Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

AGAT , a ja Ci powiem, że to zalezy od klasy nie lekarza, ale jego jako człowieka, tez mam duża nadwagę i spotykało mnie rózne traktowanie, od zwykłego wytykania palcami przez pielęgniarki po zwykłej operacji wyrostka, bo miałam rozległą ranę szyta, bolącą i nie mogłam wstawać, a amusiałam, lub podczas wielu moich zabiegów ginekologicznych, anestezjolog wygłaszał nade mną rózne nieprzyjemne sądy, zamaist mnie wreszcie uśpić, o czym skutecznie mu przypomniałam, bo ja się takim zachowaniom nie daję. Osoby grube są też dyskryminowane przez personel medyczny, TAK i jest to udokumentowany problem społeczny. ale było też wielu takich lekarzy zwyczajnie taktownych, deliktanych, bo tusza jest takim samym p[roblemem jak palenie, czy inne nałogi szkodzące. nie martw się-jeśli spotkasz się z ludzmi z klasą nikt nie będzie nieprzyjemny, czego serdecznie Ci życzę. Ostatnio leżałam w szpitalu w lipcu i jakaś młoda stazystka uprzedzała mnie podobnie, że jak przyjdzie ordynator to mi da popalic za tę nadwagę...powiedziałam jej-zobaczymy. Nie dał mi popalić, wie, że nie jest łatwo schudnąć, że nie zawsze tyle ważyłam, ze biorę kilka leków które bardzo nasilają tycie, a on sam też ma swoja słabosc-pali jak smok. z tuszą nalezy walczyc DLA SWOJEGO ZDROWIA, a lekarze owszem, maja prawo nam o tym przypominać, ale na pewno nie moga byc nieprzyjemni, nie mówiąc juz o tak karygodnych zachowaniach jak wysmiewanie, dokuczanie, kąsliwe uwagi. Na to nigdy sobie nie pozwalaj, powodzenia:)
Gość Zatroskana Matka
Witam. Mam poważny problem ze swoja corka. w tym roku konczy ona 18 lat, ale z pewnych powodow zaczela nauke o rok pozniej. w wieku jedenastu lat wykryto u niej ASD II. chociaz operacja przebiegla pomyslnie i do pierwszej klasy liceum byla normalnym zdrowym dzieckiem uprawiajacym rozne sporty, to zmieniajac szkole zaczela palic. wiem, ze nawet dla zdrowego serca palenie jest duzym obciazeniem, ale jakie konsekwencje bedzie ona ponosila jezeli dalej bedzie palic. I doszłam do wniosku, ze najlepiej bedzie ja pozbawic uprawiania jakiegokolwiek sportu, wiec wypisalam ja z siatkowki, zabralam snowboard i nie moze wychodzic na zadne imprezy. skonczyly mi sie pomysly jak ja zmusic do niepalenia. Pomóżcie!
Witam, mam prośbę do pani Izy o zinterpretowanie dwóch wyników echo serca.W pierwszym badaniu wyniki są takie: LK 48mm, LP 30mm, PK 30mm w projekcji 4-jamowej PK46mm-wymiar poprzeczny, aorta pierścień 19, aorta wst 29. Niedomykalność zastawki trójdzielnej II stopnia RVSP 21mmHg. Podejrzenie przecieku na poziomie przedsionków wskazane badanie TEE. Drugie badanie w szpitalu: PK 22mm, Przegroda mk 8, LK tylna ściana 8, LP 25, aorta 5, LK rozk 46, LK sk 31, EF(Teich.) 0,66. Badanie Dopplerowskie AoVmax 158cm/s, Ao PG max 10,0 mmHg, Mitral E 127cm/s, Mitral A 62cm/s Mitral Dec.T 200ms, Z.t.płucnej Vmax 99cm/s RV Ciś.Skurczowe 27,8 mmHg, PA Ciś. Rozkurczowe 11,8 mmHg Na te badania zostałam skierowana po stwierdzeniu w ekg lewogramu, bloku prawej wiązki lewej odnogi pęczka Hisa i tachykardii, a badałam się w związku z częstymi omdleniami. Bardzo proszę o odpowiedź bo już nie wiem któremu lekarzowi wierzyć - każdy mówi coś innego
bardzo prosilabym o interpretacje ponizszych wynikow.Mam 27 lat i lecze sie na nadcisnienie od jakis 5 lat.Obecnie biore Bisocard,wczesniej przez 4 lata Prestarium. Zastawka mitralna:platki prawidlowe,ugiecie skurczowe PPM o ok.6 mm Zastawka aortalna:platki prawidlowe szerokosc pierscienia zastawki (opuszka) 29mm separacja platkow - 19mm (15-27mm) aorta wstepujaca 25mm Lewy przedsionek: (LAA cm2) 36mm (20-40mm) Lewa komora skurcz- 21 (26-34mm) rozkurcz - 50 (38-56mm) Przegroda miedzykomorowa 9 (6-11mm) Tylna sciana 9 ( 7-11mm) Prawa komora 20mm RAA:15cm2 Badanie Dopplera MV : V max 1,1m/s (A*E),bez fali zwrotnej AV : V max 1,4m/s,bez fali zwrotnej TV V max 0,6 m/s, bez fali zwrotnej Bardzo prosze o jakąkolwiek odpowiedz,podpowiedz co jest nie tak....
