Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wioletta 34 lata
robiłam dwa echa w okresie ok roku ,troche sie roznia 1 echo tetno 100 lewa komora rozkurcz 40 wyrzut70% przegroda 9 sciana tylna 8 lewy przedsionek 32 prawa komora 20 2 echo tetno120 lewa komora 44 prawa komora 21 lewy przedsonek 36 przegroda 10 tylna sciana 10 EF=76% Pani Izo prosze o porównnie
Mam prośbę do pani mam 30 lat ok 11 lat uprawiałem sport / ciężary/ z dopingiem po zqprzestaniu okazało sie że mam nadciśnienie 160-120 obecnie mam zaaplikowany amlozek i eriste ciśnienie 130-90. Robiłem echo serca wyniki jn: Aorta 25 Lewy przedsionek 31 Lewa komora rozk 53 Skurcz 36 EF 60% Przegroda miedzykom skurcz 17 rozkurcz 11 Tylna ściana skurcz 17 Rozkurcz 10 Prawa komora 23 1 Dodatkowo mam pytanie jaka jest istota wyniku ef 60%?mało czy dużo czy jest to wartość zmienna? 2 Czu regularne bieganie doprowadzi moje ciśnienie do normy i spowoduje odstawienie leków. 3 Co pani sądzi o nocnym/1 przypadek/wzroście ciśnienia /na lekach/do wartości 150/100 uniemożliwiającym sen? 4 Czy stan mojego zdrowia przy aktywnym trybie życia poprawi sie ? 5 Czy też niektóre zmiany są nieodwracalne? Z góry dziekuje Jacek
Dzien dobry! Trudno mi sie odnosic do leczenia , bo to nie za bardzo mozna zrobić netowo-troszkę za wysokie cisnienie rozkurczowe ,ale jak najbardziej dieta , aktynościa fizyczna , odpowiednia waga można pomoc farmakologii. jednorazowym wzrostem cisnienia nie przejmowalabym sie bardzo ,jesli takie epizody w nocy będa się powtarzać moze trzeba będzie troche poprzesuwac dawkowanie? Parametry echo w sumie wn ormie , nie ma cech duzego przerostu czy powiększenia lewej komory, EF czyli frakacja wyrzutowa jak najbardziej ok(norma to 60-65%) z OPISU ZMIAN NIEDOWRACALNYCH NIE WIDAC. nA PEWNO WARTO ZYC AKTYWNIE!pOZDRAWIAM
W odpowiedzi na : Re: Echo serca wysłane przez Justyna dnia 2007-01-10 17:38:12: : Moje badanie Echo wykazało że mam niedomykalność zastawki trójdzielnej IV stopnia,ponadto mam prawą część serca powiększoną, mam 18 lat, trenuje sport - lekkoatletykę wyczynowo 6 razy w tygodniu, lekarz powiedział że powinnam przestać trenować ale decyzja należy do mnie. : Pierwsze pytanie - Jak trenowanie wpłynie na moje serce, : drugie pytanie - czy da się jakoś wyleczyć te dolegliwość i ostatnie pytanie ile jest stopni niedomykalności bo nie wiem jak się ma IV stopień do innych stopni? : : Proszę o pomoc : Pozdrawiam jak sie nie myle sa IV stopnie i na Twoim miejscu nie uprawialambym sportu- moze jakies delikatne cwieczenia pozdrawiam i zycze zdrowia
Witam, W ostatnim czasie zmuszony byłem poddać szeregu badaniom specjalistycznym, m.in. EKG, ECHO serca. W wyniku badania EKG lekarz internista opisujący elektrokardiogram stwierdził niezgodny blok prawej odnogi pęczka Hisa. Ponadto wyjaśnił że jest to ułomność bardzo popularna występująca w dużej liczby osób. Moje ciśnienie krwi wynosi 130/80, natomiast waga ok. 115 kg przy wzroście 183 cm.Jednak skierował mnie na badanie USG serca (ECHO). W wyniku tego badania stwierdzono śladową niedomykalność aortalną lu przedniemu płatkowi zastawki mitralnej poszerzoną aortę (aorta- 40 mm) i lewy przedsionek (lewy przedsionek - 46 mm). Pozostałe parametry prawidłowe. Profil lipidowy w parametrach referencyjnych. Moje pytanie brzmi: Czy w wieku 36 lat opisane powyżej defekty w funkcjonowaniu serca stanowią o upśledzeniu sprawności ustroju? Czy niedomykalność zastawki aortalnej jest możliwa do zlikwidowania za pomocą leczenia farmakologicznego czy pozostaje tylko leczenie operacyjne? Co oznacza sformułowanie: drobne zmiany zwyrodnieniowe płatków zastawki aortalnej z falą zwrotną (+/++) Za odpowiedź na postawione pytania z góry serdecznie dziękuję.Pozdrawiam
