Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Ilona

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mój mąż lat 41 w zeszłym tygodniu przeszedł zawał serca ma założony jeden stent,mieszkamy w uk czy ktoś może przetumaczyć mi wynik jego echa: ECHO 23/2/14 Good LVSF.Very focal RWMA.EF> 55%.Mild LA dilatation.Mild to moderate AR. Mild MR wiem że EF to frakcja wyrzutowa na forum przeczytałam że powinna wynosić 65%,z koleji gdzieś w internecie wyczytałam że prawidłowa wartość wynosi od 50 do 75% jaka jest prawda

witam proszę o interpretacje moich wyników 1 echo robione pół roku temu rytm zatokowy 100/min h 178 cm w 93 kg bsa 2,11 m2 lvedd 52mm ivs 8mm lvpw 8mm fs 43% ef 75% masa mięsnia lk 69,0g/m2 pk 24mm lewy przedsionek 41 mm zastawka mitralna prawidłowa gradient 6,6/2,8 mmhg zastawka aortalna gradient 13,8/8,3 mmhg zastawka płucna gradient 13,3/8,7 mmhg komentarz:prawidłowa wielkość jam serca ,prawidłowa grubosc miesnia komór , czynnosc skurczowa zachowana relaksacja prawidłowa, zastawki prawidłowe cechy krązenie hiperkinetycznego osierdzie bez cech pynu 2 echo robione wczoraj lk 51/28 mm przegroda 15,5/08 mm tylna sciana 14/09 mm-niepogrubiała ef 64% lewy przedsionek 41 mm pk 25 mm aorta wstępująca 34 mm osierdzie bz zastawka mitralna niejednorodne płatki,zaburzenia koaptacji płatka tylnego -uginanie (na pograniczu wypadania) im -1 stopnia czy to znaczy to samo co śladowa fala zwrotna mitralna ?? zastawka aortalna bz zastawka trójdzielna wiotkie płatki wnioski dobra kurczliwosc scian holter ekg : rytm zatokowy o sredniej częstosci 69 min 48 max 118 pauz 0 pobudzen komorowych 0 pobudzeń nadkomorowych 1

Mam 41 lat, wzrost 180, waga 74kg. Ok 3 miesiące temu zacząłem zauważalnie bardziej się męczyć. Po wejściu na 2-gie piętro już odczuwałem brak powietrza,a po dotarciu na 4-te byłem już porządnie zmęczony. Wcześniej moja kondycja była w normie, a jeszcze kilka lat temu zdecydowanie lepsza od przeciętnej w mojej grupie wiekowej. Do ok 30-go roku życia byłem dość aktywny i sprawny fizycznie. Od mniej więcej kilkunastu lat przy okazji robienia EKG zawsze wychodził mi wolny rytm serca na poziomie 40-50. Podczas badania echo serca wyszło mi wszystko w normie oprócz PMK - 1,3cm i TŚLK - 1,3cm Wniosek : pogrubiałe ściany lewej komory. Dodam, że EF mam 65%. Ale męczę się jak staruszek, a nie szczupły 40-to latek Jakie mogą być przyczyny pogrubienia ścian komory i czy to jest cos poważnego??? Zbyt duży wysiłek czy coś w tym stylu? Podczas robionych wyników ok. 1-2 miesiące temu wyszło, że mam duży cholesterol za pierwszym razem 302, HDL 56, LDL 217, trójglicerydy 146 za drugim razem 256, a trójglicerydy 321 !!!! w drugim badaniu podany był też wynik glukozy, który jest powyżej normy i wynosi 112 Ciśnienie mam w normie 120/80 Tarczyca TSH 0,6 Mam też chyba za duże OB bo 12 a norma to 8-10, ale nie wiem czy to ma jakies znaczenie Również część wyników morfologii krwi mam niżej od normy czyli RBC, HGB, HCT. Natomiast RDW mam 15,5% a norma to 11,5-14. Czy to jest oznaka anemii i czy anemia może dawać takie objawy, że męczę się tak szybko???

Witam, ja mam takie pytanie. Mam straszne bole od zeber czasem do mostka, od zeber z lewej storny. Mialem robiona morfologie, badanie moczu, przeswietlenie pluc, ekg, echo serca. Wszystko ksiazkowo. I rozchodzi mi sie o to, czy przez te 3 miesiace cos moglo sie z sercem zlego stac? Dodam ze kardiolog mowil, ze to moga byc bole z kregoslupa. Duzo siedze przy komputerze, zajmuje sie produkcja muzyczną.

