Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

olesia mam napadowe migotania przedsionkow, dr u ktorej sie lecze twierdzi ze mam wiencowke, dlugotrwale nadcisnienie a co do badan to mialam niektore wykonywane jestem po ablaci izolacja zyl plucnych choc nie wiem co to jest, tak mam napisane w wypisie ze szpitala, rok bylo super pojedyncze potkniecia serducha ktorych nie bralam do glowy, ale bol rozpierajacy klatke i brak powietrza to mnie nastraszylo .
Dzień dobry pani Izabelo chciałabym prosić o intrepretacje badań echa seca.W chwili badania miałam 15 lat (maj 2006) : Połaczenia a-v i v-a zgodne.Wymiary jam serca : RV 2 cm ,LV 4.62/2.54,IVS 0.64 cm,PW przegrody serca szczelne.Zastawka aortalna trójpłatkowa ,nieco pogróbiałe płatki przepływ przez zastawkę prawidłowy 1.2 m/s. Płatki zastawki mitralnej drzące, nieco pogrubiałe dystalnie/AML ok. 0.5 cm/ niewielkie uginanie płataka przedniego do lewego przedsionka,niestała sladowa fala zwrotna mitralna. W pniu płucnym przepływ skurczowy 0.8m/s, mała IP. Łuk aorty lewostonny , przepływ w Ao desc. 1.5 m/s. W lewej komorze struna rzekoma. Wnioski : Badanie w normie.Obserwacja zastawki mitralnej. Na badanie poszłam dlatego ,że bardzo czesto łapały mnie bóle w klatce piersiowej.W grudniu bede miała robione nastepne badanie echa serca. Niewiem czy to wazne ale juz 2 razy na okres ok. 2 tygodni dretwiała mi reka prawa nie moge nic w niej trzymac byłam u neurologa stwierdził ze nic mi nie jest(nie mam nic uszkodzonego). Bardz czekam na odpowiedz z góry dziękuje !
Witam. Czy ktoś mógłby mi udzielić inf. czy moje wyniki echa serca są dobre? LK: 4,8 PMK: 1,0 TS: 1,0 PK: 2,7 LP: 3,4 Ao: 2,9 Fala E: 0,9 Fala A: 0,6 Lekarz powiedział, że wszystko jest OK, ale prawidłowe wyniki jednak minimalnie różnią się od moich. Czy to ma jakieś znaczenie? Choruję na nadciśnienie (170/90) i niedoczynność tarczycy. Pozdrawiam, Aga.
Pani Izo czy moglaby Pani rozszyfrowac wynik ekg;brak zalamka P amplituda zespolu ORS obnizona w, i,iii,avl V1,V2. patologiczny zalamek O w iii, nieprawidlowy zalamek R W V1,V2,V3,V4, odcinek ST obnizony w ii,v6. nieprawidlowy zalamek T w i,ii,V3,V4,V5,V6. dziekuje i pozdrawiam, wczoraj bardzo zle sie czulam i zrobilam to ekg.
Dziekuje Pani Izabelo, to jest wydruk z komputera, znalazlam sie na izbie przyjec i tam slyszalam wypowiedz lekarza ze jest niedotlenienie dolnej sciany lewej komory serca, a te bole ze to dusznica bolesna,myslalam ze Pani bedzie mogla mi cos doradzic te bole pojawiaja sie nagle w spoczynku trwaja okolo 5 do 10 min i sie powtarzaja. Czy te objawy za tym przejawiaja?
|Witaj olesia tak bylam u kardiologa pani dr po obejzeniu ekg powiedziala ze mam, nazywany w kardiologi zespol x jest to choroba wiencowa malych naczyn, poniewaz w ekg jest obnizony odcinek STz nidotlenieniem dolnej sciany lewej komory, nie wiem czy dobrze zrozumialam mam pokazac sie za miesiac dodatkowo dostalam molsidomine.
