elzbieta552 Opublikowano 4 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2016 MAREK I BENA Nie zinterpretuje waszych wyników , chcę tylko zwrócić uwagę że byliście u kardiologa , zrobiono Wam echo serca , co Wam powiedział na to kardiolog ? co zalecił ? jakie zaproponował leczenie ? dziwi mnie że oczekujecie odpowiedzi na portalu o waszych wynikach , Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość monika322 Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Prosze o pomoc. U mojego meza jest podejrzenie kardiomiopati przerostowej:( . Moj maz ogolnie czuje sie dobrze nie ma zadnych dolegliwosci, zadnych dusznosci, serce go nie kłuje. Jednak na echo derca wyszło ze ma powiekszona lewa komore serca. Poznizej podaje wyniki echa: Lewa komora nie powiekszona o zachowanej kurczliwości odcienkowej i globalnej. Funkcja rozkurczowa zgodna z wiekiem. Przedsionki nie powiększone. Przepływy przezastawkowe w normie. Nie uwidoczniono przepływów na poziomie przegrody miedzyprzedsionkowej. Prawa komora nie zmieniona. Aorta nie zmieniona. Osierdzie wolne. Lewa komora nie powiększona o dużym koncentrycznym przerostem choc wyrazniejszym w zakresie przegrody 15-17mm o strukturze niejednorodnej o wyrznej hypokinezie. Funkcja rozkurczowa wydaje sie byc prawidłowa. Nie obserwowano SAM gradient w LVOT 6 mm lewy przedsionek EF 66% Bardzo prosze o interpretacje bo naprawde bardzo sie martwie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Jacek 81 rocznik Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2017 Witam, W moim echo serca są takie skróty z takimi wartościami IVS-1,2, LVPW-1,15cm. Chciałbym się dowiedzieć co one oznaczają i jakie są ich zakresy norm. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Kasia 1975 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Witam. Wyniki 18-letniego syna: Wymiary(M-mode,2D) pierścień aorty (2,0-3,7)3,0 lewy przedsionek poprzecznie (1,9-4,0)3,5 podłużnie (1,9-4,0).. powierzchnia (20cm2) lewa komora skurcz (2,6-3,5)4,3 rozkurcz (3,5-5,7) 6,2 grubość przegrody M-K (0,6-1,1)1,1 Grubość tylnej ściany (0.6-1.1)1.0 Prawa komora (0.9-2.6)2.2 Parametry hemodynamiczne : ciśnienie skurczowe sr.cisn.TP.. Poj.minutowa.. Frakcja wyrzutowa. 50% Przecieki wewnątrzsercowe..(-) ZASTAWKA MITRALNA : gradient.. pow. ujścia fala zwrotna ZASTAWKA AORTALNA: gradient..(-) pow. ujścia fala zwrotna umiarkowana ?! ZASTAWKI SERCA PRAWEGO: ..mierna fala zwrotna trójdzielna Powiększona , kulista jama LK, nieco gorsza kurczliwość segmentów dystalnych i nieco obniżona EF. Pozostałe jamy w normie. Osierdzie wolne.Zastawka mitralna- drżenie płatka przedniego z jego rozkurczowym przymykaniem pod wpływem AR! Napływ już restrykcyjny.Zastawka aortalna- dwupłatkowa z asymetryczna większą zatoka bezwiencowa. Obecna wydaje sie umiarkowana AR. Trudno ocenić spektrum - fala ,,idzie* asymetrycznie na PPM. Szerokość zatok 3.5 aorta wst.3.0 łuk ok.2.0-2.3 cm. W aorcie zst. Nie widać fali zwrotnej.Prawe serce w normie , mierna TR z RVSP ok.40mmHg. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość aaadam Opublikowano 13 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Witam,choruje na serce, niedomykalnośc zastawki aortalnej jest juz bardzo duża, do tego zastawka dwupłatkowa i frakcja wyrzutowa ponizej 20%. Pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość POZBAWIONA RADOSCI Opublikowano 8 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2018 W badaniu echo wyszło, że zastawki nie są zmienione morfologiczne, ale stwierdzono niedomykalność I stopnia. Moje pytanie brzmi, co może powodować taką niedomykalność w przypadku, gdy zastawki nie są zwężone i nie ma zwapnień? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Alizee Opublikowano 8 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2018 Może to być spowodowane np. przeciążeniem objętościowym w przypadku wad przeciekowych jak np. ASD Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Pablo Opublikowano 24 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2019 W dniu 29.01.2006 o 09:56, Gość Izabela napisał: Badanie w granicach normy. Pozdrawiam Radzę się douczyc odnośnie parametrów lewej komory bo bzdury pani wypisuje Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Dorota Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Polecam klinikę Unicardia! Choruje na zapalenie mięśnia sercowego. Dopadła mnie infekcja wirusowa. Tak, to właśnie mój pech. Pierwsze echo serca, które miało na celu ocenę choroby, wykonywałam w publicznym szpitalu. Jednak ze względu na leczenie, musiałam je wykonywać stosunkowo regularnie- a kolejki w szpitalach były nierealne, nie mogłam sobie na to pozwolić. Spośród wielu prywatnych klinik w Krakowie wybrałam Unicardia, która posiadała najlepsze