Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Gość piotr pilkarz
witam wszystkich. mam 18 lat. gram w pilke. prosze o inerpretacje moich wynikow LVEDD 61mm RVD 19mm IVS 10mm LAD 34mm Ao 26,5mm LVESD 35mm LVPW 7,5mm MPA 23mm ekg holter: 86435 rs*ów sr. rytm HR 71 max rytm HR 176 min rytm HR 33 ponadto wykryto: 3425 pojedynczych nadkomorowych pobudzen przedwczesnych 0 nadkomorowych czestoskurczy napadowych 39 tachykardii 418 bradykardii 13 rytmow niemiarowych 3 przerwy (2804ms, 2137ms, 2099ms
Witam! Proszę o interpretację wyników. ECHO: Lewa komora 34mm/49mm Lewy przedsionek 37mm Aorta 32mm Prawa komora 25mm Mięsień IVS 15mm/8mm Ściana tylna 15mm/8mm Masa mięśnia lewej komory 149g Zastawka mitralna: E/A 1,3 fala zwrotna nb Zastawka aortalna: V maks 1,3m/s fala zwrotna nb Zastawka trójdzielna: fala zwrotna nb Zastawka płucna: fala zwrotna nb AccT 124ms Frakcja wyrzutowa 70% EKG: Rytm zatokowy, mikarowy 100/min, dektogram patologiczny, niepełny blok prawej odnogi pęczk Hisa, niepatologiczne załamki Q w II, III, aVF, V4-V6. Z góry dziękuję.
Witam. Oto wynik mojego echo, proszę o poświecenie chwilki czasu i interpretacje: Czy z ta zastawka to poważne? *Wielkosc jam serca w normie. Grubosc scian serca w normie. Wiotkie platki zastawki mitralnej z zaznaczonymi cechami wpadania do lewego przedsionka. Niedomykalność zastawki mitralnej II stopnia. Pozostale zastawki bez zmian organicznych. Gradienty prawidlowe. Kurczliwosc w normie. EF - 80% Osierdzie prawidłowe.* Mam 22 lata od jakiegosc czasu mam problemy z kolataniem i nadcisnieniem glownie w nerwowych sytuacja i podczas wysiłku. Zazywam propranolol 30mg/dobe w 3 dawkach.
Witam wszystkich. mam 18 lat. gram w pilke. prosze o inerpretacje moich wynikow LVEDD 61mm RVD 19mm IVS 10mm LAD 34mm Ao 26,5mm LVESD 35mm LVPW 7,5mm MPA 23mm ekg holter: 86435 rs*ów sr. rytm HR 71 max rytm HR 176 min rytm HR 33 ponadto wykryto: 3425 pojedynczych nadkomorowych pobudzen przedwczesnych 0 nadkomorowych czestoskurczy napadowych 39 tachykardii 418 bradykardii 13 rytmow niemiarowych 3 przerwy (2804ms, 2137ms, 2099ms pani Izo prosze bardzo o interpretacje. z gory wielkie dzieki
Proszę mi napisać czy porównując badanie z 2006 a badanie z 2008 roku nastąpiła jakaś różnica i czy na lepsze czy na gorsze (jest to badanie kobiety teraz lat 53) Badanie z 2006 roku Lewa komora niepowiększona 5,2 cm Lewy przedsionek niepowiększony 3,85 cm Prawa komora niepowiększona 2,1 cm Przegroda międzykomorowa nieprzerośnięta 0,95 cm Kurczliwość ścian serca bez ogniskowych zaburzeń Frakcja wyrzutu lewej komory 57% wg. Simsona Aorta wstępująca nieposzerzona 3,2 cm zastawka aortalna trójpłatkowa V max. 138 cm/sek gradienty 7,6/3,0 mmHg zastawka mitralna gradienty 3,8/1,3 mmHg niedomykalność mitralna ++ powierzchnia fali zwrotnej 3,5 cm2 płatki przeciwstawnie ruchome , niepogrubiałe zastawka pnia płucnego Vmax. 94 cm/sek gradienty 3,6/2,2 mmHg cechy upośledzonej podatności lewej komory bez cech płynu w worku osierdziowym badanie z 2008 roku wielkość jam serca: lewa komora 50mm, lewy przedsionek w M 38mm, prawa komora w M 21 mm. Przegroda międzykomorowa 10mm. Kurczliwość ścian serca bez