Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Prosiłabym P. Izę o interpretacje wyniku Echa serca: Zastawka mitralna EF85mm/s (70=150) DE 19 mm/s (17-28) Gradient max: 2,5 mmHG Fala zwrotna: I stopnia, przepływ mitralny o znacznej dominacji fali A wzgl.E (E/A=0,6)Płatki: cienkie, przeciwstawne ruchome Zastawka AorlalnaAorta wstępująca:28 mm Separacja:18 mm (15-26). Pierscien zastawkowy: 28,5mm (15-35) Fala zwrotna; nie stwierda się Zastawka TrójdzielnaGradient fali zwrotnej: 31,0 mmHg Fala zwrotna: I stopnia - skurczowe ciśnienie w t. płucnej wynosi ok. 41.0 mmHg Płatki cienkie Zastawka płucnaGradient max: 7.o mmHg Fala zwrotna : nie stwierdza się. LK-45/23,5 PK 19mm(7-26) Lewy przedsionek 31 mm (19/40) Czy wynik ten może sugerować o pierwotnym nadciśnieniu płucnym.
Można jak najbardziej uprawiać sport p. helhaim P. ADi - średniego stopnia podwyższone ciśnienie plucne , reszta parametrów prawego serca w granicach normy , na podstawie tych parametrow raczej trudno postawić takie rozpoznanie
Pani Izo , dziękuje za odpowiedź ale proszę jeszcze o radę , jakie badania powinnam wykonać żeby wyjasnić sprawę nadciśnienia płucnego, lekarz kazał mi przyjść na echo serca za rok a ja nie mogę spać ani normalnie funkcjonować. Powiedział też, że mam serce hiperkinetyczne - czy to może doprowadzić do szybkiego powiększenia serca. Czy mogłabym wykonać scyntygrafie płuc czy raczej to nie ma sensu. Pozdrawiam
Pani Izo, wracając jeszcze raz do mojego echa serca nie miałam nigdy żadnej wady serca, czy choroby płuc ani żylaków więć jedyne co mi przychodzi do głowy to pierwotne nadciśnienie płucne ( a wiem co to znaczy) , to że serce hiperkinetyczn myśle że wynika z nadciśnienia płucnego. Czy powinnam iść do innego kardiologa. Jeszcze raz proszę - jakie moge zrobić dodatkowe badania i co by mi dała scyntygrafa płuc, .Ja wiem , że jedynym potwierdzającym wynikiem nadciśnienia płucnego jest cewnikowanie serca, ale myśle ,że nie robią przy takim wskaźniku 41 mmHg a może powinnam cierpliwie czekać na kolejne echo serca - tylko ile. Jeszcze raz pozdrawian.
P. Adi! jesli jest to tylko pani podejrzenie , to z zaprezentowanych wyników na pewno nie mozna podejrzewac tak powaznego rozpoznania!CZemu Pani tak myśli? TYlko na podstawie tego niewielkiego wzrostu ciśnienia w krążeniu plucnym? Cechy krążenia hiperkinetycznego moga występowac w nadczynności tarczyyc, infekcji ,anemiii , a takze częste są u mlodych , wrażliwych kobiet.
Mam 27 lat. Bardzo prosze o interpretacje Echo serca: Wielkość jam serca w normie. Kurczliwość mięśnia lewej komory dobra. LVEF 65%. Zastawka mitralna w normie. Zastawka aortalna 2-płatkowa (zrośnięte płatki prawy i lewy) z niedużymi zmianami zwyrodnieniowymi, Vmax 226cm/s, bez cech istotnej stenozy , umiarkowana fala zwrotna. Zastawka III w normie. Zastawka tętnicy płucnej w normie. worek osierdziowy wolny Nieduże poszerzenie aorty wstępującej. Koarktacji nie stwierdzono. A-ASC 40, LA 38, LVEF 65%, LVSD 34, LVDD 53, IVSD 10, LVPW 10.
Witam, mam 20 lat, byloby mi bardzo milo gdyby ktos z fachowa wiedza znalazl chwilke i odpowiedzial na moje pytanie, mianowicie moje wyniki to: LVDD 44 LVSD 2.7 ! (2.8-4.1) **** IVSD 1.0 PWD 0.9 LA 3.0 AORTA 2.9 LVEDV 87,7 LVESV 27,0 EF 69 SF 38,6 W-g norm LVSD mam za niskie co to oznacza, czy to moze miec wplyw na moja wydolnosc serca?Mam glownie ma mysli czy powinienem bardziej uwazac np nie uprawiac ekstremalnych sportow? I czy to powinno zostac leczone? Lekarz nic o tym wyniku nie mowil, ale dla pewnosci wolalbym sie dokladnie dowiedziec. Pozdrawiam
Pani Izabelo, ja już pisałam wcześniej o moich wynikach - echo serca - nadciśnienie płucne 41 mmHg - miałam robione RTG klatki piersiowej , nic nie wykazało, ale pewnie są inne choroby płuc, które nie wychodza na prześwieteniu. Czytałam ,ze nadciśnienie płucne jast bardzo niebezpieczne, Co powinnam dalej robić. Pozdrawiami
Pani Izo, prosze o interpretacje Mam 27 lat. Bardzo prosze o interpretacje Echo serca: Wielkość jam serca w normie. Kurczliwość mięśnia lewej komory dobra. LVEF 65%. Zastawka mitralna w normie. Zastawka aortalna 2-płatkowa (zrośnięte płatki prawy i lewy) z niedużymi zmianami zwyrodnieniowymi, Vmax 226cm/s, bez cech istotnej stenozy , umiarkowana fala zwrotna. Zastawka III w normie. Zastawka tętnicy płucnej w normie. worek osierdziowy wolny Nieduże poszerzenie aorty wstępującej. Koarktacji nie stwierdzono. A-ASC 40, LA 38, LVEF 65%, LVSD 34, LVDD 53, IVSD 10, LVPW 10.
