Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Wymiary jam serca: lewa komora 48mm Mięsień IVS : 10mm Lewy przedsionek 32mm ściena tylna : 10mm Aorta 35mm Prawa komora 23mm Zastawka mitralna: wypadanie obu płatków V maks 0,8m/s E/V: 1,3 Fala zwrotna: ślad Zastawka aortalna: obraz prawidłowy V maks 1,4m/s Fala zwrotna nb. Zastawka trójdzielna: obraz prawidłowy V maks 0,5m/s Fala zwrotna nb. Zastawka płucna : obraz prawidłowy Funkcja rozkurczowa : V maks 0,7m/s Prawidłowa Fala zwrotna nb Osierdzie –wolne Kurczliwość – symetryczna, nieupośledzona Frakcja wyrzutowa 60% Przepisałem Pani Izabelo te dane, proszę o interpretacjęi wskazówki ( czy nie ma np. przeciwskazań do uprawiania turystyki górskiej przy rozrzedzonym powietrzu oczywiście nie wysiłkowo tylko rekreacyjnie ) często jest mi duszno, pozdrawiam i proszę o odpowiedź. Marcin
Witam Serdecznie mógłbym prosić o interptretacje wyników? Zastawka mitralna: Płatki: skurczowe wypadanie przedniego zwłókniałego płatka EF 128 mm/s Grandient średni 1mmHG DE 30 mm/s Pow. ujścia 4.4cm2 Fala zwrotna I st Zastawka trójdzielna Fala zwr. I/II st RVSP 25 mmHg Zastawka płucna Grandient max. 4,8mmHg Fala zwr. ślad z góry dziękuję
Witam wszystkich mam pytanko . Robiłam niedawno badanie ukg i wyszło mi tak : -Zastawka mitralna anatomicznie w granicach normy .MI ++/+++ -Zastawka trojdzielna anatomicznie w granicach normy .TI+ I niewiem juz czy zastaki sie domykaja skoro pisze ze w granicach normy czy nie skoro pisza te plusy ;/ A wy co sadzicie ? Pozdrawiam
Pani Izabelo czy struny rzekome w LV moga kiedys zniknac ??. Mam 16 lat i mam 3 niedomykalnosci zastawek aortalna +/++ ,mitralna ++/+++,trójdzielna + .Ogolnie jest poprawa z zastawkami mitralna i rojdzielna ale jeszcze niedokonca sie domykaja ,poniewaz jest jeszcze fala zwrotna ....A co do AnkiS to neidomykalnosc mitralna + nie jest grozna =) ...Przynajmniej ja tak sadze =) ... Pozdawiam =)
witam serdecznie i jeśli można też proszę o opinię.Czytając opisy na tych stronkach doszedłem do wniosku iż mam Nerwice,częstoskurcz, i wiele innych schorzeń kardiologicznych których nawet nie potrafię nazwać bo moje objawy pasują do wielu przypadków.Opisze je pózniej a prosiłbym o rozszyfrowanie wyniku ECHA.Z Góry dziekuję LK-4,6 PK-2.5 LP-3,2 Ao-2,8[opuszka] PMK1,1 TSLK1,1 Podejrzenie skrócenia nici ścięgnistej tylnego płatka bez fali zwrotnej. Napisano mi w opisie tendencje do TACHYKARDII ZATOKOWEJ I leki CONCOR , ASPARGIN Było to rok temu mam 28 lat i jest coraz gorzej.
P. Marcin -podane wyniki bez większych patologii, niewielka niedomykalnosc trojdzielna P. paulino-struny rzekome( jeśli to rzecywiście struny) nie znikają.Niewielka niedomykalnosc aortalna, srednioa/umiarkowana mitralna P. Anno drozny otwor owalny występuję u ok. 30% zdrowej populacji. moi państwo nie da sie stawiać diagnoz , wyrokowac przez net , na podtawie kilku wyrwanych z wyniku parametrów. Pytajcie swoich lekarzy prowadzacych!