ogniskowych zaburzeń. Frakcja wyrzutu lewej komory wg. Simsona 60%. Aorta wstępująca nieposzerzona 32mm. zastawka aortalna trójpłatkowa. Zastawka mitralna: płatki przeciwstawnie ruchome, niepogrubiałe. DE 21mm, EF 121mm/sek. Cechy upośledzonej podatności lewej komory. Bez cech płynu w worku osierdziowym. MOJA DRUGA PROŚBA tej kobiety syn (teraz lat 25) chyba odziedziczył chorobę po matce proszę mi napisać jaka to choroba czy trzeba ją leczyć jak często trzeba ją badać itp. ostatnio badał się w 2004 roku i to są wyniki Lewa komora niepowiększona 5,4 cm Lewy przedsionek niepowiększony 3,2 cm Prawa komora niepowiększona 4,0 cm w 2D Prawy przedsionek 5,2 X 5,4 cm Przegroda międzykomorowa nieprzerośnięta 0,8 cm Kurczliwość ścian serca bez ogniskowych zaburzeń Frakcja wyrzutu lewej komory 65% wg. Simsona Aorta wstępująca nieposzerzona 3,15cm zastawka aortalna trójpłatkowa V max. 103 cm/sek gradienty 4,2/2,3 mmHg zastawka mitralna o powierzchni 3,9 cm2 gradienty 1,7/0,7 mmHg płatki przeciwstawnie ruchome , niepogrubiałe niedomykalność mitralna + zastawka pnia płucnego Vmax. 79 cm/sek gradienty 2,5/1,0 mmHg niedomykalność zastawki pnia płucnego + niedomykalność zastawki trójdzielnej + bez cech płynu w worku osierdziowym śladowy przeciek L -* P przez przegrodę międzyprzdsionkową (tego wyrazu nie jestem pewna bo jest niewyraźnie napisane międzyp… tak się zaczyna to słowo) w 1997 roku miał robione podobne badanie i tam stierdzono wypadanie przedniego płatka zastawki mitralnej z hemodynamicznie nieistotną niedomykalnością tej zastawki. z góry bardzo dziękuję i proszę o odpowiedż
P. Anuleczka -podane parametry są w normie, P. Mlody - Graniczny wymiar lewej komory, poza tym ok. P, KMT- - Wielkosciowo w obu badanaich nie ma większej róznicy , natomiast nie ma oceny niedomykalnosci mitralnej , w pierwszym badaniu jest średniego stopnia niedomykalnośc , bez dokladnej oceny ilościowej W badaniu drugiej osoby poza nieco powiększonym prawym przedsionkiem , prawa komora , niewielka niedomykalnościa mitralna i trójdzielną oraz przeciekiem międzyprzedsionkowym ( jak pisze sonografista niewielkim ) nie ma wiekszych patologii. tez pokusilabym sie o dokladniejsza , parametryczna ocenę tegos przecieku. Przypominam wszystkim ,ze echokardiografia jest jednym z badań klinicznych i trzeba ją interpretowac w łączności z obrazem klinicznym Pozdrawiam
Witam p.Izabello Bardzo proszę o interpretacje moich wyników echa serca: LEWA KOMORA: EDD:49mm,ESD:29mm;PW:9mm;IVS:10mm;EDV:92ml;ESV:42mm;EF:57% LEWY PRZEDSIONEK:35mm;POLE POWIERZCHNI:15cm2 PRAWY PRZEDSIONEK:pole powierzchni:12cm2 PRAWA KOMORA:23mm AORTA: szerokość ujścia:31mm separacja płatków:20mm aorta wstępująca:30mm TęTNICA PłóCNA:23mm ZASTAWKA AORTALNA;S:Vmax1,4m/s obraz w normie D:bez fali zwrotnej ZASTAWKA MITRALNA:D:VmaxE0,7m/s;S:bez fali zwrotnej obraz w normie;VmaxA0,5m/s ZASTAWKA TRóJDZIELNA:D:Vmax0,3m/s,obraz w normie;S:bez fali zwrotnej ZASTAWKA PłUCNA:S:Vmax0,8m/s,obraz w normie;D:bez fali zwrotnej. Wielkość jam serca w normie,prawidłowa morfologia zastawek,prawidłowa funkcja skurczowa lewej komory. Z góry bardzo dziękuje. Nadmieniam jestem mężczyzną,wiek 37 lat.
