Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie. tydzień temu wylądowałem w szpitalu z objawami migotania przedsionków. po nocy spędzonej w szpitalu zostałem umiarowiony. po wizycie u kardiologa i wykonaniu echa dostałem następujące wyniki: wymiary jam serca: LP 39 LK 62 PK 34 Ao-ujście Ao-cz. wstęp 33 przegroda m.k. 9 tylna ściana 9 Kurczliwość mięśnia LK bez istotnych zaburzeń kurczliwości Zastawki: mitralna bez zmian aortalna bez zmian Wniosek: Powiększenie jamy komory lewej i prawej Czy to są znaczące różnice od normy? pytam o powiększenie jam komór? proszę o odpowiedź. z góry dziękuję.... mariusz (lat 30)
Błagam o pomoc mam badania na komisji lekarskiej do służb mundurowych lekarz wykrył u mnie ekg miałem dobre inne badania także lekarz wykrył u mnie szmer i wysłał na echo serca , kilka lat temu miałem te badanie i stwierdzono: wymiary serca lewa komora: 5,9 lewy przed: 4,5 aorta: 2,7 prawa komora: 3,0 przegroda m-k 0,6/1,0 ściana tyl. lk : 1,2 zastawka mitralna: v maks 0,9: E/A : 0,9/0,6, fala zwrotna pierwszego stopnia czy jest to groźny wynik i czy może się pogorszyć, błagam o odpowiedź od tego zalezy to czy przyjmą mnie do śłużby, nadmienię iż nie odczuwam żadnych dolegliwości i jestem aktywny fizycznie
Dziekuję bardzo zarówno Pani Izabeli jak i Pani Oli za udzielone odpowiedzi. Jestem naprawdę wdzięczny za zainteresowanie moim temetem. Dziewczyna o której piszę jutro idzie na badanie przez przełyk i mam nadzieję, że ubytek okaże się możliwy do zamknięcia przezskórnie... Chciałem jeszcze zapytać, czy stosunek objętości przepływu płucnego do systemowego ma jakieś znaczenie do podjęcia decyzji o rodzaju zabiegu? Echo serca wykazalo stosunek 2,6:1 (o ile pamietam), a kolejne badanie 1,7:1. Wyczytalem gdzieś ze normowy stosunek to 1,5:1. Czy to znaczy ze ubytek moze być maly na tyle żeby go zamknąć przezskórnie? Pani Olu bardzo bym prosil o jakiś kontakt do matki tego chłopca o którym Pani pisała... Mój e-mail: s.mielec@interia.pl, lub gg 5377609 Dziękuje jescze raz za pomoc!!
Pani Izabelo... mam 185cm, ok. 100kg. jestem dobrze zbudowany... w przeszłości dużo grałem w kosza, jakieś 2-3 godziny dziennie. to było 8-9 lat temu. ostatnio (3 ostatnie miesiące) dość dużo przytyłem, jakieś 10kg(mam jakieś 100kg, może ciut więcej). nadal uprawiam czynnie sport: raz w tygodniu sala 2 godziny - koszykówka + siatkówka i drugi raz w tygodniu sala - batminton - 1godzina... dodam, że nie miałem wcześniej żadnych kłopotów myślę, że lewa komora, to nie problem. obawiam się o prawą komorę... ma 34mm, a górna granica to jakieś 26mm, tak przynajmniej wyczytałem w internecie... czy to jest groźna sprawa? powiększenie komór? poszedłem do lekarza, bo po tygodniowej chorobie, którą sam chciałem wyleczyć (ostre przeziębienie: kaszel, katar) pojawiło się migotanie przedsionków. do chwili obecniej nie wiadomo skąd się wzięło... podczas badania ECHO okazało się, że mam powiększone komory. wykluczono zapalenmie mięśnia sercowego oraz tarczycę... czy powinienem się obawiać? proszę o radę... mariusz (30lat)
witam mam pytanie odnoścnie echa serca. miałam robione usg i lekarz zalecił mi jeszcze echo serca. zadzwoniłam do prywatnej przychodni i umowiłam sie na echo. przy rejestracji mowie ze przyszłam na echo na co ta pani ze na usg a ja ze nie ,ze na echo a ona ze echo i usg to to samo.weszlam do lekarza i sie spytałam i on także stwierdzil ze echo to to samo co usg. badanie trwalo ok 5 minut a z tego co wiem echo trwa minimum 30 min.wiec w koncu jakie ja wlasciwie mialam badanie??
