MUSZE POCZEKAĆ NA WIZYTĘ U KARDIOLOGA ? BĘDĘ WDZIĘCZNA ZA POMOC

Gość Kobietttaaa

Witam Chcialabym o wytlumaczenie mi moich wyników echo serca : Ps Wiek 49latt... Badzo prosze. Oto wyniki : Ao : 32 Pk : 18 Pmk : 12,2 Ef:61% Lp : 41 Lk: 59,2 Tślk : 12.1 Inne pomiary Zm zaznaczona zwłóknienie płatków , niedomykalnośc I/IIo ZT: fala zwrotna IIo Pogrubienie mięśnia lewej komory zaznaczoną zmianą podatności rozkurczowej Poszerzenie lewego przedsionka graniczna szerokośc lewej komory ;) Prosze o szybką odpp . Mam się czego bac ????

Miałam robione pierwsze echo serca więc nie za bardzo znam się na wynikach a moja doktor tylko pokiwała głową nic mi nie tłumacząc, powiedziała jedynie żebym się zgłosiła jeśli coś będzie się dziać. Mam za sobą długą historię choroby które nikt nie zdiagnozował, już nawet miałam nauczanie w domu żeby mnie mieć na oku, bo mdlałam na każdym kroku i mimo tomografu i wiecznych pobytów w szpitalach nic nie wiedzieli, jeden lekarz wykluczał drugiego. Oto moje echo serca po rocznym spokoju od *dziwnej* choroby. LVDd - 47 mm LVPWd - 7 mm LA - 35 mm Sep. zast. aort. - 17 mm RVDd - 17 mm frakcja wyrz. (LVEF) - 73% LVDs - 27 mm IVSd - 8 mm AoD - 20 mm Pierścień aorty wym. wew - nieuzuepłniona rubryka E/A 1.9 ACT 180

Witam. Mam 16 lat, prowadzę aktywny tryb życia. przebiegłem 2 półmaratony i od dwóch lat trenuję wioślarstwo. W listopadzie przeszedłem mononukleozę, dwa tygodnie byłem w szpitalu. W lutym, na badaniu echokardiograficznym , pani kardiolog stwierdziła, że widzi niewielki ubytek w środkowej części przegrody międzyprzedsionkowej o szer. ok. 5mm, z przepływem L-P. Ponadto *pień płucny o szer. 29,8 mm z nieco przyspeszonym przepływem o prędkości 1, 31 m/s , z falą zwrotną IP 1,6 m/s; zastawka trójdzielna z przepływem o prędkości 0,9 m/s, z falą zwrotną IT o prędkości 2, 54 m/s. Mam napisane na karteczce WNIOSKI: ASDII/ PFO Niedomykalność zastawki trójdzielnej I st. Twierdzi, że nie jest to nic poważnego, ale trzeba zrobić jakieś badanie metodą izotopową. Nie wiem, czy warto na to zwracać uwagę, a przede wszystkim, CZY MOGĘ PROWADZIC AKTYWNY TRYB ŻYCIA?. Przy wysiłku nie pojawiaja się żadne niepokojące objawy. Właściwie to nigdy się nie zdarzają:)

Czy mogę prosić o interpretację moich wyników? LV (cm) - 4.2 IVS (cm) - 1.0 PW (cm) - 0.95 RV (cm) - LAX - 3.4, 4 kon - 5.0 Aorta wst. (cm) - 2.9 LP (cm) - 3.4 EF - 68% Tachykardia podczas badania. Powiększona jama pr. przeds. i prawej komory. Grubość mięśnia prawidłowa. Bez odcinkowych zaburzeń kurczliwości LK. Zastawka aortalna trójpłatkowa - V max - 1.2 m/s, bez IA. Zastawka mitralna - dyskretne zwłok., ślad/mała IM. Zastawka trójdzielna - ruchome echo na zastawce od strony prawego przedsionka, duża niedomykalność, TRVG - ok. 26 mmHg - najprawdop. zaniżone, PASP - ok. 45-50 mmHg. Tętnica płucna nieposzerzona, przepływ dwufazowy, mała IP. Ciągłość przegrody m-przedsionkowej zachowana. ZGD - 2.5 cm, zapadająca się na wdechu w niewielkim st. - ok. 20-30%. Płyn za tylną ścianą LK - ok. 5 mm w rozkurczu. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Witam, Od jakis dwoch miesiecy mam powiekszone tetno 70-90 HR. I ztego powodu zrobiłam pierwsze w zyciu echo serca oto wyniki z dn 08.03.2013: Ao-24mm LA-32 LV-40 RV-25 IVS-8 we wnioskach było wszystko ok EF-70% Dodoam ze miałam jeszcze kłucia w sercu i poszłam do 2 kardio w innym miejscu dn: 26.03.13 na innym sprzecie ale dane się znacznie różnią i nie wiem co ejst przyczyna? Ao-25mm LA-28 RV-23 LV-45 IVS-10 EF-65% Czyli LV mi się powiekszył o 5mm, a prawa komora zmienjszyła o 2mm, lewy przednionek o 4mm. Nic z tego nie rozumiem.. martwię się.. proszę o interpretacje i rade.. Pozdrawiam.. Dodam ze trenowałam 10 lat sport i mam 22 lata.