Pani Izabelo jako rasowy nerwicowiec wykonuje badanie UKG co półtora roku , oczywiście wszystko jest ok (mam stwierdzoną jedynie śladową niedomykalność zastawki mitralnej . Mam pytanie z jaką częstotliwością trzeba wykonywać to badanie aby ustrzec się zawału serca , nadmieniam że mam 36 lat , małą nadwagę , cholesterol i trójglicerydy w normie . Ostatnio również robiłam całą morfologię i wszystko wyszło w normie za wyjątkiem RBC-4,16 , OB -11 i CRP - 6,4 . Matwię się tym CRP ponieważ wyczytałam że podwyższone CRP wskazuje na zagrożenie u danej osoby zawałem . Pani Izabelo proszę mi napisać jak to jest rzeczywiście z tym CRP i wyprostować moją zachwianą psychikę . Pozdrawiam
na pewno wykonywanie echo serca nie nalezy do prewencji pierwotnej zawału serca. Są doniesienia ,ze wartośc CRP powyżej 3 stanowi wskażnik ewentualnego zagrozenia niedokrwieniem ,ale nalezy pamięta ,ze jest to wskażnik przede wszyskim stanu zapalnego,a wiec parametr stosunkowo malo specyficzny i nie ocenialabym takiego pomiaru jako czynnika zagrożenia. Ruch , zdrowe odzywianie , brak stressu i usmiech na codzień -to polecana prewencja!
bardzo dziękuję mam jeszcze jedną prośbę proszę napisać jak często powinno się robić to badanie czy jest możliwość pogorszenia istniejącego stanu i jakie mogą być konsekwencje takiej wady. proszę też napisać u jak małego dziecka można wykonać to badanie i czy ważne jest zdiagnozowanie takiej wady (bo może mieć ją po babce i ojcu) bardzo dziękuję za zainteresowanie i pomoc!!! DZIĘKUJĘ
Szanowna Pani Izabelo Na stronie 24 na pytanie forumowiczki o badanie Satro odpowiedziała Pani, że podchodzi sceptycznie do metod nie sprawdzonych *EBIM* Prosze mi rozszyfrować ten skrót, może chodzi o MIBI, Informuję, że metoda była poddana weryfikacji scyntygrafią perfuzyjną wysiłkową, która to wykazała 100% zgodności metody Satro pod względem czułości i 48 pod względem swoistości. Zalecono wyrównanie tych parametrów i obecnie czyłość to 93% zgodności a swoistość 84%. Na tych samych badaniach referencyjnych EKG spoczynkowe wykazało 15% zgodności z scyntygrafią a EKG wysiłkowe 30%. Więcej o tych badaniach jak i samej metodzie można znaleźć na -------- www.kardiobadanie.nets.pl ------ oraz na tym portalu pod hasłem *Nareszcie coś wiarygodniejszego od EKG
Dzień Dobry!! Pani Izabelo czy mogłaby pani zinerpretować moje wyniki? chociaż strasznie mnie to dziwi że wszyscy mają wszystko tak napisane dokłanie w echo serca a ja mam robione rok rocznie echo i moja p. doktor mi napisała tylko tyle: Pogrubiały przedni płatek zastawki mitralnej prowadzący w głąb lewego przedsionka. Niedomykalność mitralna(+) lewo prawy przeciek przez środek(A) (FOA) proszę o interpretację
Pani Izabelo EBM - czyli po polsku *Standaryzacja*. Procedury związane z nią zostały już podjęte rok temu zleceniem przez PTK badań referencyjnych w I.K. Publikacja wyników spodziewana jest w połowie roku. Nie mniej tego samego typu badania referencyjne zostały wykonane już kilka lat temu na zlecenie IBF w Instytucie Wojskowym a ich wyniki są dostępne na stronie --- www.kardiobadanie.nets.pl --- co uprawnia nas do głośnego mówienia o zaletach metody. Przeprowadzane przez nas badania w ramach prowadzonych programów naukowych potwierdzają wysoką czułość i swoistość metody. Jak przypuszczam jest Pani lekarzem. Zapewniam Panią, że stawianie diagnozy na podstawie EKG, również wysiłkowego jest znacznie bardziej ryzykowne niż w oparciu o wynik Satro. Wielu pacjentów nie ma czasu na czekanie o czym świadczą wypowiedzi na stronach niniejszego portalu.