Witam. 7 miesięcy temu mój 54 - letni mąż przeszedł zawał serca powikłanym NZK w mechanizmie migotania komór. Bardzo proszę o interpretację ostatnich wyników badań: echa serca: cholesterol całkowity 145, glukoza 99, EKG: rytm zatokowy miarowy, AoAsc.:32 AoDesc.:24 AoArch:22 LA:50 (26 cm2) E/A: 1,1 EF: 50% LVOT vti-20 cm TAPSE 20 mm Powiększone jamy obydwu przedsionków, lewej komory, wymiar prawej komory w normie. Graniczna funkcja skurczowa lewej komory, hipokineza segmentu koniuszkowego ściany bocznej, segmentu środkowego i koniuszkowego ściany przedniej i przedniej części przegrody m/komorowej. Zastawki bez ewidentnych zmian organicznych, mała IM, śladowa IA, mała IT, sladowa IP. Separacja za ścianą tylną ok 3 mm. Aorta w widocznych odcinkach nieposzerzona.

Witam, Proszę o informacje czy powinienem się przejmować Badaniem Echo, Mam 28 lat a oto one; ECHO: LK 5,0 LP 4,0 Ao 3,0 PMK 1,2 TS 1,2 PK 3,2 cm Prawidłowa wielkość jam serca. Graniczna grubość mięśnia lewej komory. Aorta i pień płucny nieposzerzone o prawidłowych przepływach. Zastawka aortalna trójpłatowa o prawidłowej czynności. Pozostałe zastawki bez zmian, śladowe niedomykalności zastawek przedsionkowo-komorowych. Hiperkineza ścian lewej komory, EF 75% Osierdzie bez cech płynu ... szczególnie ta niedomykalność mnie bardzo martwi :( boje się wyjść z domu pobiegać itd :(

Witam wszystkich... 17 grudnia 2015 byłem u kardiologa gdyż dokuczało mi kołatanie serca, lekarz zrobił mi miedzy innymi echo wszystkie parametry w normie poza aortą, której wymiar wynosił 35mm. Podobno to jeszcze norma ale lekarz stanowczo powiedział że może to być rosnący tętniak. aż nogi się ugięły pode mną... Z ciekawości poszukałem innego kardiologa który również wykonuje echo, dziś miałem wizytę i wynik był niższy od poprzedniego o całe 4mm. Wiele ostatni się naczytałem o rosnących tętniakach aorty itp. ale wiadomości o zmniejszaniu się tętniaka nie było nigdzie. Moje wnioski są takie że nie można opierać się na opinii jednego lekarza, warto zrobić sobie echo u kilku lekarzy (przynajmniej u dwóch) i dopiero wtedy je porównać. Pozdrawiam

Do ROBERT29... zwróc uwagę na wnioski końcowe badania, jeśli jest napisane że W GRANICACH NORMY to możesz spać spokojnie. Wiem coś o tym bo w ciągu ostatnich siedmiu miesięcy echo miałem robione 3 razy i w każdym punkcie są niewielkie różnice związane również z patologią zastawek i falami zwrotnymi, jeśli chcesz to idz do innego kardiologa i porównaj jedno badanie z drugim.Każdy lekarz ma tez swój indywidualny sposób opisywania badan więc proponuje nie panikować i do takich małych uwag podchodzić z dystansem. pozdrawiam

Witam, prosiłbym o analizę wyników echoserca. Mężczyzna wiek 35 lat (wykrzyknikami zaznaczone wyniki będące odchyleniami od normy) __________________ M-Mode LVdD 5,85 LVsD 4,0 IVsd 1,1 PWd 1,0 LVEdV 169,90 IVSs 1,6 PWs 1,5 LVEsV 70 RVdD 2,7 !!! LA 4,2 Aorta 3,6 !!! AortaA 3,9 _________ EF 59 % !!! SF 31,6 % SV 100 !!! IVSThF 45 % PWThF 50 % ___________ 2-D LVEdV 145 !!! LVEsV 63 SV 82 !!! EF 57 !!! _________________ Opis: Graniczna lewa komora, poza tym wielkość jam serca w normie. Grubość ścian mięśnia lewej komory - niewielki przerost koncentryczny. EF 55-58 , bez odcinkowych zaburzeń kurczliwosci. Zastawka mitralna ze zwłóknieniami, aortalna trójpłatkowa bez cech wady. Bez wzmożonego ciśnienia w prawych jamach serca. Małe fale zwrotne (+) poprzez ujścia przedsionkowo-komorowe i tętnicze. Osierdzie bez nadmiaru płynu. Oczywiście najbardziej niepokoją mnie te odchylenia od normy zaznaczone wykrzyknikami, określenie *granicznej* lewej komory, przerostu koncentrycznego mięśnia lewej komory oraz chyba niskiego poziomu EF. Będę wdzięczny za rozjaśnienie wyników. Pozdrawiam Marek