Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sebastian
Witam prosze o zinterpretowanie moich wyników Lewa komora;EDD-91mm,EDV322ml, kurczliwość;uogólniona hypokineza,EF-15% , funkcja rozkurczowa;E-cm/s*A-cm/s,widoczna krew echogenna w lewej komorze.Prawa komora-40mm,przegroda miedzykomorowa-9mm.AsynchronicznyruchIVS.Lewy przedsionek-47.5mm,LAA-42cm2.prawy przedsionek-25cm2. Zastawka mitralna;płatki bez zmian organicznych,fala zwrotna -+++,predkość max.fali3.42m/s. Zastawka trójdzielna ;płatki bez zmian organicznych,fala zwrotna-++++,o polupow.10.8cm2,grad.skurczowy fali zwrotnej 44mmHg,,RVSP-54mmhg. Zastawka aortalna;płatki bez istotnych zmian organicznych,fala zwrotna +,Ao wstępująca-35.3mm.Zastawka płucna; fala zwrotna +,ACT-88ms. Osierdzie bez zmian.A TO JEST OPIS Z MR-serce i dużych naczyń. Parametry lewej komory; EDV-547ML. ESV-510ML.,SV-17ML.,EF-10% .Widoczna niedomykalność mitralna II st. Widoczna fala zwrotna przez zastawkę aortalną. prosze o pomoc Dzięki Wielkie
witam mam 21 l czy kto mi moze powiedziec czy moje badania sa ok lewa komora w rozkurczu -50mm w skurczu -30mm tylna sciana w rozkurczu -8mm w rozkurczu -14mm przegroda w rozkurczu-11m w skurczu -11mm lewy przedsionek -29mm Ef 70.3% (mm tiechholtz) prawa komora -20mm kurczliwosc prawidlowa zastawka aort bz gradient maks 9mmhg sr 5mmhg zastawka trojdz bz pierscien aorty -28mm (m) zastawka mityralna bz gradient maks 5mmhg sr 3mmhg zastawka plucna bz gradient maks 5mmhg sr 3mmhg plyn w worku osierdziowym nieobecny wnioski wymiary serca w normie funkcja skurczowa i rozkurczowa lewej komory zachowane dobra funkcja wyrzutowa morfologia i funkcja zastawek serca w normie ktos moze sie do tego odniesc znawaca jakis jeszcze?? prosze o odp
Dzień Dobry po pobycie w szpitalu w zeszłym tygodniu ( zresztą właśnie po tym Echu ) stwierdzono u mnie kardiomiopatie rozszerzeniową i skierowano do poradni przeszczepowej kliniki chirurgi serca Eco serca - Płatki z mitralnej cienkie , przeciwstawne ruchome, amplituda ruchu przedniego płaska miernie obniżona ( DE-1,55cm.EFsl-120mm/s ).lewy przedsionek miernie powiększony(4.7cm). pierścień aoralny na górnej granicy normy ( 3.7cm.) płatki zastawki aoralnej ciękie, separacja miernie obniżona ( 1.4 cm.) , lewa komora znacznie powiększona ( d-7.75cm s-70.05cm) , frakcja wyrzutowa ok. 12%/BP-ellipse/ . przegroda mk. niepogrubiona ( d--0.8 cm. s-0.8cm) tylnia sciana również nie pogrubiona ( d-0.75cm s-09cm ) . stwierdza się akinezę koniuszka 1. komory, całej przegrody mk.