czesć moje wyniki jeśli ktoś z doświadczeniem mógłby je zinterpretować dziekuje lat 30 men zast.mitralna gradient max 2,2 mmHg fala zwr - I st płatki zwókniałe ,przeciwstawnie ruchome zast.aortalna aotra wstęp 37 mm pierscień zast - 30 mm gradnient- max 8,4 mmHg separacja 23 mm( 15-26) fala zw - II/III st podejrz. zastawki dwupłatowej Zast.trójdzielna falazw I/II st , RVSP 40 mmHg zast.tętnicy płucnej bz lewa komora rozk/skurcz - 58/40mm(35-57/19-39) frakcja wyrzutowa ok 57 % przegroda miedzyk - ( rozk/skurz)11/16mm( 6-12/11-18) tylna ściana( rozk/skurz) - 13/17mm(6-11/9-14) Prawa kom 22mm( 7-27) Lewy przedsionek 34 mm wnioski - powiększ lewa komora,pogrubiała ściana lew.komory,fala zw II/III do lewej komory,podejrz zastawki aortalnej dwupłatowej Odczucia indywidualne pacjenta - szybkie męczenie mimo dobrej kondycji i sprawności ( regularne ćwiczenia basen,hala,wycieczki górskie) co przejawia się rozszerzenieniem naczynek krwionośnych na skórze twarzy i dekoltu.wieczorami czasami ból w kostach, delikatny szum w uszach,po wypicu większej ilości alkoholu długie dochodzenie do siebie psychiczne i fizyczne:(. Jeśli to wada serca ( zastawka dwupłatowa) to możliwość wrodzonej- mama paliła w czasie ciąży lub nabyta - przebyte zapalenia płuc w wieku do 2 lat, Pacjent narzeka na przewlekłe kłopoty z swędzeniem i infekcjami uszu , - zrobić posiew na bakterie? problemy z krwawieniem dziąseł -parodontoza - możliwośc zakażenia wsierdzia przez taki stan rzeczy ? dwa lata temu grudki na kciukach i palcach wsazujących małe napełnione wodą - czy to nie było IZW ? czy moge uprawiać sport ? czy w najbliszym czasie poddać się operacji? Czy szczepić się na grype? , Czy w czasie usuwania kamienia nazębnego wcześniej podac sobie antybiotyk? Co ile trzeba faktycznie robić testy po operacji na krzepliwość krwi bi różne opinie dziekuje
denis, w sprawach szczegółowych mam nadzieję udzieli ci odpowiedzi izabela, Alicja bądź inna kompetentna osoba. Nie mam pojęcia czy gradient przy zastawkach jest podawany tylko w przypadku stenozy. Jestem laikiem. Na zastawce mitralnej niedomykalnośc I stopnia, a więc niewielka. Niedomykalnośąc zastawki aortalnej juz poważniejsza, okreslona jako II na II stopien z IV. czasami niedomykalnośc mitralna występuję właśnie przy wadzie aortalnej. W opisie podejrzenie dwupłatkowej zastawki mitralnej. Często wada dziedziczna. Jesli podejrzenie by było prawdziwe tym bardziej musisz uważać na profilaktykę infekcyjnegio zapalenia wsierdzia IZW. Niedomykalnośc zastawki rtójdzielnej I na II stopnia z IV. Zastawka płucna bez zmian. Infecje górnych dróg oddechowych typu angina moga doprowadzić do wady zastawkowej. Nie wiem jak to jest z zapaleniem płuc. Sport napewno nie wyczynowo. Co do szcepienia na grype zdania są podzielone. Ja jednak dziecko szczepię. Przed usuwaniem kamienia podac osłonowo amoksycylinę. Podobnie jak przy np wyrywaniu zęba, powaznych ranach, zabiegach. Pozdrawiam
witam dzis rozmawialem z kolega ktory mial koroanografie. mowil ze zwijal sie z bolu jak mu nacilanali udo, pozniej wszystko czul i prosil o cos na bol, ale nie dostal. opowiadal ze byl to dla niego koszmar. podanie kontrastu pamieta jak uderzenie granatu - podobno zemdlal z tego - sam reszty nie pamieta. po badaniu 5 dni byl w szpitalu. rany ja juz sie czese caly, co to bedzie. panicznie boje sie bolu i obawiam sie badania. naprawde... jak mysle to juz sie trzese. nie chce myslec, jak przjdzie dzien, ze mam byc w klinice. chyba.... umre ze strachu. do tego te kartki do podpisania i ew. powiklania. a jak juz nie wyjde z kliniki? a jak bedzie bolec? bolu boje sie panicznie i jestem w stanie zwiac z badania. a tak na marginesie. jak jest wykonywane to badanie technicznie. co trzeba wygolic (wole to w domu zrobic), jak sie lezy tam na sali, czy cos podlaczaja. slyszalem cos o cewniku, ale balem sie dopytac. niech ktos mi powie dokladnie jak to wyglada i ile trwa to badanie.