Witam Pani Izabelo !! Mój Tata miał 19 sierpnia (pomiędzy godz. 13:00 a 14:00) zabieg wszczepienia stymulatora serca, który podobno się udał. Zabieg był wykonany w klinice na Pomorzanach w Szczecinie. O godzinie 18:00 moja mama dzwoniła do Pani doktor z pytaniem jak udał sie zabieg i jak czuje się mój Tata, odpowiedź brzmiała, że już po zabiegu, ale trochę go boli klatka piersiowa i to napewno ból pozabiegowy, prosze zadzwonić jutro i napewno bedzie lepiej. Byliśmy wszyscu uspokojeni, że jest w miarę w porządku, że zabieg się udał. O godz. 23:40 (19 sierpnia) zadzwonili z kliniki, że zamknęło się naczynie, że ratowali, zrobili koronografię, balonikowanie, ale niestety nie udało się otworzyć naczynia, nastąpił zawał serca i mój Tatuś zmarł o godz. 22:45. Tatuś miał już już dwa zawały w tym jeden rozległy. Koronografia była robiona w 2002 r., w której stwierdzono min. dużą miażdżycę i zbyt słabe żyły, aby np. wszczepić by-passy i zalecili leczenie farmakologiczne. Już po zabiegu (wszczepienia stymulatora serca) robili trzy razy EKG, w którym pierwsze nie wykazało zmian, drugie także natomiast w trzecim już zaczęło się coś dziać. Czy skoro Tata był pacjentem wysokiego ryzyka, miał 74 lata, zaawansowaną miażdżycę czy powinien być zakwalifikowany do wszczepienia stymulatora, w Jego przypadku ryzyko nie wynosiło 1 %, a 90 %. Jak na drugi dzień po smierci, Tatuś był jeszcze w klinice Pani dr Zielonka stwierdziła, że zamkniecie światła naczyń wynosiło 90 % ( nie wiem czy dobrze się wyraziłam) i Tata był pacjentem bardzo wysokiego ryzyka czy był sens robienia tego zabiegu ? Tata do kliniki przybył z moją mamą o godz. 7:00 rano, był zmęczony,napewno zdenerwowany (droga do kliniki zajęła im ok. 1 godziny), czy nie mozna było tego zabiegu odłozyć na drugi dzień, a nie wykonywać go w tym samym dniu, nie zwracając uwagi na stres, zmęczenie. Przed zabiegiem Tata miał badaną krew (była gęsta) nie mogli znaleźć żyły, Tatuś wtedy zażartował, że napewno się wystraszyły i dlatego się pochowały. Tata przyjechał do kliniki w stanie ogólny dobrym, a późnym wieczorem zmarł. We wtorek był zabieg i zmarł, a w poniedziałek był jeszcze z moją córką na działce. Mój Tatuś oprócz tego, że był moim Tatą to był także moim PRZYJACIELEM. Za każdym razem jak chodzę na cmentarz to nie mogę w to uwierzyć, jaki to ogromny BÓŁ stracić najukochańszą, najbliższą osobę, przyjaciela. Pani Izabelo, bardzo proszę o odpowiedź i opinię.