Pani Izabelo, czy mogę prosić o zinterpretowanie wyników echa? prawa komora 2,6 przegroda. międzykom. 1,0 , ruch przegrodowy zbieżny lewa kom. 5,2, ws 3,3 fw 65% tylna ściana 0,8 aorta wstępująca 3,0, pierścień aortalny 2,7 separacja płat. aort. 2,1 l. przeds. 3,4 zastawka aort.: grad. max 3,4 śr.: 2,1 mmHg, płatki cienki, fala zwrot. - nieobecna zastawka mitralna: grad. max 2,5 śr.: 1,0 mmHg, płatki cienki, fala zwrot. - śladowa zastawka płuc.: grad max 3,4 śr. 1,9 mmHg, płatki cienki, fala zwrot. - śladowa zastawka trójdziel.: grad. śr. 0,5 mmHg, płatki cienki, fala zwrot. - śladowa RVSP = 30 mmHg szczególnie niepokoi mnie to RVSP
LV EDD 44 CM ESD-31mm EDV -65 EF-55% LA-31 13 cm RA -12cm Rv-24 bez odcinkowych zaburzen ...i dalej nie moglem odczytac BV-slad fali zwrotnej naplyw E*A TVR-slad AoV-bez zmian Pv-bez zmian Osierdzie wnormie Prosze o interpretacje tego wyniku
Pani Izabelo miewam czasem napady arytmii - srednio 2 razy w miesiacu - strasznie wtedy jestem slaby, serce potwornie kolacze i sie mocno poce - ogolne oslabienie! Trwa do ok pol godziny max a potem powoli sie uspokaja - czasem po 5 minutach wszystko wraca do normy! Ostatnio psychiatra stwierdzil u mnie zespol napadowo lekowy ale mialem tylko jedna wizyte narazie! U kardiologa zrobilem echokardiogram i jesli moge prosic to chcialbym uzyskac interpretacje wynikow: 1. Obraz zastawki mitralnej w normie 2. Obraz zastawki aortalnej w mormie - srednica aorty 28 N (20-37 mm) - rozwarcie platkow 19 N (15-26mm) 3. Lewy przedsionek 35 N (19-40 mm) 4. Prawa komora 28 N (8-26 mm) - to mnie zastanawia mocno !!!!! 5. Lewa komora EDD 50 N (35-57 mm), ESD 33 FS........ N (27-38) 6. Grubość tylnej ściany 9 N (6-11 mm) 7. Grubość przegrody 10 N (6-11 mm) 8. Kurczliwosc lewej komory w normie. EF*60% DOPPLER Zastawka mitralna N (0,6-1,3) mm (s wynik: E 1,0 A 0,65 Zastawka aortalna N (1,0-1,7 mm (s wynik: 1,65 Zastawka trojdzielna N (0,3-0,7 mm (s wynik: 0,7 IT - I z indeksem gornym 0, Vmax 2,5 ms lub cms Zastawka tętnicy płucnej N (0,6-0,9 mm (s IT 3,5 cm kwadratowego RA 14 cm2 Od kardiologa dowiedzialem sie ze mam niewielka niedomykalnosc .... (i tu nie jestem pewien bo bylem w szoku) zastawki trojdzielnej ale przez najblizsze 10 lat nic nie powinno sie dziac! Z wrazenia nie spytalem o nic wiecej ale teraz jestem zaniepokojony co to znaczy! Mam dopiero 28 lat i nie wiem czy powinienem sie czyms przejmowac? czy cos w przyszlosci mi grozi?jakies powiklania? zawal? wylew? operacje serca? prosze o odpowiedz w miare mozliwosci i z gory dziekuje.
dodam jeszcze ze u lekarza rodzinnego mialem robione ekg i wyszedl jakis maly blok a cisnienie 150/100, 140/90! U Pani kardiolog 130/90! Biore narazie Betaloc zoc 25 ktory juz jakis czas temu zalecil mi znajomy kardiolog!