ściany przednej i dolnej 1. komory.oraz 2/3dystalnych ściany tylniej. Segmenty podstawowe ściany tylnej i bocznej umiarkowanie hipokinetyczne , pozostała część ściany bocznej istotnie hypokinetyczna . Niestwierdza się jednoznacznie cech włóknienia mięśnia 1 komory. Prawa komora na górnej granicy normy ( w proj. przymostkowej 2.65cm,w proj. czterojamowej4.5cm ) prawy przedsionek umiarkowanie powiększony (4.4x5.4cm) .Doppler : fala zwrotna III stopnia do lewego przedsionka i I/II stopnia prawego przedsionka . Pole pow. fali zwrotnej stanowi ok. 42% pola powierzchni lewego przedsionka . Przepływ mitralny o typie upośledzenia podatności mięśnia I. komory ( E/A= 2.8 przy dtE90msk). Skurczowe ciśnienie w t. płucnej wynosi ok. 53.0 mmHg ( 38+15mmHg) Proszę o pomoc w odczytaniu tego badania kardiolog miał nie za bardzo tęgą minę po tych wynikach wspominał o przeszczepie prawdo podobnie po niedługim czasie proszę o odpowiedż
Dzien dobry ja pisalem tutaj o tych moich dusznosciach itp....teraz okazało sie że doszły nowe dusznosci...dusze sie wtedy kiedy leże,tzn odczuwam deficyt powietrza i troche taki ucisk:/,a teraz jak wychodze z domu ot wystarczy aby lekki wiatr zawiał i czuje sie taki napompowany i nagle nie moge złapać oddechu cos mi sie zatyka tak nagle w środku i puszcza po chwili:/, Napisze Wyniki mojego Echa: RV-TU NIC NIE JEST NAPISANE IVS-11,15 LV-53,32 LVPW 10,16 Ao-28 LA- 35 ESV-TU NIE MA NIC EDV-TO SAMO EF-52%*FRAKCJA WYRZUTOWA* Tego nie moge rozszyfrować:Opu....=4,0cm Nieznacznie słabsza f.sercowa,(globala ablo globale?)bez cech dysfunkcji roz...-tego nie umiem odczytac, AV- grad.max 8 grad.cer 5mmHg? Dwupłatkowa zastawka aortalna bez cech gradientu patologicznego z obecnoscia małej AR w m-cu .....lo...iszny?*nie umiem tego odczytac*od strony RV. TV=b/z AT=B/Z Boje sie czy nie mam tego samego co kolega wyzej o tym samym imieniu
No własnie chyba wczesniej nie wspomniałem o tych dusznosciach no to moze napisze dokladniej:kiedy leże czuje jakis taki ciezar na klacie i czuje deficytw oddychaniu...kiedy wstaje serce mi wali jak szalone,kiedy biegam to nie dusze sie ale juz po fakcei biegania *po kilkku minutach*zaczynam miec problemy z oddychaniem.Kiedy wychodze na dwor po prostu wystarczy lekki powiew wiatru i czuje sie napompowany w plucach dochodzi do zatkania sie tak jakby czegos i nie moge oddychać na pare sekund*czas zalezy od siły wiatru*i potem tak jakby cos mi sie otworzyło i umiem zlapać oddech....no i wiadomo jezeli wiatr jest dalej to na przemian dusze sie trace mozliwosc normalnego oddechu*nie umiem oddychac* i po prostu wraca do normy.... To juz mnie dobija,wczesniej dusiłem sie tylkow domu leżąc a teraz to juz nawet z domu spokojnie wyjsc nie moge...biore inhalator wziewny ventolin le nie pomaga na te dusznosci na dworze:/..Blagam o zinterpretowanie wyniku......i tego co napisałem wyciagniecie jakis wnioskow...i tak zapisze sie do kardiologa ale nie chce czekac tak długo....*prosze mowic nawet najgorsza prawde*