Niedomykalnośc zastawki aortalnej jest niewielka , opisywane drobne zmiany zwyrodnieniowe na zastawce moga byc pozostalością jakiegos niewielkiego procesu zapalnego w przeszłości. Przyczynowo wad serca nie da sie leczyc farmakologicznie-mozna leczyc tylko objawowo,ale w tym przypadku sa to zmiany niewielkie , ktore nie powinny dawac większych objawow. Bardziej do zwrócenia uwagi jest powiekszona aorta wstepujaca , a raczej na granicy normy - czy choruje Pan na nadcisnienie? jakie sa wymiary lewej komory , troche powiekszony lewy przedsionek moze wskazywac na poczatki niewydolności rozkurczowej wląsnie najczesciej w przebiegu nadcisnienia. Wyniki sa niezle , dlatego tym bardziej warto żeby sie nie pogarszaly. Pozdrawiam Aha niepełny blok prawej odnogi pęczka Hisa to niemal odmiana normy
Witam, Dziękuję za ustosunkowanie się do mojego tematu. Nie choruję na nadciśnienie, ani nie biorę w związku z tym żadnych leku. Może jeszcze o nim nie wiem, chociaż mój ojciec chorował na chorobe naczyń wieńcowych. Dlatego dla wyjaśnienia tej kwestii postanowiłem dzisiaj zrobić holter ciśnieniowy. Odnośnie aorty to mam dwa różne badania USG serca (zbliżone w czasie) i na jednym wymiar aorty jest Ao=3,5 cm (ECHO 2-D), natomiast na drugim wynosi on 4,0 cm (Aparat Vivid 3 - z obrazowaniem drugą składową harmoniczną, kolorowy dopler). Dlatego wkrótce wykonam ponowne USG serca w zupełnie innym miejscu. Pozostałe parametry ECHA serca (Aparat Vivid 3 - z obrazowaniem drugą składową harmoniczną, kolorowy dopler) to: lewa komora w rozkurczu - 53 mm Przegroda międzykomorowa - 13 mm Tylna ściana lewej - 11 mmm EF lewej komory - 69% Prawa komora - 20 mm W opisie zdjęcia znalazło się również sformułułowanie, że zachowana jest ciągłość przedgród serca, wykluczono koarktację aorty oraz przetrwały przewód tętniczy.Czas akceleracji wyrzutu z prawej komory prawidłowy. Stwierdziła Pani, że niepełny blok prawej odnogi peczka Hisa to niemal odmiana normy. Czy to znaczy, że jest to stan prawidłowy i nie musi podlegać okresowej kontroli? Wdzięczny byłbym również jakby mogła Pani rozszyfrować mi termin: fala zwrotna (+/++)oraz czym ona różni się np. od fali zwrotnej (+++). W świetle tego co napisałem w poprzednim poście oraz w tym, chciałbym, aby ustosunkowała sie Pani do kwestii czy opisany problem powoduje upośledzenie sprawności ustroju? Za odpowiedź z góry dziękuję. Pozdrawiam. Ps. Postanowiłem również wypisac Pani poszczególne parametry z otrzymanego zdjęcia: M-mode Measurements: IVSd - 1,31 cm LVIDd - 5,29 cm LVPWd - 1,12 cm IVSs - 1,68 cm LVIDs - 3,55 cm LVPWs - 1,81 cm LA D - 4,55 cm AoRoot - 4,05 cm M-mode Calculations: EF Teich - 61,01% LA/Ao - 1,12 LVd MassASE - 260,3 g LVd MassPENN - 311,5 g LVVd Teich - 134,9 cm3 SV Teich - 82,32 cm3 EFcub - 69,84% Ao/LA - 0,89 LVs MassASE - 253,3 g LVs MassPENN - 302,8 g LVVs Teich - 52,61 cm3 %FS - 32,94%
Różnice w pomiarze aorty moga wynikac z innego przyłożenia glowicy -4 cm to graniczna wartość. Troszkę jest przerostu mieśnia serca (zwiekszony wymiar PMK i sciany tylnej) -przerost taki najczęściej spoowdowany jest wląsnie nadcisnieniem -holrer Rr jak najbardziej się przyda. Powtorzę ,zmiany nie sa duże,ale warto wyjaśnić dlaczego sie pojawily
Witam, Przepraszam, że tak Panią meczę, ale jest to dla mnie bardzo istotne. Ale w świetle tego co napisałem w dwóch poprzednich moich postach, jakby pani miała wybrać jedno z poniższych twierdzeń to które z nich jest bardziej właściwe dla opisanych wcześniej wyników: 1. Zastawkowe wady serca bez powikłań i istotnych zaburzeń hemodynamicznych nieupośledzające sprawności ustroju 2. Wady zastawkowe serca upośledzające sprawność ustroju Ponadto jeżeli nie sprawi to Pani kłopotu to prosiłbym o wyjaśnienie kwestii oruszonej w ostatnim poście: fala zwrotna (+/++)oraz czym ona różni się np. od fali zwrotnej (+++). Pozdrawiam Mateusz
Najczęsciej fale zwrotne stoniuje się w skali od 1-4 -oznaczane moga byc plusami. Poniewaz jest to ocena trochę subiektywna i brakuje skali , stąd -lamene oznaczenia -1/2 itd. +/++- to niewielka fala zwrotna , nie powinna ona dawac istotnych hemodynamicznych zmian w ustroju
Zwracam się z prosbą o interpretację wyniku : Lat 30 , 183cm , 75 kg lewa komora 4,2 tylna ściana lk. 1,2 lewy przedsionek 2,4 aorta 3,2 przegroda m.komorowa 1,2 prawa komora 2,5 EF 65% Zastawki : mitralna (+) arotalna B/Z trójdzielna B/Z plucna B/Z funkcja lewej komory ZACHOWANA pozostale struktury B/Z Bardzo dziękuje za informacje czy sa jakies nieprawidlowosci