Droga Pani Izabelo. Bardzo proszę o poradę. Już w dzieciństwie miałam problemy z sercem tzn. kołotania, kłócie itp. Ale ostatniego czasu, w przedsiąku kilkunastu m-cy, wszystko nagle nabrało tempa. Zaczęły się także inne objawy; gniecący ból w klatce pirsiowej trwający nawet do 2, 3 godz, duszności podczas wysiłku, bóle (żył) w kończynach (uczucie zaciśnięcia kończyn i brak swobodnego przepływu krwi, ucisk w głowie, pojawiający się obrzęk stóp podczas napadu, uczucie ciągłego zmęczenia i osłabienia choć wyniki badania krwi były dobre. Poziom harmonów na tarczycę również. Robiłam badanie ekg i echo serca. Oto moje wyniki; EKG- Rytm zatokowy, miarowy 70/min, płaskoujemny złamek T w III, aVF ECHO- LK 35/24 mm, Przegroda Międzykomor 8/15 mm, Tylna Ściana 9/13 mm, PK 22mm, LP 29 mm, Pierścień aortalny 18 mm, aorta wstępująca 22 mm, gradient aortalny 2,4/mmHg, Zastawka płucna- gradient 3,1/mmHg, Zastawka mitralna- płatki zwłókniałe, gradient 2,5/mmHg, fala zwrotna śladowa. Z.Trójdzielna nie uwidoczniona. Kurczliwość globalna i odcinkowa zachowana EF 60%. W czasie badania liczne zaburzenia rytmu serca. Bad lab.- Ht 40 L 8.700 PLT 276 tyś. Na 141 K 3.9 mocznik 4.0 glc 5.5 CRP poniżej 7.0 APTT 34.5 INR 0.99 Fibrynogen 2.83 CPK 82 Mb 3 Troponina poniżej 0.01 magnez 0.81 D-dimery 0.27 W szpitalu powiedzieli mi że są to badania na niedotlenienie mięśnia sercowego, ale więcej inf nie chcieli udzielić. Byłam u kardiologa ale on powiedział, że zwłóknienie zastawki mitr. to nic wielkiego i żebym się tym nie przejmowała, bo chora na serce nie mogę być biorąc pod uwagę mój wiek- 22 lata (Ps. choć w mojej rodzinie 2 osoby chorują na serce) Proszę napisać co Pani o tym myśli, czy wyniki są dobre i rzeczywiście nie mam się czym przejmować, a co w sytuacji kiedy zasłabne w pracy czy na ulicy bo nie pierwszy raz mi się to zdarza. Czy powinnam zlekceważyć ten fakt tak jak kardiolog u którego byłam, czy szukać porady u innych lekarzy i jeśli tak to u jakich. Z góry dziękuję za zapoznanie się z treścią mojego listu oraz w miarę możliwości za szybką odpowiedz. Z poważaniem Daria
Witam serdecznie, Pani Izo bardzo prosze o pomoc, właśnie otrzmałam wyniki badania echa mojej mamy: LK-61 mm PK-28mm PMK-10mm Aorta-30mm TŚLK-9,0mm LP-49mm Morfologia wszystkich zastawek praw.widoczna IM II ( przy obniżonej EF) IT III vena contracta fali zwrotnej ok. 7,0mm. Umiarkowane cech nadciśnienia płucnego gard max w tetnicy płucnej ok. 40 mmHg.Funkcjonowanie zastawki aortalnej prawidłowe. Akineza segm sciany dolnej i tylnej oraz PMK. Hipokineza pozostałych seg m LK EF ok 25% Powiększenie jamu LK, LP,PK. Bez cech płynu worku osierdziowym. Bardzo proszę o interpretację tego wyniku. z góry dziekuję.