Gość grazyna63

Witam, mam 63 lata i zrobiłam dziś echo serca. Nie znam interpretacji wyników, lekarz powiedział tylko że *jeszcze się nie kwalifikuję do operacji i mam brać leki*- nic więcej nie wiem. Moja córka strasznie się martwi. Czy mogę prosić o pomoc? oto mój wynik: zastawka mitralna: V max E 0,92m/s. V max A 0,80 m/s. echo z płatków pogrubiałe ze zwapnieniem w płatkach, pierścieniu i aparacie podzastawkowym. Ślad fali zwrotnej. zastawka aortalna: V max - 1,56 m/s, zastawka trójpłatkowa, płatki pogrubiałe z brzeżnymi zwapnieniami, niedomykalność zastawki I stopnia o po ok 1,6cm2 V max 5,15 m/s AV PG max 105,28 mmHg zastawka trójdzielna: V max - 0,66 m/s fala zwrotna śladowa zastawka t. płucnej: V max - 0,83 m/s bardzo proszę o pomoc...

Witam Z powodu szmeru serca w badaniu osłuchowym oraz od lat leczonego nadciśnienia tętniczego kardiolog zalecił mi ECHO serca, którego wynik jest następujący : Płatki zastawki mitralnej cienkie,przeciwstawne ruchome, amplituda ruchu przedniego płaska, miernie obniżona( DE- 1,55 cm, EFsl- 120mm/s ), lewy przedsionek miernie powiększony ( 4,7 cm ), pierścień aortalny na górnej granicy normy ( 3,7 cm ), płatki zastawki aortalnej cienkie, separacja miernie obniżona (1,4 cm ). Lewa komora znacznie powiększona (d-7,75 cm s- 7,05 cm ) EF= 32 %. Przegroda mk. niepogrubiona (d-0,8 cm s- 0,8 cm ). Stwierdza się akinezę koniuszka l. komory , całej przegrody mk, ściany przedniej i dolnej l. komory oraz 2/3 dystalnych ściany tylnej. Hiopkineza segmentu podstawowego ściany bocznej i .dolnej. Nie stwierdza się jednoznacznie cech włóknienia mięśnia lewej komory . Prawa komora na górnej granicy normy (w proj. przymostkowej -2,65 cm, w proj. czterojamowej- 4,5 cm ). Prawy przedsionek umiarkowanie powiększony ( 4,4 cm x 5,4 cm ) . Osierdzie bz. Doppler : Fala zwrotna III stopnia do lewego przedsionka i I/II stopnia prawego przedsionka . Pole powierzchni fali zwrotnej stanowi ok. 42 % pola powierzchni lewego przedsionka . Przepływ mitralny o typie upośledzenia podatności mięśnia lewej komory ( E/A = 2,8 przy dtE 90 msk). Skurczowe ciśnienie w t.płucnej wynosi ok.53,0 mmHg ( 38+15 mmHg ) Wnioski : Obraz jw. Konieczna konsultacja kardiologiczna/kardiochirurgiczna. Proszę o interpretację wyniku , gdyż jestem przerażona, a lekarz robiący badanie miał nietęgą minę.

Dzień Dobry! chciałabym uzyskać informacje na temat mojego wyniku ukg moje parametry: lewy przedsionek z M-mode 31 (19-40mm) z 2D 37x35 powierzchnia LA z 2D 11 (15-20 cm) powierzchnia RA 8 zastawka mitralna: MAPSE 18 lewa komora: EDD 43mm, EDV 83 ml, EF z 2D 64%, ESD 22mm, ESV20ml prawa komora 10mm grubość ścian lewej komory IVS 7/10 mm PWDT 8/13 mm kurczliwość mięśnia lewj komory normokineza Dopler zastawka mitralna fala E-V max 0,9m/s, fala A-V 0,7m/s, E/A 1,29, E-DT 317ms, MV area 2,34cm zaburzenia relaksacji E-DT >240ms zaburzenia restrykcji E-DT

Dzisiaj cały dzień mi się słabo robiło, czułam jak wszystko mi lata w środku, serce mi zaczęło stawać. Poprostu jakaś paranoja. To są moje wyniki UKG: Aorta: 18 mm Lewy przedsionek: 28 mm Prawa komora: 21 mm Lewa komora: 43 mm / 32 mm Grubość przegrody:10 / 6 mm Grubość tylnej ściany: 8 / 7 mm Kurczliwość ogólna EF: 65% segmentowa zachowana Ślad fali zwrotnej, przepływ w normie, przegroda ciągła, brzeżne wzmożenie echa płata prawowieńcowego Co to znaczy jak miałam asynchroniczny skurcz przegrody? Co to znaczy dyskretne ugięcie PPM? Wszystko jest ok?