Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Miła Pani Izo ! Niestety na innych wątkach nie mogę doczekać się odpowiedzi - spróbuję zatem tutaj choć nie na temat. Mój tato ma mieć wszczepiane bajpasy. Jutro mamy konsultację i bardzo się boję. Z pobieżnego oglądu kardiolog stwierdził, że pewnie będzie 4-5 bajpasów.Opis koro: Pień LTW zwężony istotnie dystalnie GPZ zwężona istotnie ostialnie i krytycznie w momencie środkowym GO zwężona istotnie ostialnie, długa zmiana istotna ze zwężeniem krytycznym w segmencie środkowym GM zwężona krytycznie ostialnie PTW amputowana w segmencie proksymalnym, odcinek obwodowy wypełnia się dobrze wstecznie od LTW Brzmi to strasznie dla laika. Moim marzeniem była operacja MIDCAB lub chociaż bez krążenia pozaustrojowego - czy jest na to szansa ??? Serce jest chyba dość mocne FW 60%, niewielkie poszerzenie jam lewego serca. W 1975 roku był zawał serca. W tej chwili cukrzyca ( tabletki) i przewlekła spastyka oskrzeli ( leczona kortykosteroidami). Wiek 73 lata. Jak Pani myśli - czego tu się spodziewać???
Pani Izo bardzo proszę o napisanie czy ten wynik echo jest dobry AO28/43/44,LP42,,PK norma,LK40/58,ST10,PMK11. Niewielkie poszerzenie części wstępującej aorty.Niewielkie powiększenie wymiaru skurczowego LK. Grubość ścian LK w normie.Hipo/akineza podst.segment.SD,niewielka hipokineza koniuszkowego segment.SB.Dobra kurczliwość pozostałych obszarów mięśnia LK.EF55%.Zastawki bez istotnych zmian morfologicznych.Niewielka śladowa czynnościowa niedomykalność mitralna.Osierdzie wolne.Konieczna kontrola badania za rok/aorta/. Mąż miał zawał pod koniec stycznia sciany dolnej.Ma założonego stenta.Mąż ma 57 lat waży 98kg i mierzy 180cm.Mówi że czuje się dobrze. czy stenta trzeba wymieniać i po jakim czasie.Bardzo dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam. Czy to poszerzenie aorty jest grożne?Czy martwica jest duża?
LA 35 RVD 18,6 LVDs 34,2 Vmax MV 0,9/0,6 Vmax MPA 1,1 Vmax Ao asc. 1,34 ao 27 LVDd 51,1 IVS 7,6 Vmax desc TV 0,9 Vmax Ao desc 1,7 PA 23 EF 61% FS 33% przeplyw w aorcie brzusznej pulsacyjany. wielkosc jam serca prawidlowa grubosc i kurczliwosc miesnia lewej komory w normie SF33% EF 61% pien plucny szer 23mm z przeplywem 1,1 m/s obydwa platki wiotkie, przedni platek pogrubaily do 6,7 mm z cechami wypadania do LA fala zwrotna zastawki mitralnej boczna Ist. wiotkie platki zastawki trójdzielnej IT(+) aorte wydaje sie 3-platkowa luk aorty lewostronny z przeplywem w Ao wst 1,34m/s w Ao zst 1,7m/s DGN: MVP+IM 18 lat 180 cm wzrosty 50 kg czy to sa dobre wyniki i jak czeso powinniem chodzic na kontrole bo wydaje mi sie ze lekarz mnie olewa i kaze mi raz na 2 lata pzychodzic
Gość izabela
P. ErbeNA: Poszerzenie aorty wstepujacej , konieczna kontrola cisnienia i jesli występuje nadciśnienie to skuteczna farmakoterapia Poza tym zaburzenia kurczliwosci wynikające zapewne z choroby wieńcowej . Wskazana dalsza kontrola u kardiologa. I. Iza73 - na razie bez wiekszych *szkod * nadcisnieniowych P. Szawel - ten wynik bez większych patologii, jeśli nie bedzie nasilenia objawow klinicznych czestsze wykonywanie echo jest niepotrzebne P. Pia- cytowane wartości bez wiekszych patologii P. Agat- umiarkowana stenoza aortalna , trzeba by skompiloac wynik echo z objawami klinicznymi ( gradienty graniczne,ale AVA wskazuje ,ze zastawka raczej bedzie do zabiegu) Kiedy? Decyzja pani i kardiochirurga
