Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Gość monika322

Prosze o pomoc. U mojego meza jest podejrzenie kardiomiopati przerostowej:( . Moj maz ogolnie czuje sie dobrze nie ma zadnych dolegliwosci, zadnych dusznosci, serce go nie kłuje. Jednak na echo derca wyszło ze ma powiekszona lewa komore serca. Poznizej podaje wyniki echa: Lewa komora nie powiekszona o zachowanej kurczliwości odcienkowej i globalnej. Funkcja rozkurczowa zgodna z wiekiem. Przedsionki nie powiększone. Przepływy przezastawkowe w normie. Nie uwidoczniono przepływów na poziomie przegrody miedzyprzedsionkowej. Prawa komora nie zmieniona. Aorta nie zmieniona. Osierdzie wolne. Lewa komora nie powiększona o dużym koncentrycznym przerostem choc wyrazniejszym w zakresie przegrody 15-17mm o strukturze niejednorodnej o wyrznej hypokinezie. Funkcja rozkurczowa wydaje sie byc prawidłowa. Nie obserwowano SAM gradient w LVOT 6 mm lewy przedsionek EF 66% Bardzo prosze o interpretacje bo naprawde bardzo sie martwie.

Gość Kasia 1975

Witam. Wyniki 18-letniego syna: Wymiary(M-mode,2D) pierścień aorty (2,0-3,7)3,0 lewy przedsionek poprzecznie (1,9-4,0)3,5 podłużnie (1,9-4,0).. powierzchnia (20cm2) lewa komora skurcz (2,6-3,5)4,3 rozkurcz (3,5-5,7) 6,2 grubość przegrody M-K (0,6-1,1)1,1 Grubość tylnej ściany (0.6-1.1)1.0 Prawa komora (0.9-2.6)2.2 Parametry hemodynamiczne : ciśnienie skurczowe sr.cisn.TP.. Poj.minutowa.. Frakcja wyrzutowa. 50% Przecieki wewnątrzsercowe..(-) ZASTAWKA MITRALNA : gradient.. pow. ujścia fala zwrotna ZASTAWKA AORTALNA: gradient..(-) pow. ujścia fala zwrotna umiarkowana ?! ZASTAWKI SERCA PRAWEGO: ..mierna fala zwrotna trójdzielna Powiększona , kulista jama LK, nieco gorsza kurczliwość segmentów dystalnych i nieco obniżona EF. Pozostałe jamy w normie. Osierdzie wolne.Zastawka mitralna- drżenie płatka przedniego z jego rozkurczowym przymykaniem pod wpływem AR! Napływ już restrykcyjny.Zastawka aortalna- dwupłatkowa z asymetryczna większą zatoka bezwiencowa. Obecna wydaje sie umiarkowana AR. Trudno ocenić spektrum - fala ,,idzie* asymetrycznie na PPM. Szerokość zatok 3.5 aorta wst.3.0 łuk ok.2.0-2.3 cm. W aorcie zst. Nie widać fali zwrotnej.Prawe serce w normie , mierna TR z RVSP ok.40mmHg.

Gość POZBAWIONA RADOSCI

W badaniu echo wyszło, że zastawki nie są zmienione morfologiczne, ale stwierdzono niedomykalność I stopnia. Moje pytanie brzmi, co może powodować taką niedomykalność w przypadku, gdy zastawki nie są zwężone i nie ma zwapnień?

Polecam klinikę Unicardia! Choruje na zapalenie mięśnia sercowego. Dopadła mnie infekcja wirusowa. Tak, to właśnie mój pech. Pierwsze echo serca, które miało na celu ocenę choroby, wykonywałam w publicznym szpitalu. Jednak ze względu na leczenie, musiałam je wykonywać stosunkowo regularnie- a kolejki w szpitalach były nierealne, nie mogłam sobie na to pozwolić. Spośród wielu prywatnych klinik w Krakowie wybrałam Unicardia, która posiadała najlepsze rekomendacje. Wyrażę to dwoma słowami- wyrozumiałość i pewność siebie. Doktor Wroński znał swoje możliwości i był pewny swoich umiejętności, stwierdzeń. Co jakiś czas widzimy się na badaniu, które słusznie ocenia. Doceniam jego profesjonalizm i luźną atmosferę podczas wizyty- zawsze przy okazji sobie podowcipkujemy.

Gość Wojciech

Witam,
Proszę o interpretację wyników echo serca dodam że od 14 lat uprawiam kulturystykę i sporty siłowe: Lewa komora LVDD 59mm Lewy przedsionek 37mm Prawa Komora 27mm Aorta Opuszka 39mm Zastawka mitralna vmaks :1,1m/s fala zwrotna nb, zastawka aortalna 1,3 m/s fz nb,zastawka trójdzielna vmaks 0,7 m/s SPAP ślad,zastawka płucna bz vmaks 0,9 m/s fala zwrotna ślad funkcja rozkurczowa prawidłowa,osierdzie bz,kurczliwość symetryczna prawidłowa,TAPSE 30mm Mięsień IVS 12mm/16mm Ściana tylna 11mm/15mm Aorta wstępująca 37mm Dzięki

to jak to jest z wielkością tej lewej komory ja czytam w różnych opracowaniach że to jest tak

'' Pomiarów dokonuje się w fazach końcoworozkurczowej i końcowoskurczowej. Pierwszą fazę definiuje się jako początek zespołu QRS elektrokardiogramu, czyli moment po zamknięciu zastawki mitralnej lub część cyklu serca, w którym oceniona wizualnie wielkość LK jest największa. Fazę drugą natomiast definiuje się jako moment poprzedzający otwarcie zastawki mitralnej lub część cyklu serca, w którym wielkość LK jest najmniejsza. Prawidłowa wielkość LK w rozkurczu wynosi u kobiet 3,9-5,3 cm, a u mężczyzn 4,2-5,9 cm [1]. W skurczu wartości te wynoszą średnio 2,0-3,4 cm''

nawet w google po wpisaniu hasła ''prawidłowa wielkość jam serca'' to podobnie wyskakuje że w normie u mężczyzn jest do 5,9 czy zależy to od wysportowania od aktywności fizycznej ?

Gość Pozbawiona Radości

W badaniu echo wyszło, że zastawki nie są zmienione morfologiczne, ale stwierdzono niedomykalność I stopnia. Moje pytanie brzmi, co może powodować taką niedomykalność w przypadku, gdy zastawki nie są zwężone i nie ma zwapnień?

Proszę o interpretację wyniku.

Aorta -/-/-26

Lewy przedsionek 34

Lewa komora -/46

Prawa komora 28

Przegroda międzykomorowa 9

Tylna ściana lewej komory 9 

LVEF % 65

Zastawki

Zastawka dwudzielna 1,1

Zastawka aortalna 1,4

Opis badania:

Lewa komora bez cech rozstrzeni i przerostu. Dobra globalna funkcja skurczowa. Bez odcinkowych zaburzeń kurczliwości. Bez upośledzenia podatności rozkurczowej. Zastawka mitralna - płatki o zachowanej ruchomości, większa niż mała, nieistotna fala zwrotna. Zastawka aortalna trójpłatkowa, płatki o prawidłowej ruchomości, bez cech wady. Jamy serca prawego nieposzerzone. Bez niedomykalności trójdzielnej. Bez cech nadciśnienia płucnego. ŻDG nieposzerzona o zachowanej ruchomości oddechowej. Bez cech płynu w worku osierdziowym. Dostępna badaniem aorta nieposzerzona.

Wnioski

MI(+/++), poza tym obraz serca bez istotnych nieprawidłowości.