Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje wszelkich informacji na temat Echa serca, a najbardziej interpretacji wyników, jakie sa mniej wiecej normy itd Chociaz miałam robione ale nikt mi nic nie powiedzial oprócz tego że nic takiego z moim sercem sie nie dzieje chodz cos mnie niepokoi. Prosze o szybka odpowiedz.
Iza a zczy mogłabyś zinterpretować moje dwa wyniki echo serca? 1 wyniki: Lewa komora-41mm Lewy przedsionek-29mm prawy przedsionek-26 Grubość ścian tylna ściana 8mm przegroda międzykomorowa-8mm duże naczynia szerokość Ao 28mm Przepływ płucny 108 cm/s 2 wynik: lewa komora 41mm lewy przedsionek-29mm prawa komora-28mm Grubość ścian lewa komora 8mm przegroda międzykomorowa 8 mm duże naczynia szerokość Ao-26mm
Skrotem EF najogolniej rzecz biorąc oznacza się frakcje wyrzutowa lewej komory ,ale nie mierzy sie jej w mm/s , tylko w procentach. ten parametr byl wpisany przy zastawce mitralnej? Może to RF ? ( frakcja niemomykalności , jesli takowa byla? , albo ET , czyli czas wyrzutu?
napisze caly wynik przy mitralnej pisze EF=51mm/s, bez cech wypadania płatków zastawka aortalna: średnica aorty 28 rozwarcie płatków : 21 lewy przedsionek 35 Prawa komora 21 lewa komora EDD 54, ESD 32 Grubośc tylniej sciany 8 kurczliwość lewej komory w normie, wnioski bez zaburzen kurczliwosci odcinkowej to wszystko , dobry wynik?