Pani Izo bardzo dziekuje za informacje.Zapomniałam napisac ze mam koncetryczny przerost lewej komory.Wystepuja rowniez dusznosci (chociaz proba wysilkowa w kwietniu ubieglego roku byla w granicach normy) Ale czy z takim wynikiem AVA( wubiegłym roku w lutym bylo 0,85) jest szansa ze moja zastawka moze wytrzymac minimum 2 lata bez wymiany Pozdrawiam agat
Witam, Pani Izo czytajac Posty na forum chcialabym aby powiedziala na moje wyniki. Od dziecka cierpialam na tarczyce-nadczynnosc,ktora pozostawila po sobie tezyczke, a od dwoch lat wiem o swoim sercu tyle iz chodze z bombą w srodku.moje echo to; wymiary jamserca ;lewa komora 31mm/51mm miesien ivs -rozkurcz 8 mm lewyprzedsionek 38 mm sciana tylna 9mm aorta 32 mm prawa komora 29 mm masa miesnia lewej komory 175 g zastawka mitralna - prawidlowa fa zwrotna siega do 1/2 przedsionka waska dwustrumieniowa fala zwrotna II- ZASTAWKA AORTALNA PRAWIDLOWA zast.trojdzielna -prawidlowa fala zwrotna I ZASTAWKA PLUCNA - PRAWIDLOWA KURCZLIWOSC-PRAWIDLOWA ROZPOZNANIE -Tetniak przegrody miedzyprzedsionowej dl.ok 2,8 cm wpuklajacy sie do prawego przedsionka na glebokosc 1,8 cm wnioski-TTE i TEE Lewa komora niepowiekszona o prawidlowej funkcji skurczowej.Lagodna niedomykalnosc zastawki miralnej i mala trojdzielnej.Tetniak przegrody miedzprzed.wpuklajacy sie do pr.przedsionka.w badaniu obecnosc precieku z lewa na prawo w czesci srodkowej i dolnej tetniaka o niewielkim zasiegu w dopplerze kolorowym i predkosci do 1,5 m/sw dopplerze pulsacyjnym -asd typu II. NIE STIERDZONO PRZECHODZENIA PECHERZYKOW NASTRONE LEWA.BEZ CECH NADCISNIENIA PLUCNEGO. Prosze mi pomoc okreslicstopien zagrozenia ,poniewaz jak dotychczas to kazdy lekarz zbywa mnie tylko slowami- trudno trzeba zyc dalej do czasu... Cierpie na wiele innych chorob ktore wymagaja pilnych inter.chirurgicznych ale nie moge ich wykonac ze wzgledu na serce.
Gość Magdalena:)
Witaj , pewnie Pani Iza Ci odpowie , ja tylko troszke chciałabym Cie uspokoić otóż mój syn dzis 18 lat , 2 lata temu miał zdiagnozowanego tętnikaka IAS ( ubytki miedzyprzedsionkami ) z przeciekiem . Dziś jest już po zabiegu , ma się dobrze i po wadzie nie ma śladu ( nie licząć w sercu * parasolki *która szczelnie zamknęła dziureczki - miał ich kilka ) także głowa do góry
Pani Izo, już wcześniej pokazywałam Pani te wyniki, mam tylko jedno pytanie. Czy przy tej zastawce mitralnej i trójdzielnej może dojść do zapalenia mięśnia sercowego? Ostatnio wyrywałam zęba i nie byłam pod osłoną antybiotykową. Bardzo się martwię.Nie wiem już czy mam wypadanie czy to tylko jakieś wiotkie płatki. . Zrobiłam też holtera i wyszły dodatkowe skurcze komorowe 39, max podwyższ.ST 4.5 czas trwania 2 min. OPIS ECHO SERCA lewa komora (r) 52 mm, mięsień IVS (r) 7 mm lewy przedsionek 30 mm, Sciana tylna (r) 6 mm aorta 28 mm prawa komora 24 mm zastawka mitralna: skurczowe ugięcie płatka przedniego fala zwrotna : ślad zastawka aortalna prawidłowa V maks: 1,2 m/s gradient maks. 6 mmHg fala zwrotna: nb Zastawka trójdzielna: ślad zastawka płucna: Acct: 152 ms funkcja rozkurczowa prawidłowa Osierdzie bez zmian kurczliwość prawidłowa .. w ostatnich badaniach EKG raz było: rytm dolnoprzedsionkowy, a w następnym: rytm zatokowy miarowy niecałkowity blok prawej odnogi pęczka hisa lewogram patologiczny
Najważniejsze przy echu serca jets przede wszytskim dobry sprzęt a taki najczęśćiej jest w szpitalach specjalistycznych, jak równiez kardiolog , który sie na tym zna. Osobiście polecam szpital uniwersytecki w Katowicach, ponieważ dopiero tam postawiono mi prawidłową diagnozę. Poprzednie echo wykonano mi w przychodni zdrowia w Krakowie przez lekarza wewnętrznego i to byl bląd!