Gość malwa39
witam wszystkich. miałam robione ekg i mam napisane R.Z.M. ok.65/m niespecyficzne zmiany sł. do lekarza idę za kilka dni, co ten wynik oznacza cz te niespecyficzne zmiany mogą być od nerwicy lękowej. dziękuję
Nikt na tym forum nie czyta nawet kilku poprzednich postów. Kilka razy już pisałem, że najprostszym a jednocześnie najbardziej czytelnym badaniem serca, które powinniśmy robić jako pierwsze przy jakichkolwiek dolegliwościach sercowych jest SATRO. Ono ukierumkowuje ewentualną dalszą diagnostykę. Takim badaniem do tej pory było EKG, tyle, że jego czułość jest zbyt niska aby postawić jakąkolwiek diagnozę. ---www.kardiobadanie.nets.pl-----
Pani Izabello proszę o pomoc!! Oto wyniki echa serca mojego syna Echokardiografia: Lewa komora LVDd-5,3cm. LVDs-3,3cm. Grubość ścian IVS-1,0cm. LVPW-1,0cm. Prawa komora RVDd-2,3cm. Lewy przedsionek LADd-3,2cm. Aorta Ao-3,2cm. Zastawka mitralna MV-0,98m/s. Zastawka aortalna AV-1,35m/s. Zastawka trójdzielna TV-0,86m/s. Zastawka płucna PV -0,93m/s. Frakcja wyrzutowa. LKwg. Teichholza 68%. Kurczliwość: Jamy serca niepowiększone. Grubość ścian prawidłowa. Zastawki bez zwłóknień i zwapnień. Niewielka IM I st, ślad II st IT ( I/IIst).. Dodatkowo struna ścięgnista w koniuszku L.komory. Kurczliwość p[rawidłowa. Osierdzie bez patologii. czy to jest duża wada? Czy Syn może wykonywać pracę fizyczną. Jest po studiach młodym człowiekiem, który chce pracować fizycznie , bo nie ma dla niego pracy w jego zawodzie. Czy ma zażywać leki? Martwię się i proszę o pomoc. Czy te wady są wrodzone czy nabyte?
Gość izabela
P. Artur-generalnie wyniki w normie P. daria-echo w normie, co do zmian w ekg , trudno interpretowac sam opis, badania laboratoryjne w normie, moze warto wykonac badanie holterowskie? P. Monik-powiększenie jam lewego serca , ze średniego stopnia niedomykalnościa mitralna i umiarkowana trojdzielna. problemem jest obnizona funkcja skurczowa -obnizona EF- można podejrzewac ewentualna etiologię niedokrwienna ,ale to pytanie prosze zadac kardiologowi prowadzącemu. Na pewno do dobrej konsultacji , leczenia niewydolnosci serca, moze koronarografia? P. mamo-nieistotne niedomykalnosci mitralne i trojdzielne, struna ścięgnista to raka *uroda serca* Z opisu echo nie wynika żadna powazna wada
Gość Marcin83
witam Pani Izabelo mam pytanie do Pani robiłem badania usg serca w 2004 i w 2007 roku w 2004 wyszło mi na trzech badaniach usg ze mam MV.opis:płatki bez zmian -przepływ;0.9 -fala zwrotna;+/++ AV.opis;płatki bez zmian -srednica aorty nad zastawką;19 -średnica aorty wstępującej;26 -przepływ;1.1 -fala zwrotna; brak TV.opis;płatki bez zmian -przepływ 0.5 -fala zwrotna;brak PV.opis;płatki bez zmian -przepływ;0.6 -fala zwrotna brak a w roku 2007 MV.opis;płatki bez zmian-przepływ0.8-fala;brak AV.opis;płatki bez zmian-przepływ1.35-fala;slad -średnica aorty nad zastawką; 18.5 -średnica aorty wstepującej; 31 TV.opis;płatki bez zmian-przepływ 0.75-fala;+ PV.opis;platki bez zmian-przepływ1.1-fala;+ Pani Izabelo czy jest to możliwe żeby jedna zastawka sie naprawila sama przez trzy lata a z następnymi bylo gorzej choć wczesniej były dobre? i ten przepływ przy zastawce PV był 0.6 a jest 1.1 czy to powazne odejscie od normy? dodam ze bardzo żle sie czuje i juz nie wiem co mam robić z tymi badaniami a mam 25 lat z góry dziekuje za odpowiedz