Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

wyniki krwi: kreatynina w surowicy 0,60mg/dl hematokryt 37,1 % hemoglobina 12,4 g/100ml erytrocyty 4,290mln/mm leukocyty ponizej 100 srednie stezenie hb w krwinkach MCHC (SSH)33,4 g/100ml sred obj krwinki MCV (SUK) 86,5 SRED MASA HB W KRWINCE MCH 28,9 ROPONINA 0,030NG/ML TROPONINA 0,030NG/ML SOD 142 POTAS 3,4 CHLORKI 105 PLT 279
Witam, podziwiając znajomość tematu przez Szanowne Panie. Jeśli można pochwalę się moimi wynikami echa serca, prosząc jednocześnie o diagnozę i ewentualną opinię o kondycji mojej pompy. Pacjent lat 52. Zastawka mitralna: płatki cienkie, przeciwstawne ruchome DE: 21 mm (20-30) EF: 120 mm/sek. (50-150) Zastawka aortalna: płatki cienkie szerokość pierścienia: 34 mm (20-38) separacja płatków: 22 mm (15-27) Lewy przedsionek: 43 mm (20-40) Lewa komora w rozkurczu: 43 mm (39-57) w skurczu: 25 mm (19-35) Frakcja wyrzutowa lewej komory; 73 % Tylna ściana w rozkurczu: 11 mm (8-11) w skurczu: 19 mm (9-18) Przegroda w rozkurczu: 11 mm (7-11) w skurczu: 18 mm (11-18) Prawa komora: 26 mm (do 26) Wnioski badającego: Kurczliwość globalna i odcinkowa prawidłowa. W badaniu dopplerowskim: fala zwrotna przez zastawkę mitralną - I st. Wn. Umiarkowane powiększenie lewego przedsionka. Niedomykalność zastawki mitralnej - I st.
Gość crazy girl
mam 16 lat, leżałam ostatnio w szpitalu na oddziale kardiologii z podejrzeniem zapalenia mięśnia sercowego i pojawieniem się szmeru w sercu po przebytej anginie(na którą również leżałam w szpitalu), pojawiły mi się bardzo odczuwalne zaburzenia rytmu serca, jednak nie wykryli nic niepokojącego, a po wyjściu ze szpitala te odczuwalne dodatkowe skurcze serca zostały, w dodatku nasilają się, czasem są bardzo mocne hmmmm, może wiecie co powinnam zrobić i co się ze mna dzieje? serduszko
22lata Witam oto mmoje wyniki z marca 2006!: Zastawka Mitralna- Obraz prawidlowy Zastawka Aortalna- Obraz prawidłowy Zastawka Trojdzielna- Obraz prawidłowy VEL=0.5ms czy cos takiego nie wyraznie pisze Zastawka Tetnicy Płucnej-Obraz Prawidłowy Wymiary Jam Serca w skurczu: Zakres normy lewa komora: 5,2/3,8 3.5-5.7 prawa komora: 2,3 0,.7-2.3 Lewy przedsionek:3,5 1.9-4.0 Grubosc Scian w rozkurczu przegroda miedzykomorowa 0,8/1,3 0,6-1,1 tylna sciana lewej komory 0,8/1,3 0,6/1,1 Kurczliwosc sciany komory lewej-prawidłowa
Moje badanie Echo wykazało że mam niedomykalność zastawki trójdzielnej IV stopnia,ponadto mam prawą część serca powiększoną, mam 18 lat, trenuje sport - lekkoatletykę wyczynowo 6 razy w tygodniu, lekarz powiedział że powinnam przestać trenować ale decyzja należy do mnie. Pierwsze pytanie - Jak trenowanie wpłynie na moje serce, drugie pytanie - czy da się jakoś wyleczyć te dolegliwość i ostatnie pytanie ile jest stopni niedomykalności bo nie wiem jak się ma IV stopień do innych stopni? Proszę o pomoc Pozdrawiam
22lata Witam oto mmoje wyniki z marca 2006!: Zastawka Mitralna- Obraz prawidlowy Zastawka Aortalna- Obraz prawidłowy Zastawka Trojdzielna- Obraz prawidłowy VEL=0.5ms czy cos takiego nie wyraznie pisze Zastawka Tetnicy Płucnej-Obraz Prawidłowy Wymiary Jam Serca w skurczu: Zakres normy lewa komora: 5,2/3,8 3.5-5.7 prawa komora: 2,3 0,.7-2.3 Lewy przedsionek:3,5 1.9-4.0 Grubosc Scian w rozkurczu przegroda miedzykomorowa 0,8/1,3 0,6-1,1 tylna sciana lewej komory 0,8/1,3 0,6/1,1 Kurczliwosc sciany komory lewej-prawidłowa pytanko do pani IZy czy wszystko jest ok i czy od tamtej pory mogły zajsc jakies drastyczne zmiany na gorsze?
Gość Jadwiga, lat 63
Uprzejmie proszę o ocenę mojego wyniku ECHA serca WYmiary jam serca w normie (LP36,LK48/34,Ao34,PK37mm) Przerost mięśnia lewej komory(IVS11,5/15,PW11/15mm) Kurczliwość ściandobra,bezodcinkowych zaburzń.EF=65% Funkcja rozkurczowa lewej komory nie zaburzona(E>A). Zastawka mitralna:zwłóknienia przedniego płatka,Vmax0.9/0,8m/sek,IM(+) Zastawka aortalna:drobne brzeżne zwłóknienia płatków,Vmax 1,3m/sek,f.zw nb Zastawka trójdzielna:Vmax 0,6m/sek,IT(+) Zastawka pnia płucnego:Vmax 0,85 m/sek,f.zw.nb Bez skrzeplin w jamach serca. Osierdzie bez zmian. Z niecierpliwością będę czekała na ocenę. Dziękuję iserdecznie pozdrawiam.
Gość wioletta 34 lata
Czy to jest niepokojace mam dwa badania echo , drugi robiłam ok roku temu i tak 1 echo tetno 100 lewa komora40 frakcja wyrzutowa 70% grubosc przegrody 9, grubosc sciany tylnej 8 prawa komora 20 2 echo tetno 120 lewa komora 44 prawa komora 21 lewy przedsionek 36 przegroda 10 tylna sciana 10 ef 76% Pani Izo prosze o porównanie