Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

cyt.: Do *ginekologapolożnika* Szanowny Panie Doktorze proponuję powstrzymać sie od udzielania informacji błędnych, takich jak *Skierowanie na przezprzełykowe badanie echokardiograficzne pozwoli właśnie na określenie parametru determinującego dalsze leczenie (Qp:Qs)*. Proponuję skupić cię na ginekologii i pozostawić kardiologię w spokoju.... Panie Doktorze. Bardzo się cieszę, że pozwolił Pan sobie na poświęcenie chwili dla mnie. Poniższy cytat jest przykładem róznic również w Pańskiej specjalności. Kasia30, 2009-01-14 08:51:10 Na badanie echokardiograficzne skierowała mnie Pani ordynator oddziału kardiologicznego z przypuszczeniem przecieku ....a co dokładniej to ja już nic nie wiem.U nas to nikt nikomu nic nie tłumaczy.A jak się jej spytałam czy mogę planować ciąże to mi odpowiedziała że może i urodzę to dziecko tylko niech się zastanowie bo kto pózniej je wychowa bo ja na pewno nie będę w stanie.Pózniej poszłam do innego kardiologa a on odpowiedział mi że wszystko jest dobrze że nie jeden sportowiec ma taka wadę serca i czynnie uprawiają sport.I tym właśnie sposobem już nic nie wiem. Oczywiście zgadzam się z Panem że cytowana przez Pana moja wypowiedź nie była precyzyjna i wyczerpująca a doktorat z zakresu mojej specjalizacji nie uprawnia do zajmowania miejsca na forum zarezerwowanego dla Kardiologii, Tętniak wpuklał się do światła prawego przedsionka. W tym przypadku stwierdzono koincydencję anomalii przegrody międzyprzedsionkowej z łagodną małopłytkowością a odpowiedz co do stosunku objętości przepływu płucnego do systemowego (Qp:Qs) była odpowiedzią na pytanie poza forum (PW e-mail) ..... a tak na marginesie moja aktywnośc na tym forum rozpoczęła się właśnie od problemu z perinatologii i nie miała charakteru porad medycznych a raczej informacji co do dalszego postepowania. Pozdrawiam i życzę dużo sukcesów w pracy.
Witam -dzis byłam na ECHO serca ,czy mógłby ktos mi zinterpretowac moije wyniki***??? zastawka mitralna-ślad IM zastawka aortalna -bz zastawka trójdzielna-slad IT zastawka tetnicy płucnej-AcT100msek-ale podczas dużej tachykardii Wymiary jam serca(cm).LA-4,4cm,Ao-3,6cm LV-5,2/2,9cm RV-1,3cm Grubości ścian lewej komory(cm) IVS-1,0cm LPW-1,0cm Kurczliwość ścian lewej komory w gr.normy-badanie podczas tachykardii-EF 75% ,osierdzie bz. DZiekuję:
Gość marrta26
Bardzo proszę o wytłumaczenie mi wyników echa serca mojego synka ponieważ od lekarza nie mogę się nic dowiedzieć za szybką odpowiedz będę wdzięczna. wymiary LVd 31 LA 27 Ao 23 RV 16 IVS 6 LVPW 5 kurczliwość prawidłowa zastawka mitralna pr PG mmHg MG mmHg MVR MVA (plan) cm2 MVA(PHT) CM2 zastawka aortalna trójpłatkowa , łuk ao lewostronny PG mmHg MG mmHg AVR zastawka trójdzielna ITV + 1 PG mmHg MG mmHg TVR RVSP mmHg zastawka płucna ITP+1 PG mmHg MG mmHg PVR PAPd mmHg PAPm mmHg osierdzie pr wnioski: serceczterojamowe ze sl drożnością PFO/ASDII i niedomykalnymi zastawkami pr serca
W 24 godz. bad. EKG met. Holtera przez większość czasu bradykardia 40-50/min, zarejestrowano 5 tysięcy pauz o czasie trwania pow. 2,0 sek (najdłuższa 2,8 sek). To wynik badania mojego Taty, proszę powiedzieć czy to niebezpieczne taka ilość pauz. o takim czasie ich trwania. Czy potrzebne jest wszczepienie stymulatora serca, czy te pauzy w biciu mogły doprowadzić do utraty przytomności ?
a wam lekarz kardiolog tych wyników nie interpretuje ?? bo niby kto ma wam tu zainterpretować te badania ??? to sie z lekarzem na takie poważne tematy rozmawia ... ludzie powariowaliście ??!!! to moga byc powazne zmiany w sercu a wy sie na forum radzicie nie wiadomo kogo !
