Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry mam pytanie. Podzczas badania echa serca wykryto ze mam powiekszona prawa komore serca.wpisano mi w w orzeczenie blok prawej odnogi p.HISA.Pozostale parametry w sercu byly w porzadku.Chcialbym sie dowiedziec czy jest to grozne i czy wplyw na poiekszenie prawej komory ma to ze od kilkunastu lat trenuje na silowni.Z gory dziekuje za odpowiedz.Pozdrawiam.
Pani Izabello czy moglabym prosic o wyjasnienie mipodusmowania mojego Echa serca jest niestey po angielksui choc przetlumaczylam to sobie na wlasny uzytek z punktu widzenia medycyny i pracy serca nie wiele mi to mowi :) podaje w orginale zeby nie zaciemniac:) Acha Frakcja wyrzutowa lewej komory 61% *Mild impairment of left venticular diastolic relaxation. Mild mitral regurgitation and pulmonary insufficiency. triial to mild tricuspid regurgitation, probably functional*
Dzień dobry pani Izo mam 33lat i wszczepiony defibrylator robiłam niedawno badanie echo ale wizyta dopiero na maj u lekarza i proszę o diagnozę tego badania. lewa komoraIVSd12mm,LVIDd41mm,LVPWd10mm,EF60% prawa komoraRVD21mm Aorta AoRD23mm,Vmy-0,8m/1(nie wiem czy dobrze odczytałam) Lewy przedsionek LAD-ASE30 mm zastawka mitralna (coś tam)*A Dziękuje
mam 2 letnia córkę jestem wystraszona co dzieje się z jej serduszkiem. córka miała robione prześwietlenie klatki piersiowej po czy pani doktor powiedziala serce za duże do kardiologa. a na opisie pisze dokładnie tak *serce o powiekszonym prawym przedsionku i prawej komorze. cień aorty słabo widoczny* powiedzcie co to oznacza!!!!!!!!!
Naprawdę trudno coś kolwiek powiedzieć , nie widząc zdjecia, nie badajac dziecka. Byc moze to nadinterpretacja i wszystko jest w porzadku ,a być mozę to sugestia istnienia wady przeciekowej... Konieczna konsultacja u kardiologa dzieciecego
Izabelo czy moze to byc skutkiem ostatniego leczenia? córkA brała dużo leków była w szpitalu dwa tygodnie na bakterię koli. bardzo przepraszam ze zawracam głowe. wizyte u kardiologa mam w czwartek ale do tego czasu cala wiecznosc
bakteria wyhodowana z drog moczowych. opis zdjecia *pola płucne bez zmian ogniskowych. serce o powiekszonym prawym przedsionku i prawej komorze. cień aorty słabo widoczny*. i nic wiecej nie ma. w zaleceniach konsultacja z kardiologiem.
ja tez mam pytanie co oznacza ASD II 6MM. Czytalam o tym ale tam pisza straszne zeczy lekarz powiedzial ze nie ma powodu narazie do niepokoju podkresle ze to u 3 miesiecznego chlopca wyszlo takie echo serca prosze napisz czy to naprawde takie niebezpieczne
Witam! Mam 15 lat. byłam niedawno na echo serca i dostałam wyniki. w rubryczce rozpoznanie kliniczne mam wpisane *Vitium cordis ??* te pytajniki oznaczają wlaśnie, ze nie moge się ostatniego słowa odczytać. proszę o pomoc. co to może być? i co oznacza *vitium cordis*? moje wyniki: Zastawka mitralna EF 23mm/sek(70-170) DE16mm/sek(17-28) Gradient max 1,9 mmHg Powierzchnia ujścia 3,6cm2 Fala zwrotna nieobecna płatki cienkie Zastawka aortalna Pierścień zastawkowy 25mm(12-37) separacja 18 mm(15-26) gradient max 5.9 mmHg średni 2.7 mmHg fala zwrotna- nieobecna płatki cienkie Lewa komora: rozk/skurcz 53/45mm (35-57/19-39) Frakcja wyrzutowa 55% tylka ściana 8/14 przegroda międzykomorowa 8/11 prawa komora 15mm lewy przedsionek 25 mm pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź
Vitium cordis czyli wada serca -jej podejrzenie bylo zapewne powodem skierowania na echo. Z załączonych opisow nie ma powodow do stwiania takiego rozpoznania, tochę nizsza frakcja wyrzutowa niz nalezaloby sie spodziewac ,ale nie ma opisow zaburzen kurczliwosci
Pani Izo Proszę o interpretacje wyniku echa : Lewa komora - skurcz-28mm rozkurcz 43mm Lewy przedsionek 30mm Aorta 28mm Prawa komora 22mm Mięsień IVS - skurcz 10mm rozkurcz 8mm tył - skurcz 10mm rozkurcz 8mm Prawy przedsionek: 23mm Zastawka mitralna b/z V maks 1 m/s Fala zwrotna : Ślad Zastawka aortalna b/z V maks 1,3 m/s Fala zwrotna n/b Zastawka trójdzielna: b/z V maks 0,7 m/s Fala zwrotna: Ślad Zastawka płucna : b/z V maks 0,9 m/s Fala zwrotna n/b Osierdzie: b/z Opis dodatkowy: Nieco wiotka przegroda m/przedsionkowa bez przecieku Kurczliwość prawidłowa Frakcja wyrzutowa 63% Masa mięśnia lewej komory 116,8 g Wnioski: IM -ślad, IT ślad pozostałe zastawki i przepływy w normie. Proszę o wyjaśnienie skrótów IM i IT co one oznaczają? Nie mam nadciśnienia a wręcz przeciwnie, moje RR po wysiłku 90/60mmHg Dziękuję.