Taa do lekarza,oczywiscie ze ide ale dopiero termin bede miałwe wrzesniu a wczesniej tez chodziłem i facet mi tylko tak dał dla świetego spokoju skierowanie na Echo bo mi w ogole nie wierzył że cos moze mi być.Wczesniej wszystko zwalał na nerwice.Zresztą facetktory robił mi Echo powiedział że ogolnie ok ale frakcja jest troche za niska:Dale powiedział że ok to mu uwierzyłem...a potem zacząłem sie dusic jeszcze bardziej:/
Łatwo powiedzieć inny,niestety nie mam takich mozliwosci z powodu mojej sytuacji życiowej do pojscia na izbew przyjec*nie chce tego opisywać*.Mam pytanie czy 120/65 to dobre cisnienie i czy to drugie *zawsze niskie 60-65* ma cos wspolnego z niewydolnoscia? Czy istnieje jakas inna możliwosc niz niewydolnosc krążenia/serca?.Boszczerze mowiac potrzebuje czegos co będzie mnie trzymało przy normalnosci do wizytyu kardio...Dodam ze jestem chory na nerwice...i teraz jak mysle o tym jako jedynej mozliwosci mam ataki paniki:/ Prosze
siema powiem ci tak ja miale atak zimna i drgawki jak bym mial padaczke nie mogli mi zrobic przeswietlenia tak mnie trzeslo siedzialem na ojomi 1 dzien i powiem ci ze juz wiecej tam lezec nie chece mi tez mowili ze mam nerwice 2 razy na izbie przyjec ale poszedlem do specjalisty i to potwierdzil dr kalbarczyk kardiolog z radomia i powiem ci ze mieli racje ale nie ze wsztkim echo wyszlo ok fralcja wyrzutowa w zdrowym ciele to 60%-65% ja mam 70,3% bo chodzilem do szkoly sportowej i mam jak bym zdrowsze serce ale jak zaczolem cwiczyc pompki to przecholowalem 240 pompek dziennie myslelem ze lepiej wejdzie na klate wchodzilo do czasu jak mnie serce kuc czaczelo przestalem,robile tez badanie tarczycy wyszlo mi ze mam tsh za duze max bylo 22 a ja mialem 23,5 i wlasnie nie wiem czy to dlatego mam zimne rece i nogi czasem ale co ci powiem mecz lekarzy najlepiej kilku zeby tylko nie 1 fachowca od kieszeni taka jest moja rada choociaz jak poszedlem prywatnime do ordynatora to w szpitalu mnie jak skierowanie od niego dostalem inaczej przyjeli ale najwazniejsze to skonsulotwac sie z kilkoma lekarzami nie z 1 zycze zdrowia darku
Witam Mam 36lat,3 lata temu miałam całkowicie usuniętą tarczycę TSH w normie. Od jakiegoś czasu bardzo szybko się męczę, ucisk w mostku, problemy z oddychaniem, co jakiś czas serce wali jak szalone, puchnę, i strasznie przytyłam przez 6miesięcy 12kg mimo że jem mniej niż zwykle. Zrobiłam echo serca. Bardzo proszę o interpretację wyniku, czy to możliwe że moje problemy są związane z sercem?? wymiary jam serca: PK= 28 mm AO= 23 mm PKM=11mm LP=34 mm LK= 55 mm TP= mm Tś= 11mm zastawka mitralna : płatki cienkie, przedni uginający się,Vmax-77cm/s,MVA-4,5 cm2, IM-I zastawka aortalna: trójpłatkowa, Vmax-130 cm/s, szczelna zastawka trójdzielna: IT-ślad zastawka pnia T. płucnej : prawidłowa kurczliwość lewej komory: prawidłowa wnioski: czynnościowa niedomykalność mitralna I będę wdzięczna za każdą pomoc.