Pani Izo bardzo prosze o interpretację Mam 27 lat. Bardzo prosze o interpretacje Echo serca: Wielkość jam serca w normie. Kurczliwość mięśnia lewej komory dobra. LVEF 65%. Zastawka mitralna w normie. Zastawka aortalna 2-płatkowa (zrośnięte płatki prawy i lewy) z niedużymi zmianami zwyrodnieniowymi, Vmax 226cm/s, bez cech istotnej stenozy , umiarkowana fala zwrotna. Zastawka III w normie. Zastawka tętnicy płucnej w normie. worek osierdziowy wolny Nieduże poszerzenie aorty wstępującej. Koarktacji nie stwierdzono. A-ASC 40, LA 38, LVEF 65%, LVSD 34, LVDD 53, IVSD 10, LVPW 10.
Bardzo proszę o ocenę mojego echa serca Lat 28 176 cm wzrostu, 63 kg mój opis echo serca lewa komora (r) 52 mm, mięsień IVS (r) 7 mm lewy przedsionek 30 mm, Sciana tylna (r) 6 mm aorta 28 mm prawa komora 24 mm zastawka mitralna: skurczowe ugięcie płatka przedniego fala zwrotna : ślad zastawka aortalna prawidłowa V maks: 1,2 m/s gradient maks. 6 mmHg fala zwrotna: nb Zastawka trójdzielna: ślad zastawka płucna: Acct: 152 ms funkcja rozkurczowa prawidłowa Osierdzie bez zmian kurczliwość prawidłowa .. w ostatnich badaniach ekg raz było: rytm dolnoprzedsionkowy, a w następnym: rytm zatokowy miarowy niecałkowity blok prawej odnogi pęczka hisa lewogram patologiczny Co pani sądzi o badaniach EKG? Bardzo proszę ustosunkować się do badania echo, czy wymiary jam serca są w normie? I co z całą resztą, bo jakoś nie jestem pewna, że jest dobrze.
Pani Izo bardzo prosze o ile to mozliwe o pomoc w analizie mojego badania echokardiograficznego 20 lat, 164cm, 51 kg Rozpoznanie kliniczne: Zaburzenie rytmu serca 1. Zastawka militarna: EF 108 mm/sek DE 15 mm Gradient max 3,02 mmHg Powierzchnia ujscia 2,58 cm2 Fala zwrotna: sladowa Platki: cienkie, ruch rozbiezny, relaksacja l.k. w normie, wzmozone przeplywy przezzastawkowe, jak w krazeniu hiperkinetycznym 2. Zastawka aortalna: Separacja 18 Pierscien zastawkowy 26mm Gradient max 12,8 mmHg Sredni 6,8 mmHg Fala zwrotna: Nieob. Platki: Cienkie, dobrze ruchome, zastawka 3-platkowa 3. Zastawka trojdzielna: Fala zwrotna: I st platki: cienkie 4. Zastawka plucna: Fala zwrotna: nieob. Platki: cienkie, orient. cisnienie w t. plucnej ok. 20,5 mmHg 5. Lewa komora: rozk/skurcz 45/24 mm frakcja wyrzutowa: 79% tylna sciana:rozk/skurcz 12/14 mm przegroda miedzykomorowa 9/11 mm Ruch przegrody: przeciwstawny 6. Prawa komora: 15 mm 7. Lewy przedsionek: 36 mm skrzepliny: nieobecne cz. s. miarowa ok 84/min Pani Izo bardzo prosze o przeanalizowanie wyniku, czy wszystko jest ok? i wlasciwie o co chodzi z ta frakcja wyrzutowa oraz z wzmozonym przeplywem przez zastawki. Z gory dziekuje i pozdrawiam Justyna
P .Alutka- dwupłatkowa zastawka aortalna , sonografista pisze o umiarkowanej niedokalności,ale jej dokladniej nie okresla ( pewnie II lub II/III) Graniczny wymiar aoty wstepującej P. Basia-wynik bez istotnych patologii P. Justyna -wynik bez istotnej patologii, cechy krązenia hiperkinetycznego , bywa tak u mlodych osób , moze to byc związane np. z nadczynnościa tarczycy , infekcja , wzmożonym poburzeniem ukladu adrenergicznego
witam czy może mi ktoś pomóc w rozszyfrowaniu badania lewa kom.skurcz 36mm rozk.52mm lew.prz. 43mm aort. 31mm praw.kom. 35mm ivs sk 20mm. rozk. 15mm tyl sk 15mm rozk.12mm dt 270ms p1/2t 3,3cm kwadrat v maks 0,8 m/s ivrt 72 ms e/a1.4 fala zwrotna slad sredni 1,2 mmhg acs-21mm vmaks 1,2mm fala zwrotna nb. rvsp-20mmhg vmaks 0,6m/s fala zwr.I pvat-119ms vmaks 1,2m/s opis/przegroda miedzykom.pogrubiala glownie przez zgrubienie wsierdzia pk.frakcja wyrzut.56% ----granicznej gr.miesien lk.---- 32 lat 180 cm 96 kg z gory dziekuje i pozdrawiam