rekomendacje. Wyrażę to dwoma słowami- wyrozumiałość i pewność siebie. Doktor Wroński znał swoje możliwości i był pewny swoich umiejętności, stwierdzeń. Co jakiś czas widzimy się na badaniu, które słusznie ocenia. Doceniam jego profesjonalizm i luźną atmosferę podczas wizyty- zawsze przy okazji sobie podowcipkujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Wojciech Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Witam,Proszę o interpretację wyników echo serca dodam że od 14 lat uprawiam kulturystykę i sporty siłowe: Lewa komora LVDD 59mm Lewy przedsionek 37mm Prawa Komora 27mm Aorta Opuszka 39mm Zastawka mitralna vmaks :1,1m/s fala zwrotna nb, zastawka aortalna 1,3 m/s fz nb,zastawka trójdzielna vmaks 0,7 m/s SPAP ślad,zastawka płucna bz vmaks 0,9 m/s fala zwrotna ślad funkcja rozkurczowa prawidłowa,osierdzie bz,kurczliwość symetryczna prawidłowa,TAPSE 30mm Mięsień IVS 12mm/16mm Ściana tylna 11mm/15mm Aorta wstępująca 37mm Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa39zToF Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 Ten wynik musi zobaczyć kardiolog. Cytuj Odnośnik do komentarza
arsen008 Opublikowano 22 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2020 Z tego co wiem do lewa komora normę na 49 mm , u Ciebie jest 59mm . Reszta ciężko powiedzieć . U mnie Lewa komora ma 69 mm i czeka mnie operacja , a dokładnie już miałem mieć ale wszystko odwołane przez pandemie Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Eryk Opublikowano 6 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2020 to jak to jest z wielkością tej lewej komory ja czytam w różnych opracowaniach że to jest tak '' Pomiarów dokonuje się w fazach końcoworozkurczowej i końcowoskurczowej. Pierwszą fazę definiuje się jako początek zespołu QRS elektrokardiogramu, czyli moment po zamknięciu zastawki mitralnej lub część cyklu serca, w którym oceniona wizualnie wielkość LK jest największa. Fazę drugą natomiast definiuje się jako moment poprzedzający otwarcie zastawki mitralnej lub część cyklu serca, w którym wielkość LK jest najmniejsza. Prawidłowa wielkość LK w rozkurczu wynosi u kobiet 3,9-5,3 cm, a u mężczyzn 4,2-5,9 cm [1]. W skurczu wartości te wynoszą średnio 2,0-3,4 cm'' nawet w google po wpisaniu hasła ''prawidłowa wielkość jam serca'' to podobnie wyskakuje że w normie u mężczyzn jest do 5,9 czy zależy to od wysportowania od aktywności fizycznej ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Pozbawiona Radości Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 W badaniu echo wyszło, że zastawki nie są zmienione morfologiczne, ale stwierdzono niedomykalność I stopnia. Moje pytanie brzmi, co może powodować taką niedomykalność w przypadku, gdy zastawki nie są zwężone i nie ma zwapnień? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Arsen Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 Niedomykalnosc I stopnia ma co 4 osoba . Wazne zeby sie nie powiekszala. Moze byc to wada serca albo po jakis przejsciach typu nie wylecza grypa Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Pozbawiona Radości Opublikowano 23 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 No ale jakby to było w wyniku choroby, to by były może jakoś zwęzone lub zwapnione. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość arsen Opublikowano 26 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2020 Ciężko powiedzieć co jest przyczyną łagodnej niedomykalności , nawet lekarz pewnie żaden nie powie na 100% . Są jakieś objawy ? duszności , zmęczenie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Gość W Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Proszę o interpretację wyniku. Aorta -/-/-26 Lewy przedsionek 34 Lewa komora -/46 Prawa komora 28 Przegroda międzykomorowa 9 Tylna ściana lewej komory 9 LVEF % 65 Zastawki Zastawka dwudzielna 1,1 Zastawka aortalna 1,4 Opis badania: Lewa komora bez cech rozstrzeni i przerostu. Dobra globalna funkcja skurczowa. Bez odcinkowych zaburzeń kurczliwości. Bez upośledzenia podatności rozkurczowej. Zastawka mitralna - płatki o zachowanej ruchomości, większa niż mała, nieistotna fala zwrotna. Zastawka aortalna trójpłatkowa, płatki o prawidłowej ruchomości, bez cech wady. Jamy serca prawego nieposzerzone. Bez niedomykalności trójdzielnej. Bez cech nadciśnienia płucnego. ŻDG nieposzerzona o zachowanej ruchomości oddechowej. Bez cech płynu w worku osierdziowym. Dostępna badaniem aorta nieposzerzona. Wnioski MI(+/++), poza tym obraz serca bez istotnych nieprawidłowości. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa40zToF Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Wszystko jest w opisie. Łagodna do umiarkowanej niedomykalność zastawki mitralnej i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi