Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę o pomoc. Jestem zaniepokojona ponieważ, wczoraj wyszłam ze szpitala z takimi wynikami badań, bez żadnych zaleceń: ECHO: LVdD 6,6 cm LVsD 5,4 cm IVSD 1cm PWd 1 cm LVEdV 223,6 cm3 LVEsV 141,3 cm3 RVdD 2,5 cm LA 4,1 cm Ao 3 cm EF 37% SF18,2 % Mała IM. Tętniakowata przegroda międzyprzedsionkowa. Bez cech przecieku. Osierdzie bez płynu. EKG: Rytm zatokowy. Zespół rSr w VI QRS 110 ms. Zmiany ST-T nad ścianą dolną. Obniżenie odcinka ST, ujemne załamki T. Dodam też, że po poprzedniej hospitalizacji we wrześniu z bardzo podobnymi wynikami (poza frakcją która wtedy wynosiła 26%), otrzymałam zalecenia oszczędnego trybu życia, wraz z dwu miesięcznym zwolnieniem lekarskim. I wtedy Pani doktor stwierdziła, że nie mogę wykonywać praktycznie żadnych zwykłych czynności typu: sprzątanie, zakupy, nie mówiąc nic o wchodzeniu po schodach... a teraz inna lekarka stwierdziła inaczej?!? Czy powinnam pójść do innego kardiologa, czy rzeczywiście nie powinnam się przejmować i wrócić do normalnego życia?
Witam serdecznie, równiez poproszę o interpretację wyników echa Mam 21 lat lewa komora : 48/33 lewy przdsionek : 42 aorta : 29 prawa komora :27 mięsień IVS - rozkurcz : 8 ściana tylna - rozkurcz : 8 masa mięśnia komory lewej : 71g zastawka mitralna: - prawidłowa - fala zwrotna : ślad zastawka aortalna: - prawidłowa - fala zwrotna : nb zast. trójdzielna: - prawidłowa - fala zwrotna : ślad zastawka płucna: - prawidłowa - fala zwrotna : nb - funkcja rozkurczowa (było po prawej stronie kartki wiec chyba to dp tego) : uposledzona osierdzie: bez zmian kurczliwośc: - normokineza - frakcja wyrzutowa 72 % we wnioskach jest napisane : lewy pzredsionek nieco powiększony, niewielkie niedomykalności zastawek mitralnej i trójdzoelnej bez znaczenia hemodynamicznego (reszta jest o.k.) z góry dziekuję. na wizyte u kardiologa musze jeszcze troche poczekać a się denerwuję
Nie piszesz jaki był powód badania ? Jestem laikiem, ale u zdrowego człowieka frakcja wyrzutowa pzrekracza 65 %. Co do samych wniosków - moim zdaniem OK. Ta niewielka niedomykalnośc zastawek jak mam nadzieję śladowa, bliska fizjologicznej. Zwłaszcza , ze bez znaczenia fdla hemodynamiki. Co do powiększonego nieco lewego przedsionka, czy lekarz mówił dlaczego ? Może masz np nadciśnienie ? Ale jak sądze zaraz skomentuja to fachowcy. Pozdarwiam i zycze zrowia Ola
Gość La Boheme
nadciśnienia nie mam , a wręcz przeciwnie 75/50 ostatnio miłam i tętno ok 85.równoczśnie miałam wysiłkoweą próbę robioną ale została ukończona wcześniej z powodu za wysokiego pulsu . co do tego przedsionka to lekarz który wykonywał badanie nic mi nie mówił . a badanie było wykonane bo zgłosiłam się do lekarza z łomotaniem serca, trudno mi określić . kiedyś już miłam echo ale byłam mała wiec nie za bardzo pamietam - chyba chodziło o arytmię i stwierdzili że z tego wyrosnę.
Gość Alexandra
Witam, o zinterpretowanie dwóch wyników echo serca.W pierwszym badaniu wyniki są takie: LK 48mm, LP 30mm, PK 30mm w projekcji 4-jamowej PK46mm-wymiar poprzeczny, aorta pierścień 19, aorta wst 29. Niedomykalność zastawki trójdzielnej II stopnia RVSP 21mmHg. Podejrzenie przecieku na poziomie przedsionków wskazane badanie TEE. Drugie badanie w szpitalu na kardiologii: PK 22mm, Przegroda mk 8, LK tylna ściana 8, LP 25, aorta 5, LK rozk 46, LK sk 31, EF(Teich.) 0,66. Badanie Dopplerowskie AoVmax 158cm/s, Ao PG max 10,0 mmHg, Mitral E 127cm/s, Mitral A 62cm/s Mitral Dec.T 200ms, Z.t.płucnej Vmax 99cm/s RV Ciś.Skurczowe 27,8 mmHg, PA Ciś. Rozkurczowe 11,8 mmHg Na te badania zostałam skierowana po stwierdzeniu w ekg lewogramu, bloku prawej wiązki lewej odnogi pęczka Hisa i tachykardii, a badałam się w związku z częstymi omdleniami. Bardzo proszę o odpowiedź bo już nie wiem któremu lekarzowi wierzyć - każdy mówi coś innego. Czy to możliwe, że niedomykalność zastawki nie jest stała tylko występuje sporadycznie? (tak powiedziała mi pani kardiolog w szpitalu - że to może powodować zasłabnięcia)
Witam, dzisiaj byłem na echo serca i ekg wysiłkowym. Ostatnio pojawiły się u mnie niepokojące dolegliwości tzn. silny ból w klatce piersiowej, który narastał nawet przy nie wielkich ruchach, a o wchodzeniu po schodach nie było mowy. Dostałem w poniedziałek skierowanie na wysiłkowe(które i tak miało nic nie wykazać) i do tego lek na uspokojenie, który trochę pomógł. Ponad rok temu zdiagnozowano u mnie wypadanie płatka mitralnego. Mój wynik usg serca wykonany dzisiaj rano: Jamy serca prawidłowej wielkości. LK 46. Dziwne bo rok temu było 55,teraz jestem sporo lżejszy, LP 38 było 39. Kurczliwość globalna i odcinkowa prawidłowe. EF 65%. Zastawki morfologicznie bez patologicznych zmian, otwierają się dobrze. Niewielka fala zwrotna przez ZM(+/++),.podobno bardzo mała. Wypadanie przedniego płatka ZM. NT(+),Widziałem to na monitorze i minimalne cofanie się krwi. Grubość m. sercowego prawidłowa. PMK w rozk 8,5 mm (jakie są normy??). Osierdzie bez patologicznej ilości płynu. Ekg wysiłkowe ok. komentarz lekarza: W czasie próby: bez dolegliwości wieńcowych, bez zaburzeń rytmu serca, bez cech niedokrwienia w ekg. Prawidłowa reakcja RRS na wysiłek. Ostatnio miałem podniesione ciśnienie nawet w domu jak se sam mierzyłem(zawsze było dobre). Przed rozpoczęciem testu było 150/95, a po zakończeniu testu 2min przerwy 130/90 następnie ok.8 min przerwy 120/75 dziwne. Byłem na tej bieżni 12 min i stopniowo zwiększano intensywność to powiem szczerze że miałem dosyć choć błyskawicznie odzyskałem tlen i siły. Ostanie 3 min to tak jak bieg pod dużą górkę(bieżnia była podnoszona do góry) i tam moje tętno sięgneło 180-188 uderzeń. Ciśnienie maks 180/90. Kardiolog powiedział że jest bardzo dobrze zwłaszcza jak na osobę która dawno nie trenowała systematycznie i zachęcał do uprawiania sportu nawet przy tym wypadaniu. Kazał zapomnieć o sercu bo bóle nie są z nim związane. Czy ktoś może sie wypowiedzieć na ten temat.
Gość kardiolog
Witam, bardzo przestrzegam przed korzystaniem z tego forum jako formy konsultacji, wiele odpowiedzi zawiera błędy merytoryczne. Odpowiadam na pytanie: oczywiście sama łagodnie/umiarkowanie obniżona EF nie stanowi wskazania do koronarografii,podobnie migotanie przedsionków. Zastrzegam jednak, że ostateczna decyzja zapada zawsze w trakcie osobistej konsultacji lekarskiej, a powyższej porady nie wolno za taką uznać.
Gość kardiolog
do młodej mamy Witam, bardzo przestrzegam przed korzystaniem z tego forum jako formy konsultacji, wiele odpowiedzi zawiera błędy merytoryczne. Odpowiadam na pytanie: norma zależy od wagi i wzrostu noworodka - odpowiednie wartości opublikowano np w czasopismie Heart 2000;83:667. Zastrzegam jednak, że ostateczna ocena odbywa sie zawsze w trakcie osobistej konsultacji lekarskiej, a powyższej porady nie wolno za taką uznać.
Gość Kardiolog
do *ginekologapolożnika* Szanowny Panie Doktorze proponuję powstrzymać sie od udzielania informacji błędnych, takich jak *Skierowanie na przezprzełykowe badanie echokardiograficzne pozwoli właśnie na określenie parametru determinującego dalsze leczenie (Qp:Qs)*. Proponuję skupić cię na ginekologii i pozostawić kardiologię w spokoju. A do wszystkich forumowiczów - niestety poziom merytoryczny odpowiedzi pozostawia wiele do życzenia, proszę zatem nie podejmować żadnych decyzji na podstawie udzielanych odpowiedzi - wielokrotnie zostały tu udzielone błędnie.
Gość kardiolog
do elka EF nie opisuje zastawki mitralnej a wartość 94 nie jest fizjologiczna - zatem błędny wynik lub informacje przez Panią przekazane - konieczna weryfikacja z tekstem oryginału. Nb wynik powinien zinterpretować i wyjaśnić wątpliwości lekarz zlecający badanie (nie wykonujący).
Czy mogę prosić o zinterpretowanie moich wyników?? Zarejestrowano 103239 epizodów 0,29 % epizodow komorowych 0,00% epizodów nadkomorowych 0,00 % epizodow stymulowanych Średnia HR 72 Max HR 140 Min HR 45 Ektopia komorowa 306 205 wczesne/poźne 91/211 Pary 2 Razem sekwencji 0 Epizodow w sekwencjach 0 Ektopia nadkomorowa dla ust. 20% Razem 1 Pojedyncze 1 Pary 0 Razem sekwencji 0 Epizodow w sekwencjach 0 Zmiennośc RR Odch. Stand. 177 ms NN*50 12,46% r-MSSD 39 ms pauzy o (dłuższe niż 2,5 sek) Bezwzgledne St Obniżenie ***mm Uniesienie 10,25 mm Dziękuję i pozdrawiam
Czy mogłabym tez prosic Pania Ize o o interpretacje moich wyników Echokardiograficznego?bardzo proszę!Wymiary jam serca:lewa komora:29mm/44mm lewy przedsionek;34mm aorta:30mm prawa komora:25mm mięsień IVS:12mm/8mm ściana tylna:12mm/8mm prawy przedsionek:39mm indeks masy:78g/m2 masa mięsnia lewej komory:122g Zastawka mitralna:V maks:1,0m/s E/A:1,6 fala zwrotna:ślad Zastawka aortalna:V maks:1,7m/s fala zwrotna:nb Zastawka trójdzielna:umiarkownane pogrubienie płatków i nici ścięgnistych.Talia fali zwrotnej 4mm. V maks:0,6m/s Fala zwrotna:2 SPAP:32mmHg Zastawka płucna:bez zmien organicznych. V maks:1,1 m/s Fala zwrotna:ślad Funkcja rozkurczowa :norma Badanie Echokardiograficzne przezprzełykowe: Uwidoczniono przegrodę międzyprzedsionkową bez przecieku między jamami serca.Prawidłowy obraz tętnic płucnych bez skrzeplin.Niedomykalność trójdzielna jak w badaniu przez klatke piersiową-w mechaniżmie pogrubienie płatków i zmiany ich geometrii.Brak widocznych wegetacji,brak preforacji płatków ani istotnego prolapsu.Aorta wstępująca,łuk i zstępujaca-bez zmian-brak zmian miażdzycowych.Pozostałe parametry jak w badaniu przez klatke piersiowa. Moze mogłaby cos mi Pani powiedziec coś wiecej na temat moich wyników bo jak spytałam mojego kardiologa co mi jest i czy będę żyła to odpowiedział że jeśli nie zabiję się na łyżwach to będę żyła.Chciałabym zajść w ciąże czy to nie jest przeciwskazane w moim stanie?Pozdrawia i z góry dziekuje za odpis.Kasia
Witam,Ja również poproszę o interpretację mojego wyniku echokardiografii. Lewa komora EDD 54,2mm ESD 37,5 mm IVS 10/15 mm PLVW 8,3/11,7 mm EF s. plane około 39% Aorta 28,3 mm sepp. Ao 18,3 mm LA 35,9 mm prawa komora 26,7 mm mitralna DE 13,3 mm EF 70 mm/sek ao asc nieposzerzona Doppler Mitralna gr. sr. 1,43 mmHg ,area 3,38 cm2 Aortalna Vmax 1,4 m/sek Gr 8,3/4,7 mmHG Trójdzielna V. max 0,51 m/sek Płucna V. max. 0,78 m/sek ACT 160m/sek Wnioski:lewa komora niepowiększona,wyraźna hypokineza septum i sciany dolnej EF. s. plane 39%,aorta nieposzerzona,przepływy zastawkowe w normie. Dodam jeszcze na koniec że mam 37 lat.Mimo zażywanych leków (Isoptin 120 SR,Lisinoratio 5.Trometaratio) poprawa jest znikoma.Bardzo szybko się męczę,nawet przy prozaicznych czynnościach domowych. Z góry dziękuję za interpretację i pozdrawiam
do *kardiolog*badanie echokardiograficzne przezprzełykowe.uwidoczniono przedgrodę międzysionkową bez przecieku miedzy jamami serca.prawidłowy obraz tętnic płucnych bez skrzeplin.niedomykalność trójdzielna jak w badaniu przez klatkę piersiową-w mechanizmie pogrubienie platków i zmiany ich geometrii.brak widocznych wegetacji,brak perforacji platków ani istotnego prolapsu.aorta wstępujaca i zstępująca-bez zmian-brak zmian miażdzycowych.pozostałe parametry jak w badaniu przez klatkę piersiową.wnioski:poza niedomykalnością trójdzielną stwierdzaną w badaniu przez klatkę piersiową nie obserwowano innej patologii serca i dużych naczyń. nowe wyniki z echokardiografii przez klatke piersiową:bmi:22,00 bsa:1,66m2 wymiary jam serca:lewa komora:23mm/43mm,lewy przedsionek:34mm,aorta:27mm,prawa komora:22mm ,indeks masy:71g/m2 ,miesień ivs:13mm/8mm,sciana tylna:16mm/8mm ,pień płucny:17mm ,masa mięsnia lewej komory:117g. zastawka mitralna:płaskie ustawienie skurczowe platków,nie spełnia kryteriów mvp. v max:0,9m/s e/a:1,1 dt:170ms fala zwrotna:nb zastawka aortalna:bez zmian organicznych v max:1,4m/s fala zwrotna:nb zastawka trójdzielna:v max:0,7m/s fala zwrotna:1 spap:30mmhg zastawka plucna:bez zmian organicznych: v max:1,0m/s fala zwrotna:nb acct;125ms frakcja rozkurczowa:prawidłowa. osierdzie:bez zmian. opis dodatkowy:pp 46/38 lp 46/37 pk 31/25/72 -norma.gruboŚć Ścian pk 4mm w rozkurczu . kurczliwoŚć: edv 89cm3 ,esv 25cm3 -kurczliwoŚć Ścian komory prawidłowa. frakcja wyrzutowa:72% tapse:29mm. wnioski:obraz serca w normie.prawidłowa funkcja skurczowa pk,tam 29mm.it ist(talia 4mm)-wykluczono nadciśnienie płucne.gradient pk-pp 25 mmhg prosze o wyjaśnienie czy mogę zdecydować się na dzidziusia czy to jednak za duże zagrożenie dla mnie.prosze o odpowiedz.kasia.
Witam i proszę o interpretację.Z góry dziękuję za pomoc.pozdrawiam kobieta 29l, ECHO: zastawka mitralna: Vmax 1,0 m/s, fala zwrotna ślad zastawka aortalna: Vmax 1,6 m/s, fala zwrotna nb zastawka trójdzielna: Vmax 0,65 m/s, fala zwrotna nb zastawka tętnicy płucnej: Vmax 1,0 m/s, fala zwrotna nb LK: 4,4 , 2,3 PK: 1,9 LP: 3,1 aorta: 2,7 pmk 0,9 , 1,3 tlsk 0,9 , 1,3 EF:79% E/S 1,3 kurczliwość śkl:prawidłowa
Na badanie echokardiograficzne skierowała mnie Pani ordynator oddziału kardiologicznego z przypuszczeniem przecieku ....a co dokładniej to ja już nic nie wiem.U nas to nikt nikomu nic nie tłumaczy.A jak się jej spytałam czy mogę planować ciąże to mi odpowiedziała że może i urodzę to dziecko tylko niech się zastanowie bo kto pózniej je wychowa bo ja na pewno nie będę w stanie.Pózniej poszłam do innego kardiologa a on odpowiedział mi że wszystko jest dobrze że nie jeden sportowiec ma taka wadę serca i czynnie uprawiają sport.I tym właśnie sposobem już nic nie wiem.
bardzo proszę o wytłumaczenie mi wyników echa serca mojego półrocznego synka ponieważ od lekarza nie mogę się nic dowiedzieć za szybką odpowiedz będę wdzięczna prawidłowe powiązania struktur serca. szczelna vis. drożny otwór owalny w IAS z nieistotnym hemodynamicznie przeciekiem lewo-prawym. prawidłowe zastawki przedsionkowo- komorowe i ujść tętniczych. fizjologiczna ITV i IPA. Łuk AO prawidłowy. prawidłowy przypływ w dużych naczyniach, niema PDA. wielkość jam serca i kurczliwość w normie. EF 68%. struna rzekoma w LV bardzo proszę o odpowiedz co oznaczają te wyniki