Witam. Proszę o interpretację wyników echo serca, kobieta, 21lat. AO-27 LAD-22 RVDD-17 LVDD-47 IVSTd-7 PWTd-6 EF-72% WYMIARY SERCA PRAWIDŁOWE. ZWAPNIENIE PŁATKÓW ZASTAWKI AORTALNEJ. STENOZA P6max-25. UMIARKOWANA FALA ZWROTNA II STOPNIA. 2M-ŚLADOWA FALA ZWROTNA. badanie wykonane 14.10.2009
Witam, proszę o interpretację wyników echo serca. Mam 24 lata. AO (pi)-18 mm AO(ws)-24 mm Lp-31 mm Pk-21 mm Lk- 45/32 mm Pień opłucny w normie. MLk bez przerostu. Kurczliwość zachowana. Falujący paradoksalny ruch pmk. EF-55 % bardzo wysoka fala E profil napływu mitralnego charakterysztyczny dla osób młodych. prolapsowaty przedni płatek mitralny ślad IM Mała IT-istnieje. Bez nadciśnienia w tętnicy opłucnej. Bez cech wady przeciekowej. osierdzie echogenne. dodam ze babcia ma niewydolność serca- wieńcówke, chrobe niedokrwienna serca i ogólnie w rodzinie wystepowaly choroby serca. Na ekg mam arytmie- bigeminie komorową. Czasem się *duszę*. Nie moge złapać powietrza anie wykonywac najprostszych czynnosci łacznie z ubraniem się. 2 miesiące temu miałam tak przez 3 tygodnie. Ledwo żyłam, ale żaden lekarz nie zlecił mi wtedy ekg-nawet nie osłuchał- a osłuchowo mam szmery nad sercem- co stwierdzone zostało podczas badan okresowych do pracy-lekarz nie chciał mi wypisac zdolnośći do pracy przy biurku!!!!! Oprócz tego w trakcie takiej duszności robi mi się cholernie gęsta krew- jej pobranie do badania na poziom potsau i magnezu jest niemożliwe- bo w strzykawce jest skrzep:(. Badania na krzepliwośc w momencie duszności były okej. Krew pobrano dopiero po 2 kroplówkach dożylnych-kiedy troche sie rozrzedziła. Dodatkow mam jeszcze podono wysoki poziom żelaza- 200(norma do 150).Poza tym morfologia w normie-przy czym hemoglobina przy górnej granicy normy. Zastanawiam się na dzrobieniem poziomu b12 i kwasu foliowego-może to jest powodem problemów z sercem- interniści nic nie mówią, poza tym że powinnam pobyc na obserwacji w szpitalu ale mam dziecko i nie moge sobie na to pozwlić. Czekam na wizyte u kardiologa po tym echo ale to troche jeszcze potrwa, dlatego bardzo prosze o opinie odnośnie tego echo. Moze jednak powinnam udac sie do szpitala, chociaz gdy echo jest dobre to chyba nie ma po co siedziec i *sie obserwowac*?
Witam prosze o inetrpretację wyników echa serca, dotyczy kobiety w wieku 62 lat chorej na cukrzycę, która w ostatnim czasie była w szpitalu z powodu niewydolności krążenia, od tego czasu praktycznie nie może wychodzić z domu:(. Nie ma siły wejśc po schodach ani normalnie przejść ulicą nawet 5 m. Lekarze wszystko bagatelizują a my po omacku szukamy przyczyn osłabienia :(.Bardzo sie martwię a oto wyniki: Obraz zatsawki mitralnej w normie obraz zastawki aortalenej: płatki pogrubiałe średnica aorty 31 rozwarcie płatków 18 lewy przedsionek 42 Prawa komora 28 EDD 52, ESD 38, FS %: 27 tylna ściana: 9 Kurczliwość lewej komory lewej komory: hipokineza przegrody międzykomorowej EF ok. 43 % Zastawka mitralan: fala E 1.2 fala A 0,6 pseudonormalizacja fala zwrotna 3,5 m/s II stpoień Zastawka aortalna: V max 1,2 m/s, fala zwrotna nieobecna Zastawka trójdzielna: V max 0,56 m/s, fala zwrotna Vmax 3 m/s II stopień Zastawka t. płucnej V max 0,9 m/s, fala zwrotna nieobecna Wnioski: Zaburzenia kurczliwości. Zaburzenia funkcji skurczowej i rozkurczowej lewej komory. Nieco powiększony lewy przedsionek. Niedomykalnośc obu zastawek przedsionkowo-komorowych II stopnia. Wszelkie uwagi mile widziane. Czy tak złe samopoczucie jest efektem zaburzeń pracy serca do tego stopnia, że nie da się normalnie funkcjonować? Czy konieczne jest skierowanie do kardiologa? Mama takiego nie dostała :(
Witam. Proszę o interpretację wyników echo serca,mężczyzna 43 lata. LV 5,1/2,8cm JVS 1,1cm LVPW 1,1cm LA 3,8cm AOD 2,7cm RV 3,3cm PA 2,2cm EF 65% Ocena zastawek MV prawidłowa AOV Prawidłowa TV prawidłowa PV prawidłowa AcT 130ms Kurczliwość globalna i odcinkowa w normie Funkcja ruchowa LV Płyn śladowa ilość płynu w osierdziu na pograniczu normy-3/1mm za PW Wnioski: sladowa ilosc plynu w osierdziu-kontrola za 2 m-ce zaznaczone niewielkiego stopnia powiekszenie RV-bez wady TViPV,bez poszerzenia żgd,z jej dobrą reakcja na wdech.W TTE-nie uwidoczniono ew.wady przeciekowej.Do rozważenia TEE/na przegrode m-przedsionkową/. Dlaczego w tym wyniku nie jest okreslone ciśnienie płucne? Pozdrawiam serdecznie,czekając na odpowiedź.
Witam! Może te pytanie było już zadawane kilka razy, ale jednak nie umiem znaleźć na nie odpowiedzi. Od 3 lat zdarzają się u mnie częste omdlenia i zasłabnięcia. Byłam u neurologa i kardiologa. Neurologicznie jest wszystko ok. Kardiolog zdiagnozował u mnie *wiotki przedni płatek zastawki dwudzielnej bez cech niedomykalności*. Często odczuwam przyspieszony, mocny puls i jakby serce traciło rytm, puls jest tak jakby przerywany. Zawsze wtedy mam podwyższone ciśnienie. Czuje ucisk i gorąco na sercu. Mam zawroty głowy i zamglony obraz. Strasznie szybko się męczę, nawet wejście po schodach czasem jest dla mnie trudne. Nawet po wypiciu gazowanego napoju czuje ucisk na serce. Czy te omdlenia są wynikiem wiotkiego płatka? Czy też moze zostałam źle zdiagnozowana? Z tego co zdążyłam się zorientować wiotki płatek nie powinien być tak uciążliwy. Proszę o jakąś rade, bo kardiolog w sumie nic mi nie powiedział i nadal nie wiem co jest przyczyną moich uciążliwych omdleń i złego samopoczucia.
Witam moja corka roczek miala badanie Echo serca i nie moge zrozumiec tego opisu prosze o interpretacje: FOP/ASD II fizjologiczne IT,IP. Fizykalnie:2tony prawidłowe, szmer skurczowy2/6 wzdłuż LSE o charakterze szmeru przygodnego ,max w punkcie ERBA.Tętno udowe + wątroba pod łukiem. Echo: Situs solitus: zgodne powiązania zylno-przedsionkowo-komorowo-naczyniowe.Utrzymuje się niewielki przeciek L-R na poziomie IAS w miejscu FO o śr.ok 2-3 mm,Szczelna IVS, nie ma PDA. Wymiary i funkcja serca prawidłowe. IVSd/s 0,59/1,25 cm, LVDd/s 2,17/1,25 cm, LVpwd/s 0,59/0,79 cm , FS 42,4 %,FE 76,1%.Struna ścięgnista w LV.Niewielka IT w granicach fizjologii , v max IT 2,2 m/s.Zastawka mitralna i aortalna prawidłowe .Przepływ w MPA prawidłowy ok 1,2 m/s , niewielka IP.Łuk aorty lewostronny prawidłowy.Prosze o pomoc. Prosze o pomoc Pozdrawiam,Kasia