Mam nadzieję, że z Twoim synkiem jest wszytsko OK, ale i tak zapraszam na nasze forum poprzez stronkę www.sercedziecka.org.pl IAS to przegroda międzyprzedsionkowa i powinna byc jak u niego ciągła. Ao znam jako skrót od aorty. Nie znam powodu pogrubienia wsierdzia, ale mam pyatnie dlaczego synek miał wykonywane echo ? Nie wiem jakie sa normy dla dzieci poziomu CK ale dal osób dorosłych: u kobiet - 40-285 U/l, u mężczyzn - 55-370 U/I I dlaczego miał wykonywane to badanie Pozdrawiam serdecznie i zyczę synowi zdrowia Ola
Witam mam pytanie jestem mama 17 mieś chłopca u którego dwa dni temu badanieECHOKARDIOGRAFICZNE wykazało WADE PRZECIEKOWA co to oznacza strasznie sie boje w badaniu pisze tak w projekcji pięcio jamowej rzutujesię przeciek w kierunkuprwawego przedsionka,komunikacja 3 mm, MFVdo 2m/sek.Moze on odpowiadac przeciekowitypu lewa komora-prawyprzedsionek,międzykomorowemu w tylnej części przegrody lub przetoce aortalno- przedsionkowej- do obserwacji i weryfikacji. Prosze o odp i jeszcze jedna prosba moze ktos poleci mi kardiologa dzieciecego w Poznaniu przyjmujacego prywatnie .z góry dziekuje
Elizo, chodzi zapewne o ubytek ale z samego opisu wynika, że badający jakby nie był pewny umiejscowienia ? Moze się mylę. jesli wymiar ubytku to 3 mm to nie jest on wielki. W Poznaniu polecam szczerze Pania dr Wojtalik. Namiary moge podac na e-mail. Zapraszam an nasze forum poprzez www.sercedziecka.org.pl w razie wątpliwości pisz alrada@gazeta.pl Głowa do góry. Ubytki maja mozliwośc samoistnego zasklepienia i oby jeslki j,uz u Was jest tak sie stało. Pozdrawiam Ola
Witam. Proszę o interpretacje: Lewy przedsionek 30mm komora rozkurcz 57 mm skurcz 41 Przegroda miedzykomorowa 11mm Tylna ściana komory lewej 8.7mm Prawa komora wymiar rozkurczowy w projelcji 45.6mm Prawy przedsionek o powierzchni 20 cm2 Kurczliwość : płytki paradoks przegrody miedzykomorowej Frakcja wyrzutowa lewej komory: Simpson Aorta; opuszka 38mm Pień płucny 25mm Zastawki morfologicznie bez zmian osierdzie bez płynu Doppler: czas akceleracji przepływu płucnego 80 ms fala zwrotna trojdzielna 1 st RVSP: 55mmHg Qp: Qs 1.3 Komentarz: Widoczny przeciek w błoniastej części przegrody miedzykomorowej z przepływem LP Co Wy na to ? ;pp Proszę o interpretacje,dziekuje i pozdrawiam
Witam! Ja również proszę o interpretację i z góry dziękuję osobą które poswięcają swój czas by pomóc innym. mam 58 lat ECHO - Aorta wstępujaca: 3,4 cm - Lewy przedsionek: 3,9 cm - skurcz: 3,9 cm - rozkurcz: 6,0 cm - Grubość tylniej sciany 1,3 cm - Grubość przegrody międzykomorowej: 1,5 cm (tylko te informacje były podane w wyniku badania) EKG Blok całkowity lewej odnogi pęczka Hisa. Zmiany mięsniowe z cechami niedokrwienia osierdzia. (co to może oznaczać?) Jeszcze raz dziękuje z jakąkolwiek pomoc...
Prosze o interpretacje wyników: mam 15 lat Wymiary jam serca: lewy przedsionek-28mm aorta-26mm prawa komora-21mm masa mięśnia lewej komory-75,0g Zastawka mitralna: wypadanie przedniego płatka mitralnego fala zwrotna:ślad Zastawka aortalna: zmany zwyrodnieniowe płatków fala zwrotna: I Zastawka trójdzielna: fala zwrotna: I Zastawka płucna: fala zwrotna: I / II Frakcja wyrzutowa: 68% WNIOSKI: Tętniak przegrody międzyprzedsionkowej.Podejrzenie przecieku lewo-prawego na poziomie przedsionków...