Witam szanowna pani Izo czy może mi pani pomóc w rozszyfrowaniu badania lewa kom.skurcz 36mm rozk.52mm lew.prz. 43mm aort. 31mm praw.kom. 35mm ivs sk 20mm. rozk. 15mm tyl sk 15mm rozk.12mm dt 270ms p1/2t 3,3cm kwadrat v maks 0,8 m/s ivrt 72 ms e/a1.4 fala zwrotna slad sredni 1,2 mmhg acs-21mm vmaks 1,2mm fala zwrotna nb. rvsp-20mmhg vmaks 0,6m/s fala zwr.I pvat-119ms vmaks 1,2m/s opis/przegroda miedzykom.pogrubiala glownie przez zgrubienie wsierdzia pk.frakcja wyrzut.56% ----granicznej gr.miesien lk.---- 32 lat 180 cm 96 kg z gory dziekuje i pozdrawiam czy te badanie jest dobre i czy mogą dawać jakieś objawy do tego chyba mam dosyć silną nerwice bardzo proszę o odpowiedz pozdrowienia
Pani Izabelo! Wiem ,ze troszke odbiegne od tematu, ale mam wrazenie, ze wlasnie tu najczesciej pani zaglada a mnie zalezy na fachowej opinii.Mam umiarkowana niedomykalnosc zastawki mitralnej, z fala zwrotna, ktora cofa sie prawie do pluc.Trzy tygodnie temu lekarz zmienil mi lek ze wzgledu na czesto pojawiajace sie czestoskurcze (z vivacoru na betalok zok 50). Czestoskurcze przeszly prawie zupelnie, rytm serca calkiem niezle sie teraz unormowal, jedank od czasu gdy biore betalok kazdego dnia miewam silne bole zamostkowe.Zdarzaja sie kilka razy dziennie.Czasem trwaja ok. kilku minut, a czasem nawet do 20 ,30 minut.Umiejscowione sa w centralnym punkcie mostka lub nieco po prawej stronie i promieniuja w kierunku gardla.Miewlam juz bole zamostkowe jednak nie tak czesto i nie tak silne.Czy moga one byc wynikiem zazywania nowego leku skoro ogolnie serce lepiej po nim pracuje?A moze wedlug pani moga one byc spowodowane czyms innym?Czy powinnam skonsultowac sie ze swoim kardiologiem czy tez robie z igly widly? Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
zuzanna30 Pani Izo mam prosbe mam 2 curki i wyniki echo...prosiłabym o odszyfrowaniejka to mozliwe RDV*mm*11,6 IVS*mm*5,7 LVDd*mm* 41,7 LVPW*mm* 5,2 LVDs*mm* 28,3 Ao*mm* 20,6 LAD*mm* 23,7 PA*mm* 17,5% SF 32,1 Vp*cm/s*85 Va*cm/s* 88 Z projekcji podzebrowej ubytek IAS w srodkowej czesci @**mm z nieistotnym hemodynamicznie lewo-prawym przepływem.Ruch prawidl IVS IP ślad,łuk aorty lewostronny,przepływ skurczowy curak ma 9 lat i wazy 30kg
Gość Zuzanna30
Dróga cura kaja ma 4 latka prawie wzzy 17 kg i wynik echo...... RVD*mm* 10,6 IVS*mm* 6,36 LVDd*mm* 26,7 LVPW*mm* 5,51 LVDs*mm*16,7 Ao*mm* 17,4 LAD*mm* 19,5 PA*mm* 14% SF 41,3 Vp*cm/s*102 śladowy przeciek przez srodkowa czesc IAS bez nastepstw hemodynamicznych IVS ciagła, IP slad IT 1 st.gr.RV/RA ok 16mmHg.Wymiary i kurczliwosc w normie Bez paradoksalnego ruchu IVS..Łuk ao lewostronny.Niestwierdzono cech PDA.
P. Ewa 111- badanie w noramie P. Zuzanno-nie jestem pediatrą ,ale opis i wnioski wskazują ,ze przeciek na poziomie przedsionkow jest nieistotny hemodynamicznie ,a wiec niegrozny P Tomsad - przerost miesnia serca ( by moze np. z powodu nadciśnienia?) , graniczny wymiar lewego przedsionka , zaburzenia funkcji rozkurczowej życzę wszystkim Państwu Wesolych świat ! Optymizmu i zdrowia!
Jeżeli ktoś miałby chwilę czasu i mógł spojrzeć na moje wyniki. Sprawa wygląda tak : trenuje kolarstwo od 3 lat, na treningach robimy średnio od 50 - 130 km. Badanie echa serca wykazało graniczny wymiar LK. Jest to podobno normalne, przy uprawianiu tego sportu. Chciałbym się dowiedzieć jakie mogą być konsekwencje zbyt dużego przerostu lewej komory, niewydolność serca, zawał serca ?? Zamieszczam swoje wyniki : RVDd - 1,84 cm IVSd - 1,17 cm LVIDd - 5,64 cm ( Avg.) LVIDs - 3,68 cm LVPWd - 1,13 cm Right diam - 2,06 cm FS - 34.8% EF(Teich) - 0,634 SV(Teich) - 99ml Ao root diam - 3,22cm LA dimension - 3,80 cm LA/AO - 1,18 Spokojnych, Wesołych Świąt
p. mARCUZ! w CHWILI OBECNEJ WYNIKI MIESZA SIE W NORMIE. Przerost miesnia lewej komory jest konsekwencją patologii- nadcisnienia , wady itd , ale takze moze byc wynikiem tzw *serca sportowca* Warto o tych watpliwościach porozmiawiac ze swoim lekarzem