Echo nie sluzy do diagnostyki WPW , czesto wystarcza zwykle ekg spoczynkowe. Czas trwania badania w dużej mierze zalezy od istniejących patologii i doswiadczenia badającego. Co do prawej komory , tez trzeba patrzec całosciowo Feigenbaum pleca odnosi c jej wielkośc procentopwo do wielkosci lewej komory Migotanie przedsionkow czasem moze pojawic się przy powazniejszej infekcji ,ale bardziej zapytalabym czy nie ma pan nadcisnienia? Jeszcze w opisie echo brakuje mi oceny zastawki trojdzielnej.
witam ponownie... mam nadciśnienie... ok. 140/90, i tak się utrzymuje. mam też niskie tętno... ponizej 60, w granicach 55. nie ma żadnej wzmianki o zastawce trójdzielnej... 5.11.2007r idę na ECHO takie dokładniejsze... czy mam powody do niepokoju? czekam na odpowiedź i dziękuję za poprzednie mariusz (30lat)
dobrze pani studentko w przyszlosci sie poprawie to widac bo Szczecina to dobrze nie znasz ale glupot nie pisz ze lekarz robil Ci usg i polecil zrobic echo i moze piszac sie pomylilam bo kiedy ja konczylam studia to napewno nie bylo Cie na tym swiecie pozdrawiam,a na forum nie chodzi chyba az tak o ortografie,
chce napisac tylko tyle że byłam dziś na konsultacji u kardiologa z usg serca i lekarz ten(jeden z najbardziej znanych)powiedział mi że usg to usg a echo to coś zupełnie innego i po raz kolejny kazał mi udać sie na badanie ECHO SERCA .więc ja laikiem nie jestem tylko słycham lekrzy a nie tego co niektórzy piszą na forum
Jakiś czas temu byłem w szpitalu bo miałem zapalenie mięśnia sercowego. Pierwszego dnia przyszed do mnie lekarz z jakąś aparaturą i powiedział że będzie robić usg serca. Następnego dnia zabrali mnie na inna sale i zrobili mi echo serca. Chyba wiec cos musi to oznaczać innego. Nie wiem nie znam sie w ogóle ale mówię co było na moim przykładzie.
USG serca Inaczej nazywane ECHO serca. Aparat służący do badania ma inną głowicę niż urządzenie do USG brzucha oraz przystawkę kardiologiczną. Możliwości oceny serca przy użyciu tej metody stały się tak duże, że ECHO zaczyna być badaniem nieodzownym do podjęcia jakiegokolwiek leczenia kardiologicznego. Dzięki niemu możliwe staje się określenie struktury serca i funkcji zastawek, zaburzeń kurczliwości ściany, przecieków, fal zwrotnych, frakcji wyrzutowej i wielu innych parametrów. USG dopplerowskie Służy do oceny przepływu krwi w naczyniach krwionośnych i sercu. Wykorzystuje się tu fakt zmiany długości fali odbitej od przedmiotu, który zbliża się lub oddala od głowicy. W przypadku USG takim przedmiotem są krwinki czerwone. Analizując odbitą od nich falę ultradźwiękową, można wykreślić kierunek i sposób przepływu krwi. Mierząc obszar zmiany barwy, jego kolor i nasycenie, dowiadujemy się np., że: jest nieszczelna zastawka mitralna w sercu; w aorcie znajduje się skrzeplina, która zaburza przepływ krwi;przewód Bottala jest drożny. Ocena USG dopplerowskiego nastręcza wiele trudności i nie każdy lekarz potrafi to dobrze robić. Przezprzełykowe EndoUSG Jest to nowa technika badawcza. Początkowo zakładano do przełyku *na ślepo* cienki aparat, który służył do dokładniejszej oceny serca (głównie do zbadania, czy w jamach serca nie występują skrzepliny, które mogą oderwać się, stanowiąc wtedy poważne zagrożenie zatorowe). Obecnie zminiaturyzowana głowica umieszczana jest na końcu urządzenia nie różniącego się zbytnio od gastroskopu. Dzięki temu można pod kontrolą wzroku umieszczać tę głowicę w odpowiednim miejscu przełyku, żołądka lub jelita. W taki sposób ocenia się rozmiary i stopień naciekania guzów (zwłaszcza podśluzówkowych), ogląda dokładnie trzustkę i drogi żółciowe. Oczywiście pobiera się też wycinki do badania.
Oczywiście jest to pieknie wytłumaczone naukowo jednak ja napisałem to co mi powiedzieli w szpitalu. W pierwszy dzień lekarz powiedział że bedzie robić usg a echo bedę miał jutro. I to mnie cały czas zastanawia no i tak jak juz wspomniałem całkiem inne przyrządy. Ja nie twierdze ze to dwie rózne rzeczy tylko mówię jak było