witam serdecznie, jestem po wszczepieniu zastawki aortalnej (mechaniczna), rok pękł, lecz mam pewne niepokojące objawy i proszę o interpretację 2- usg, 3-miesiące po operacji i aktualne IVS DIA - 1.44 cm 1,38cm SYS - 1,93cm 1,69cm LV DIA - 5,56cm 4,85cm SYS - 4,00cm 3,46cm FRAC SHOTN 28% 29% LVPW DIA 1,30CM 1.38cm SYS- 2.0CM 2.00cm LV MASS ASE 416gm 340gr ASE(corr) 333gm 272gr IVS/LVPW - 1 1.00 AORTIC/LEFT ATRIUM Ao DIAd 2,85 cm 3.48cm lLA DIAs - 3,93 cm 3.89cm FRAC THCKNG 34% 22% SYS VOL - 70ml 49.5ml SV 81.2ml 60.7ml EF 54% 55% PRAC THCKNG 54% 45% LA/AO 1.38 1.12 Doktor stwierdził cyt* że jest mniej więcej dobrze * tylko co to faktycznie znaczy, wspomniał o niewielkim przecieku zastawki mitralnej - czyżby następna operacja. Za pomoc serdecznie dziękuję, pozdrawiam Krzysztof
Witam.Proszę o pomoc,gdyż nie mam pewności co do diagnozy lekarzy,którzy powtarzali badanie,gdyż nie byli pewni wyników, syn ma 13 lat.Z góry dziękuje za pomoc!!! Zwężenie aorty poza tętnicą podobojczykową lewą. A-9mm; A1,9mm.Przyspieszenie przepływu 2,1m/sek. Wymiary jam serca: lewy przedsionek-20mm lewa komora-37/43 prawa komora-26 aorta-21mm Zastawka mitralna-23 zastawka aortalna-22 ujścia naczyń wieńcowych dobrze widoczne zastwka trojdzielna prawidłowa zastawka plucna: ślad fali zwrotnej Vmax.1m/sek grubość ściany przegrody m-k:9mm
~tadeusz, 2008-10-31 21:06:51 (IP: 77.112.***) Badanie echokardiograficzne można uznać za prawidłowe.Przegroda międzykomorowa z lekkim przerostem. EKG, całkowity blok lewej odnogi p.Hisa (LBBB) – następstwo zwolnienia lub przerwania przewodzenia w lewej odnodze pęczka Hisa. Brak synchronizacji w pracy komór może powodować lub pogłebiać już istniejącą niewydolność serca. Blok odnogi może również przejść w całkowity blok przedsionkowo-komorowy. Pozdrawiam
sandra806, 2008-11-10 05:07:17 Skierowanie na przezprzełykowe badanie echokardiograficzne pozwoli właśnie na określenie parametru determinującego dalsze leczenie (Qp:Qs). Zespól Barlowa jest dośc obszernie opisywany, również na tym forum, przy Twoich wynikach badania echokardiograficznego nie jest to wada niebezpieczna, chociaż może powodować pewien dyskomfort w życiu codziennym. Należy ją oczywiście monitorować ale sądzę , że będziesz pod opieką kardiologa. Pozdrawiam
Echo serca: Kurczliwosc zachowana we wszytkich segmentach.Niewielkie zaburzenia fazy rozkurczu.Niewielkia asymetria fazy rozkurczu.Zastawka trojdzielna fali zwrotnej.Osierdzie czyste.Wnioski:Niewielkie zaburzenia kurczliwosci fazy rozkurczu. Jest to wynik pow yjsciu zze szpitala.2lata temu.... Mam pytane:osotnio mam dzwne objawy typu dziwne bicie serca,jak by przeskakiwanie,w pewnym momencie jak by pzrestalo bic i leko uciskalo i zachwile 2 mocniejsze udurzenia potagujace do gardla przez co amm lekki kaszel iobjawy chwilowego duszenia.Czy to mzoe byc zwiazek z opisanym wyzej echem serca?Chodzi mi o wnioski.Pozdrawiam
~autorro, 2008-11-22 15:38:54 (IP: 83.18.1***) Opisane przez Ciebie objawy sugerują raczej ekstrasystolia komorowe ale z całą pewnością należy wykoniać badanie ekg lub ewent. również ekg Holter*a. Z przedstawionych wniosków po wykonanym badaniu echo nie można jednoznacznie stwierdzić możliwości występowania zaburzeń rytmu. Zgłoś sie do lekarza prowadzącego. Pozdrawiam
Po szpitalu mialem robionych kilkadzisiat ekg ,raz holter,i pare razy ukg.wszytko bylo ok. Te objawy mam caly czas co kilknascie minut,nie jest to przyejmne. Zaznaczam ze cisnienie mam wporzadku 109/77 puls:65 Mam na poczatku grudnia echo i holter ale cisnieniowy.Zobaczymy co wyniknie Dziekuje za odpowiedz.