Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Do karli-nieduża ilosc skurczy dodatkowych pojawia sie u zdrowych ludzi , po stresie, uzywakach , bezsenności itd... Anulka-wynik echo bz, jedynie graniczna grubośc sciany , co mozna tlumaczyć nadcisnieniem. Takie *fikanie * serca moze być spowodowane skurczami dodatkowymi , jesli przy astemie bierzesz sterydy warto suplementowac potas
Gość anulka__kub
Dzieki za szybka odpowiedź!! Co do sterydów to nie wiem nie znam sie , ale moge ci napisac nazwy leków , które biore.ZAFIRON*MUFLONIDE i antybiotyki jak jestem chora zdarza sie kilka razy w roku.Ach i zapomniałabym o ASPARGIN gdy nogi zaczęły mi puchnąć lekarz mi to przepisał ale już nie biorę tego.Wiec nie wiem czy to sa sterydy, bo sie na tym nie znam.:))
Gość rat.med- w potrzebie
witam! Pani Izo!- jak wiekszość mam prośbę o interpretacje i wypowiedź na temat mojego stanu zdrowia! Mam 26 lat w sobote poczułem kołatanie serca 4- 5 skurczy dodatkowych (byłem po 36 godzinach w pracy - jestem ratownikiem medycznym) - zaraz po tym epizodzie cisnienie skoczylo na 180/110 mialem tachykardie! podjechalem na stacje dostalem 20 propranololu i captopril - uspokoilo sie wszystko EKG było zez zmian!- 2 dni jeszcze chodzilem taki dziwnie slaby ! miedzy czasie zrobiłem badania z krwi: wszystko w normie łącznie z elektrolitami, prócz cholesterolu calk : 6,19 cisnienie graniczne 140/90, przy wzroscie 186 cm waze okolo 99 kg zrobilem też Echo- oto wynik: Lewa kom niepowiekszona, nieznacznie pogrubiala MPK,bez zab. kurczliwosci, ZASTAWKA MITRLANA:NIEDOMYKALNOSC I/II STOPIEN (DWUJETOWA) Płatki nieco pogrubiałe, tylny nieznacznie wpukla sie w skurczu do LP, Lewy przedsionek nienzacznie powiekszony (46x44x48) IP -slad, IT nieobecna! Proszę o Pani opinię! na co mam zwrócic najwieksza uwagę . Domyslam sie ze musze zrzucic wagę- tylko czy zanim spadnie to cisnienie moge łyknąć sobie jakis ace-inh w malej dawce, i potem odstawic? czy powtarzac to ECHO kiedy i gdzie? w JP? czy na II kardiologii ? - czy koniecznie robić HOLTER EKG ? PROSZĘ O RADĘ, GDYŻ SIE MARTWIE- wiadomo - z góry dziekuje i pozdrawiam!
Gość Agnieszka1975
Dzień dobry, Chciałabym prosić Panią Izabelę o interpretację wyniku Echa Serca. Lekarz powiedział, że jak na swój wiek (32 lata)i budowę (wzrost 173 cm waga 57 kg)to mam duże serce i zażartował* że na uprawianie sportu to już raczej za późno.Dolegliwości ze strony serca odczuwam od kilku m-cy.Ponoć to na tle nerwowym.Dziękuję. Pozdrawiam.
Gość Agnieszka1975
LV 46/33mm PW 8/12mm LA 32mm RV 17 mm IVS 8,5/11 mm Ao 28 mm zastawka mitralna V max 0,7 m/s fala zwrotna -slad zastawka aortalna V max. 1,1 m/s zastawka trójdzielna V max. 0.5 m/s zastawka płucna V max. 0,6 m/s (AcT =130ms) frakcja wyrzutowa 57%
Gość Agnieszka1975
Chciałabym dodać, od 2 m-cy przyjmuję Seroxat (paroxetyna)-właśnie z powodu tych dolegliwości sercowych, jednak od 2 tygodni zauważyłam, że pojawiły sie u mnie dodatkowe skurcze nadkomorowe ( czuje szrpnięcia w sercu oraz dłuższą przerwę w tętnie na tetnicy szyjnej)Wcześniej nie miałam takich dolegliwośc. Stale utrzymuje się problem z oddychaniem(trudności z nabraniem powietrza),słaba tolerancja wysiłku i szybka męczliwośc.
Do ratownika! Przede wszystkim pomierzyć ciśnienie , kilka razy , w róznych porach dnia. Schudnąc na pewno, dieta niskocholesterolowa też sie przyda, wysilek fizyczny (niekoniecznie w pracy) , ograniczenie soli w diecie. Najlepiej znależć zaufanego kardiologa i u niego powtorzyć badanie(a) echo.Moze holter RR by sie przydał? P. Agnieszka: Badanie echo w granicach normy.
Gość Agnieszka -jaha
Witam, prosze o pomoc w zrozumieniu co dolega mojemu tacie (57). Wszyscy metnie tłumacza. Ostatnie echo: RVD 24 IVSd 12mm LVIDd 44,4 mm LVPWd 12mm Kurczliwosc dobra, bez odcinkowych zaburzen kurczliwosci. Aorta: AoRD 263mm AoCS 14 mm Gradient maks: 58,1 mmHgm gradient sredni 30,67 Hg Fala zwrotna 9,5/24,5 mm Aorta wstep prox 33,1 mm, Vmax 3,81 m/s zwapnienia platkow - szczegolnie platka prawego wiencowego lewy przed LAD-ASE 42,5mm LAAr 23cm2 Szukalam jakis norm dot.gradientu w internecie niestety nic nie udalo mi sie znalezc. Prosze napisac czy sytuacja jest juz bardzo powazna. Cos slyszalam ze grozi tacie wszepienie zastawki. Dodam ze ma stenty w pniu i w innych naczyniach. Dziekuje
Rozumiem ,ze gradient dotyczy zastawki aortalnej- jest to graniczne echokardiograficznie wskazanie do operacji -taką wadę mozna opisac jako umiarkowana ( o istotnej wadzie mowimy przy gradiencie średnim powyżej 30mmHg)Tata choruje na tzw. stenoze aortalną . Warto poszukac dobrego kardiologa , pomyśleć o ewentualnej konsultacji kardiochirurgicznej 9 echo to nie jest jedyny parametr oceniający koniecznośc operacji zastawki aortalnej) Bardzo istotne sa w tym momencie objawy kliniczne .
Gość Agnieszka -jaha
Bardzo dziekuje za szybka odpowiedz. Tata ma gradient sredni 30,67 Hg. Zasadniczo czuje sie dobrze. Czasami zdazają mu sie tzw ataki wieńcowe, ale pewnie ważna jest jeszcze cala reszta, skorcze dodatkowe, stenty w zwezonych tetnicach oraz pniu, astma. tata jest w sanatorium, lekarka nastraszyla go, mowiac ze jakikolwiek wiekszy wysilek moze doprowadzic do tragedii a jego zastawki(a?) sa w stanie krytycznym. Jeszcze raz dziekuje.
Pani Izabelo, chciałbym prosić o interpretację i odpowiedź. Mężczyzna Lat 30, wzrost 193 cm, waga 114 kg Prawdopodobnie przebyłem ZMS - czy powiększona lewa komora ma związek ze wzrostem i wagą czy również z tym incydentem? Jakie są zagrożenia takiego powiększenia?Czasami występują skurcze dodatkowe. Jamy serca w cm Aorta 2,5/3,9 Lewa komora 6,0/3,9 Prawa komora 2,0 PP 4,3/3,9 Lewy przedsionek 4,6 LP 4,8/4,6 Grubość ścian serca Przegroda międzykomorowa 1,05/1,4 Tylna ściana lewej komory 0,85/1,6 Kurczliwość ścian serca EDV 158cm3, ESV 53cm3, EF 66% -prawidłowa, nie uwidoczniono odcinkowych zab. kurczliwości Zastawka mitralna Płatki bez zmian Vmax E/A 71/59 cm/s gr. Max gradient średni Fala zwrotna - Pole Zastawka aortalna Pł bez zmian Vmax 107 cm/s Fala zwr. – Zastawka trójdzielna Bez zmian Vmax E/A 66/53 cm/s Fala zwr. – Zastawka płucna AcT -140 ms Vmax 95 cm/s Fala zwr. – Wnioski Podcas adania skurcze dodatkowe Uwidoczniono powiększenie LK I LP, co wiązać należy ze wzrostem i wagą. Osierdzie bez zmian. Aorta piersiowa prawidłowa.
Dziękuję bardzo, Pani Izabelo za interpretację. Niepokoi mnie strasznie ta lewa komora i boję się jej dalszego powiększenia i konsekwencji...(nawet nie wiem dokładnie jakich..) Zastanawiam się do jakiego stopia wysiłku mogę uprawiać sport aby pozbyć się nadwagi(mam na myśli pływanie, rower.
PO prostu -normy echokardiograficzne sa *standardem * , dla standardowej wagi i wzrosstu , stąd dla osoby bardzo wysokiej i potęznej graniczne lub niewiele powiekszone jamy serca mozna uznac za normę , podobnie dla osoby malej i drobnej. Z kolie czasem wielkosci wydają siew granicach normy ,a są powiększone w stosunku do masy i wzrosstu.
Pani Izabelo doktorka robiąc USG serca stwierdziła , że mam *małe serduszko*i oczywiście nie wiem czy się mam niepokoić ponieważ jestem dość dużą kobietą (mam wzrost170 i ważę 80 kg)i czy moje serce *wyrobi*, czy na USG z dopplerem widać zmiany miażdzycowe .