Witam i bardzo proszę o interpretację wyników echa serca przezprzełykowego, jakie są rokowania? Tętniak przegrody międzyprzedsionkowej. Przeciek na poziomie przegrody międzyprzedsionkowej - uwidoczniono ślad PFO. Nie uwidoczniono przepływu z P-L. Nie uwidoczniono innego połączenia pomiędzy układem systemowym a płucnym. Bardzo proszę o pilną odpowiedź.
Proszę o interpretację wyników. Kobieta lat: 55 BMI: 36,9 BSA: 2,01m2 Lewa komora - 25 mm / 44 mm Lewy przedsionek - 45mm Aorta: 24 mm Prawa komora: 27 mm Indeks masy: 105 g/m2 Mięsień IVS: 14 mm / 11 mm Ściana tylna: 16 mm / 12 mm Masa mięśnia lewej komory: 210 g Zastawka mitralna: Drobne zgrubienia brzegów płatków V maks: 1,1 m/s E/A: 1,2 Fala zwrotna: ślad Zastawka aortalna: Drobne zgrubienia brzegów płatków V maks: 1,8 m/s Fala zwrotna: nb Zastawka trójdzielna: Bez zmian organicznych. V maks: 0,6 m/s Fala zwrotna: nb Zastawka płucna: Bez zmian organicznych. V maks: 1,1 m/s Fala zwrotna: nb Osierdzie: Ślad płynu poza ścianą tylną. Kurczliwość: Hipokineza segmentów: przykoniuszkowego i środkowego przegrody międzykomorowej. Frakcja wyrzutowa: 75%
Witam! Prosze mnie powiedziec, czy mam sie czym martwic: EF-58,5% lekkie krazenie hiperkinetyczne reszta w normie. Mam 20 lat. Holter wyszedl dobrze - tylko 6 przedwczesnych pobudzen nadkomorowych i tachykardia (pewnie przez papierosy i stres - mam nerwice) Prosze o jakies porady. Jak zwiekszyc EF? Bo chyba jest troche ponizej normy... Pozdrawiam!
Witam, mam 21 lat, dzisiaj zostało zrobione mi moje pierwsze badanie echo. Lekarz powiedział że nie ma powodów do obaw ale chciałam spytać co oznacza ESD 23N (norma: 35-57mm) Kurczliwość lewej komory: tachykardia podczas badania, hyperkineza lewej komory Zastawki mitralna i aortalna bez fali zwrotnej Wszystkie inne wyniki mam w normie. Bardzo proszę o interpretację.
Miałam jakiś miesiąc temu tak, ze prawie zemdlałam na uczelni, zrobiło mi się bardzo duszno, a serce biło jak oszalałe. Mój internista wysłuchał mi wadę serca. No i pospieszyłam do kardiologa bo się przestraszyłam. Kardiolog zlecił mi podstawowe badania moczu i krwi (wszystko w normie prócz cholesterolu ale działam już w celu zmniejszenia go) i usg jamy brzusznej (wszytsko w normie) a ukg wykazało to co pisałam wcześniej. Do mojego kardiologa wybieram się dopiero 5go maja ale skoro mam spać spokojnie to śpię. Pozdrawiam
Gość wiesio703
chciałabym aby ktośwyjaśnił moje echo Lewa komora5,9 Lewy przedsinek4,1 Aorta3 ,9 Prawa komora 3,1 MiesieńIVS -rozkurcz10 tył11 zastawka mitralna-pogrubiałe płatki-Fala zwrotna*/**. zastawka mitralna -drobne zwłóknienie płatkłów Zastawka trujdzielna-fala zwrotna*/** Osierdzie-bez cech płynu w osierdziu Kurczliwość-upośledzona relaksacja mięśnia lewej komory hipoki neza mięśnia lk Frakcja wyrzutowa 42% masa mięśnia lk304.7g .Bardzo poszę o odpowiedż dzieki .
Nie znam się na wszystkich paramterach , tkóre podałeś, ale ja na Twoim miejscu szybko udałabym się do lekrza............masz powiększoną nieznacznie lewa komorę i odrobinę lewy przedsionek i aortę, ale przede wszzytskim niepokoi mnie Twoja frakcja wyrzutowa- norma jest od 50% a nawet 60%....